PhotoReading-ul te ajută la nevoie

În urmă cu o săptămână am participat la un curs de PhotoReading susţinut de Connie Larkin. Timp de două zile, mai exact 10 ore, am învăţat tainele fotocititului, despre paradigemele cititului şi despre cum poţi transforma cititul unor cărţi greoaie într-o joacă serioasă.

La începutul cursului, adică sâmbătă, am făcut nişte teste. Am citit o porţiune dintr-o carte şi ne-am testat abilităţile de înţelegere, rapiditatea cu care am citit şi sentimentele pe care le-am avut după terminarea textului.

Toţi cei participanţi la test au menţionat tot soiul de sentimente negative ca urmare a cititului: oboseală, slabă înţelegere a textului, competiţie (faţă de ceilaţi participanţi), nelinişte, stres, dureri de cap. Aceste emoţii au fost notate pe o foaie mare de hârtie ce a rămasc la vedere pe tot parcursul cursului.

Am început şi învăţarea tehnicii propriu-zise. Connie ne-a spus că noi nu vom citi cu partea conştientă a creierului, ci ne vom ajutat de non-conştient. Acest lucru suna foarte bizar şi cam toţi cei participanţi au fost sceptici la auzul teoriei.

Cele cinci procese prin care treci pentru a fotociti o carte ne-au fost imediat întipărite în cap cu ajutorul unui joculeţ pe care a trebuit să îl începem.

PregătirePrevizualizareFotocitirePostvizualizareActivare

Timp de câteva minute fiecare participant a trebuit să se gândească la termenii aceştia şi a trebuit să îi bage la cap. Fiecare pas este important pentru a duce la bun sfârşit fotocitirea.

Aşadar, ne pregătim, ne deschidem mintea, ne relaxăm, ne alegem un scop pentru care citim cartea şi… începem previzualizarea. Aici trebuie să ne familiarizăm puţin cu ceea ce citim. Ne dăm seama despre ce este vorba, care sunt subiectele importante pe care le-a abordat autorul şi apoi dăm drumul fotocititului!

Cum am învăţat să fotocitim? Simplu! Am desluşit tainele fotofocusului. Am învăţat ce este, cum se obţine şi cum îţi poţi exersa privirea pentru a obţine rezultatul dorit. Cel mai bine este să poţi exersa o vreme pe nişte stereograme, apoi să foloseşţi tehnica dobândită pentru a fotociti.

Stereograme

Stereogramă

Postvizualizarea este momentul în care îţi dai seama care sunt acele părţi ale cărţii care sar în evidenţă şi care te ajută să îţi formulezi întrebări relevante pentru a te ajuta în obţinerea rezultatului dorit.

Într-un final activezi cartea şi îţi găseşţi răspunsurile pe care le aşteptai pentru a răspunde la întrebările anterior formulate. Aşa vei ajunge să îţi atingi scopul fixat la începutul cărţii şi vei rămâne cu mult mai multe informaţii decât în cazul în care ai fi citit cuvânt cu cuvânt întregul material.

A doua zi de curs s-a încheiat cu zâmbete, voie bună şi armonie. Am fost rugaţi încă o dată să dăm un test, asemănător celui de sâmbătă. În urma citirii cu tehnica nou-învăţată am fost întrebaţi care este starea de spirit şi ce simţim în timp ce cititm.

De această dată totul era diferit, sentimentele descrise de noi erau pozitive şi demonstrau că fotocititul îţi schimbă percepţia asupra citirii. Astfel că noi am simţit linişte, plăcere de a citi, atenţie, concentrare şi înţelegere mai bună a textului.

Ce înveţi în urma cursului de PhotoReading?

 • Să îţi trasezi un scop bine definit înainte de a citi o carte.
 • Să citeşti doar materialele pe care le consideri relevante, astfel încât să corespundă cu scopul ales de tine.
 • Să citeşti o carte într-o stare de calm şi linişte interioară.
 • Să îţi dezvolţi capacitatea de înţelegere a unui text.
 • Să citeşti materialele pentru şcoală într-un timp scurt, fără a considera această acţiune plictisitoare şi stresantă.
 • Să înveţi lucruri noi din plăcerea de a te juca cu cărţile pe care vrei să le citeşti.
 • Să realizezi hărţi mentale care să te ajute să acumulezi informaţii noi.
Hărţi mentale

Hartă mentală

Ce am realizat eu în urma cursului de PhotoReading?

 • Am reuşit să învăţ pentru un examen şi am avut destul timp pentru a parcurge materialele necesare.
 • Am reuşit să îmi organizez mai bine momentele în care citesc.
 • Mi-am dat seama că pot reţine mai multe informaţii relevante pentru mine dacă fotocitesc.
 • Am reuşit să îmi menţin o stare de spirit bună în timp ce fotociteam.
 • De la terminarea cursului am fotocitit 10 articole şi trei cărţi, iar multe altele sunt pe lista de aşteptare.
 • Mi-am format o mapă în care îmi ţin toate hărţile mentale, în aşa fel încât să ţin o evidenţă a cărţilor citite.
 • Am reuşit să citesc şapte cărţi într-o săptămână.

Acestă tehnică te poate ajuta şi pe tine să treci mai uşor peste toate lucrurile pe care le ai de învăţat în liceu sau facultate. Poţi termina într-un timp mult mai scurt cărţile pentru lectura suplimentară menită să te ajute să treci BAC-ul sau orice alt examen.

De altfel, vei învăţa o nouă metodă de a învăţa! Totul va fi mai uşor, mai rapid şi mult mai util.

Pentru detalii despre cum poţi face acest curs, intră pe site şi lasă-i un mesaj lui Connie!

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

14 Comentarii

 • Reply 23.June.2012

  robert

  mi-a plăcut foarte mult cum ai redactat acest articol si aș fi foarte, foarte interesat de aceată tehnică pe care ai expus-o aici. Eu sunt din Iasi și aș dori să ma initiezi si pe mine în aceste taine a fotocitirii.

  iti multumesc mult si astept un raspuns pe mail!!!

  o zi cu spor!!!!!!!!!

 • Reply 6.October.2012

  serban

  Ce mi se pare interesant e discordanta:

  De la terminarea cursului am fotocitit 10 articole şi trei cărţi, iar multe altele sunt pe lista de aşteptare.

  Am reuşit să citesc şapte cărţi într-o săptămână.

  Trimite-mi te rog pe mail daca chiar merge chestia asta ca sa nu-mi pierd timpul cu un curs inutil. :) Mersi mult!

  • Reply 6.October.2012

   Corina Niţescu

   Nu înţeleg unde este neînţelegerea. Da, este un curs bun pe care îl recomand. Altfel nu aş scrie despre el.

   • Reply 12.February.2017

    Eliza

    Ai citit 3 sau 7 carti? De aici neintelegerea: daca de cand ai terminat cursul ai citit 3 carti si 10 articole, cand ai citit 7 carti intr-o saptamana?

 • Reply 9.March.2013

  M's words

  Practic de hoilbezi la text , apoi te obisnuiesti cu textul ..si apoi ce ?

  • Reply 9.March.2013

   Corina Niţescu

   Practic, textul meu cred că răspunde perfect întrebării tale.

 • Reply 18.May.2013

  assasin

  Mai frate, cursul la 1600 RON este ptr parlamentari sau cei cu lovele
  un amarat de clasa medie sau somer de unde pusca mea plateste ?!
  fata asta stie care sunt veniturile in tara asta sau crede ca inca este in
  US !!!

 • Reply 19.October.2013

  Bogdan

  Buna as avea si eu o intrebare cu cat ramai in cap din ceea ce ai fotocitit ramai cu la fel demult daca ai fii citit cartea in mod normal.

 • Reply 19.October.2013

  anca

  buna!ce m-ar interesa este daca acest curs ma poate ajuta in sesiune,avand in vedere ca in cursurile de la facultate sunt multi termeni necunoscuti si nu prea poti sa filtrezi pt ca trebuie sa retii cam tot.

 • Reply 22.October.2013

  Bogdan

  Buna ziua,

  Pe mine mar interesa cu cat ramai din informatia citita?

 • Reply 2.July.2014

  Dorel

  Corina,
  Sunt deschis si pro fotocititului, chiar mi-ar place sa invat sa citesc mai rapid (am o lista foarte lunga de carti), cred ca mi-ar prinde bine cursul.

  dar

  Sa presupunem ca esti studenta la medicina si ai in fata ta o carte de 600 de pagini cu o cantitate mare de termeni / denumiri care in mod normal trebuiesc [tociti], cu ce metoda vei citi / invata cartea asfel incat sa treci examenul?

  • Reply 2.July.2014

   Corina Niţescu

   Dorel, eu am folosit tehnica pentru o materie care nu presupunea “tocirea” unor termeni, ci învăţarea unor metode de lucru – spre exemplu.

   Din păcate, nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi în ale fotocitirii, dar aş putea să îţi recomand să faci hărţi mentale pentru învăţarea acelui curs.

   Hărţile mentale sunt utile pentru a te ajuta să îţi structurezi informaţiile astfel încât să le poţi accesa mai uşor, odată învăţate.

   Încearcă metoda şi revino cu detalii despre modul în care a funcţionat.

   Mult spor!

 • Reply 20.July.2014

  dorina amalia

  As dori sa stiu afirmatiiledin NLP, de care vad ca nimeni nu pomeneste, care deschid mentalul /pregateste mentaul pentru procesul de fotocitire…IN CE CONSTAU ACESTE AFIRMATII?

 • Reply 1.February.2015

  Daria

  Bună ziua! Am citit cu un deosebit interes acest articol întrucât mi-a captat arenția titlul. Întrebarea mea este urmãtoarea: cât costã un astfel de curs? Mulțumesc anticipat!:)

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.