Povestea din spatele filmului Lumea e a mea

Indiferent de grupul social în care te învârţi, treci prin aceleaşi lucruri prin care trec şi ceilalţi colegi de generaţie. Cocalar, punker sau tocilar, sigur ţi s-a întâmplat să te îndrăgosteşti, să faci alegeri greşite sau să bei prea mult la o petrecere. De aici a pornit şi ideea filmului Lumea e a mea, poveste care ne arată momentul de maturizare a unei adolescente din Constanţa.

Mai multe detalii despre povestea filmului »

Lumea-e-a-mea

Lumea e a mea este un film independent care a ieşit la mai bine de cinci ani de la momentul în care a fost conceput. Pornit ca un proiect de licenţă, cu scenariul în proporţie de 80% gata, Lumea e a mea a fost termiant într-o vară, atunci când echipa de producţie a intrat în contact cu Tudor Giurgiu şi a primit sprijin din partea acestuia. De atunci totul s-a derulat rapid, iar filmul a fost lansat în cinematografele din România în luna octombrie 2015.

Cum a fost produs filmul Lumea e a mea?

Pentru Lumea e a mea s-a făcut mai întâi castingul. S-au ales actriţele, tinere de 15-17 ani care să intepreteze rolurile celor trei adolescente constănţene. Mai întâi s-a lucrat la feeling, la atitudine şi înţelegerea felului de a fi a actriţelor. Iar după ce echipa s-a sudat, fetele au primit şi scenariul şi au descoperit rolurile pe care urma să le joace.

La casting fiecare participant a fost nevoit să îşi imagineze o situaţie anume, iar producătorii analizau felul în care aceştia reacţionau în contextele date. Astfel echipa a văzut dacă actorii aleşi pot duce personajele acolo unde scenarista şi regizorul şi-au dorit încă de la început.

Ana Maria Guran a reuşit să găsească o punte de legătură cu personajul său, dar în acelaşi timp ştia că este diferită de Larisa deoarece nu trecuse prin aceleaşi situaţii, nu trăise în acelaşi mediu. Spune că i-a plăcut personajul încă de la început şi că şi-a dorit ca măcar în film să facă toate acele lucruri pe care le face Larisa. Dacă nu în viaţa reală, măcar prin prisma personajului pe care îl interpretează.

Lucrul actorilor împreună cu regizorul (Nicolae Constantin Tănase) a fost unul esenţial. Cele trei tinere actriţe, Ana Maria Guran, Ana Vatmanu şi Oana Rusu, spun deopotrivă că nu ar fi ajuns la acest rezultat dacă nu ar fi lucrat atât de bine cu Nae. Au reuşit, la indicaţiile lui, să înţeleagă ce ar trebui să transmită personajele lor şi astfel au putut interpreta roluri destul de dificile.

lumea-e-a-mea-254217l

Oana Rusu povesteşte cu amuzament despre rolul pe care l-a primit că ea nu a ştiut că va interpreta rolul unei fete de cartier până nu a luat castingul. Ei i-a fost uşor să îşi găsească modele în colegii de liceu pe care i-a şi luat drept inspiraţie. A început să privească oamenii din jurul ei, să le înţeleagă comportamentul şi să aplice cele învăţate în cazul rolului pe care urma să îl interpreteze.

lumea-e-a-mea-941345l

Scenariul a fost şi el adaptat odată cu stabilirea actorilor. Fetele alese, fiind nişte delicate, nu ar fost credibile înjurând ca la uşa cortului. Aşa că Raluca Mănescu a mai temperat lucrurile. La scenariu s-a lucrat timp de aproape un an. În prima parte, timp de patru luni Raluca a scris de una singură, apoi s-a consultat cu Nae. Au urmat alte şase luni de (re)scriere şi, după o bursă în Berlin, acolo unde Raluca a lucrat la definitivarea poveştii cu un script doctor, scenariul era aproape gata. Doi ani mai târziu, a început producerea propriu-zisă şi ultimele retuşuri ale dialogurilor dintre personaje.

Pe partea de documentare, Raluca a încercat mai multe metode. Observarea directă a adolescenţilor în medii urbane: autobuze, licee etc. Apoi a făcut un “research online” de site-uri de socializare şi forumuri pe care intră şi adolescenţi.

lumea-e-a-mea-864444l

Regizorul, Nicolae Constantin Tănase, şi-a dorit să lucreze la proiect şi a decis, după o consultare cu Raluca, să aducă scenariul într-o direcţie cu care să poată merge mai departe. Împreună cu Radu Stancu, producător, i-au prezentat proiectul lui Tudor Giurgiu, care a crezut în ei şi le-a spus să continue. Cu ajutorul oamenilor, prieteni şi cunoştinţe, filmul a reuşit să apară pe marile ecrane şi să se vadă şi să se audă bine, spune Nae adesea.

Integrarea camerei în poveste a fost una importantă pentru Nae, care şi-a dorit ca Larisa să fie urmată îndeaproape de un prieten invizibil -camera de filmat- să îi urmărească şi să îi surprindă toate emoţiile.

De ce îţi recomand Lumea e a mea?

Este un alt gen de film. Un film despre viaţa de zi cu zi a unui adolescent dintr-un mediu destul de greu de suportat. Un film despre trăiri, despre alegeri, despre greutăţi…

Indiferent de cum îţi trăieşti adolescenţa, sigur vei găsi câteve asemănări cu modul în care reacţionează personajele de film. Iar dacă nu o vei face, măcar îţi vei da seama de adolescenţa minunată pe care o ai.

Mai jos este un Making Of…

… care te va face să intri în atmosfera din film şi să îţi doreşti să vezi mai mult.

Filmul Lumea e a mea este difuzat încă din 23 octombrie şi mai poate fi urmărit în continuare în cinema.

Surse de informare: VICE|România, All About Romania Cinema, TVH Channel.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.