Pain & Gain – Trage tare și te scoți (2013)

O comedie neagră care te surprinde cu fiecare cadru, dar nu neapărat într-un mod plăcut. Vorbim despre un film care va fi perceput în mod diferit de fiecare cinefil care-l va viziona, un film care ori te va face să ieși din sală după primele 15-30 minute, ori îți va trezi curiozitatea de a afla care sunt limitele unei prostii greu de egalat.

Pain & Gain - Trage tare și te scoți (2013)

Sinopsis Pain & Gain

Povestea din Pain & Gain este insipirată dintr-un articol publicat în anul 1999 de cotidianul Miami New Times, un articol despre trei prieteni, culturiști, care urmărec să se îmbogățească punând la cale un plan ce include răpirea unui afacerist, falsificarea unor acte, foarte multe violențe și chiar uciderea unor persoane.

Nu vorbim despre un plan bine pus la punct, perfect, ci despre unul care datorită adaptabilității celor trei (Daniel, Paul și Adrian), a imprevizibilului și naivității poliției, ajunge să fie dus până la capăt. Cu toate acestea, lucrurile încep să se complice atunci când detectivul particular Ed Du Bois începe să cerceteze faptele celor trei.

Pain & Gain - Trage tare și te scoți (2013)

Despre filmul Pain & Gain

În primul rând trebuie precizat faptul că Pain & Gain nu este recomandat persoanelor care nu au împlinit 15 ani! Pentru prima oară am câteva obiecții față de acest lucru, deoarece consider că filmul nu ar trebui recomandat niciunei persoane sub 18 ani, niciunui român care nu poate accepta o imagine proastă a țării sale sau unei persoane care nu are un anumit grad de deschidere către umorul negru și realitatea crudă din ziua de astăzi.

Filmul începe cu acele cuvinte clasice, de multe ori greșit folosite, de la Hollywood: “Based on a true story“. Prima reacție pe care am avut-o la vederea acestora a fost aceea de a râde și de a mă întreba dacă producătorii filmului chiar se așteaptă să îi cred.

Pain & Gain - Trage tare și te scoți (2013)

Începutul este greoi, primele 60 minute putând fi catalogate ca un intro extraordinar de lung al filmului, un intro în care ne sunt aduse la cunoștință tot ceea ce ar trebui să știm despre background-ul fiecărui personaj (agresor sau victimă), astfel încât să putem încerca să înțelegem ce fel de motivații stau în spatele celor întâmplate.

Povestea îi are ca protagoniști pe Daniel Lugo (Mark Wahlberg), Paul Doyle (Dwayne Johnson) și Adrian Doorbal (Anthony Mackie), trei personalități diferite, dar al căror interes comun este acela de a trăi “visul american“. Acest vis constă în trăirea unor vieți liniștite, asigurate de buzunarele pline de dolari americani, un lucru ce pare a fi imposibil pentru cei trei bărbați ajunși la criza vârstei a doua, ale căror activități principale sunt trasul de fiare și injectarea de steroizi.

Dar imposibilul devine posibil atunci când te consideri un Doer și nu un Don’ter, o persoană care este în stare să facă orice pentru a-și vedea visul îndeplinit. Doar că această tehnică a workshop-urilor de autodezvoltare personală este înțeleasă greșit de cele trei persoane, acestea fiind dispuse să răpească un om bogat (Victor Kershaw interpretat de Tony Shalhoub) și să-l tortureze oricum și oricât până când le va transfera tot ceea ce deține.

Pain & Gain - Trage tare și te scoți (2013)

Tot ceea ce urmează este greu de descris, dacă nu imposibil, și, datorită principiul personal de a nu oferi vreodată spoilere, nici nu voi încerca să fac acest lucru!

În opinia lui Michael Bay, regizorul filmului, Pain & Gain dorește a fi un fel de Pulp Fiction (1994), care vrea să se remarce prin glume deocheate, prin prezența tuturor jucăriilor sexuale existente pe piață, prin fizicul ridicol de mare al celor trei protagoniști principali, prin situații penibile, ridicole, dure, revoltătoare care trec de orice barieră a imaginației omului.

Pain & Gain - Trage tare și te scoți (2013)

Toate scenele prezente în film (iar dacă veți viziona filmul, veți știi la ce mă refer) te fac să treci prin diverse senzații precum cea de dezgust, rușine, surprindere și râs. Dar nu vorbim neapărat de un râs, zâmbete tradiționale, nici măcar de cele specifice umorului negru, ci de un râs al ridicolului, de un râs precedat de reacții de genul “Dar ce… s-a întâmplat?“, de un râs care te face să te simți vinovat și dezgustat de propria reacție și care te va face să-ți pui câteva întrebări de autocunoaștere.

Cum am precizat și mai sus, tot ce se întâmplă în Pain & Gain depășește orice barieră a imaginației și penibilului, motiv pentru care ești îndreptățit să întrebi “De ce spun producătorii că este bazat bazat pe o poveste reală?“. Răspunsul este acela că tot ceea ce vezi s-a întâmplat în viața reală, în anii 1995-1996, în Miami, având drept consecințe două condamnări la pedeapsa cu moartea.

Pain & Gain - Trage tare și te scoți (2013)

Este extrem de greu de crezut că Pain & Gain nu este doar o formă amuzantă de relatare a poveștii a trei infractori, ci o reconstrucție a celor întâmplate. Ed Du Bois (interpretat în film de Ed Harris), detectivul particular a cărui muncă a stat la bază prinderii și condamnării lui Daniel Lugo, Paul Doyle și Adrian Doorbal, susține că în realitate s-au întâmplat lucruri și mai bizare decât cele prezente în film. (Dacă vreți să citiți despre ce au făcut mai exact cei trei prieteni, o puteți face aici și aici)

Pain & Gain - Trage tare și te scoți (2013)

Alte lucruri de menționat ar fi că a existat și o româncă implicată în această poveste care era damă de companie, dansatoare într-un club de noapte, prostituată (ceva de genul acesta), al cărui IQ am putea spune că era sub nivelul oceanului. Ea este interpretată de Bar Paly, o actriță/un model de origine israeliană.

Interpretarea actorilor este acceptabilă, fără a excela. Filmul a avut un buget mic, de 26 milioane de dolari, și acest lucru se observă prin apariția în câteva cadre a aparaturii tehnice (microfoane, camere de filmat) și prin faptul că sunt prezente atât de multe jucării din sex shop-uri, încât putem să ne gândim că au existat și astfel de sponsori pentru filmul lui Michael Bay. În schimb, prezența cântecului lui Coolio – “Gangster’s Paradise” – pe coloana sonoră a filmului se potrivește perfect!

Pain & Gain - Trage tare și te scoți (2013)

Concluzie

Pain & Gain este un film care va fi urât de foarte mulți și înțeles de prea puțini cinefili. Va convinge foarte puține persoane că toate lucrurile prezente în film s-au întâmplat în realitate, în anii ’90 din Miami, Florida. Este o comedie ciudată, la care dacă râzi, este posibil să ajungi să pui câteva întrebări unui psiholog!

Pain & Gain va fi lansat în toate cinematografele Cinema City din țară pe 3 mai, filmul fiind distribuit în România de către Ro Image. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

3 Comentarii

  • Reply 7.June.2013

    Tudor Bogdan

    abia astept sa l vad !

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.