“Pământul de sub tălpile ei” de Salman Rushdie – Romanul realităţii

PĂMÂNTUL DE SUB TĂLPILE EI DE SALMAN RUSHDIECaptivant și seducător, romanul “Pământul de sub tălpile ei” de Salman Rushdie este un artificiu delicios de cuvinte alese minuțios, cu scopul de a prezenta fără ascunzișuri viețile a două staruri rock din anii `80. Romanul spune povestea lui Ormus Cama și a Vinei Apsara, un cuplu ce amintește de legendarii Orfeu și Euridice, și urmărește atât viața lor amoroasă cât și scena muzicii rock a anilor `50 – `80.

Evenimentele sunt relatate din perspectiva lui Rai, cel mai bun prieten al lui Ormus, care îi împărtășește dragostea necondiționată pentru Vina. Acesta reușește să reînvie trecutul și să povestească cu lux de amănunte întâmplări aparent banale, precum un cutremur violent, aducerea pe lume a unui copil sau lupta interioară a unui fotograf în momentul apăsării declanșatorului, scene care se dovedesc însă esențiale pentru a capta ideea romanului. Încercând să scape din triunghiul amoros format din el însuși, Vina și Ormus, acesta nu face decât să cadă și mai rău pradă farmecului natural al Vinei, o adevărată femme fatale a rock `n roll-ului, care impresionează prin personalitatea epatantă și vocea răpitoare, atuuri care îi fac pe cei doi bărbați să se îndrăgostească definitiv și irevocabil de aceasta, venerând pănă și pământul de sub tălpile ei.

Romanul este destul de dificil de urmărit, dar șochează prin sinceritatea și acuratețea frazelor. Ideile curg una după alta într-un mod cât se poate de natural și de firesc, fiind o proiecție perfectă a gândurilor omenești, cu fraze și lungi, și scurte, terminate sau nu. În acest fel, Rushdie supune cititorul la un exercițiu de imaginație destul de complex, făcând apel și la cunoștiințele acestuia de mitologie greacă și hindusă. În mod neobișnuit, ne sunt prezentate evenimentele principale ale romanului încă din primul capitol, urmând ca ulterior să fie elaborate și explicate. Însă cititorul nu va duce lipsă de surprize și nu va întâmpina nicăieri monotonia descrierii banale.

Întreaga carte este un amalgam de metafore pe care fiecare le va simți și înțelege diferit, dar care în final transmit negreșit același mesaj: moartea curmă doar viața, nu și iubirea.

Distribuie:

2 Comentarii

 • Reply 20.November.2010

  Engineered

  ”întâmplări aparent banale, precum un cutremur violent, aducerea pe lume a unui copil”
  The Hell?

 • Reply 23.November.2010

  rake

  daca n-as fi citit cartea sa stiu ca e absolut sublima si as fi dat peste recenzia ta, as fi presupus ca e o porcarie de teapa lui coelho

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.