Orfani, de Dennis Kelly (recenzie)

Joi a avut loc punerea în scenă a piesei de teatru Orfani, a lui Dennis Kelly, iar noi am avut plăcerea de a fi prezenţi în sala Teatrului ACT din Bucureşti.

Sinopsis Orfani, de Dennis Kelly

Un thriller psihologic care îi prezintă pe Danny (Ionuţ Grama) şi Helen (Simona Cuciurianu) la o cină romantică, într-o seară care se presupunea a fi perfectă. Toate acestea merg pe drumul cel bun până când Liam (Laurenţiu Bănescu), fratele lui Helen, îşi face apariţia la uşa celor doi, într-o ipostază şocantă (plin de sânge) şi cu explicaţii pe măsură.

O avalanşă de dezvăluiri şi decizii surprinzătoare ameninţă să destrame iremediabil lumea liniştită a cuplului.

ORFANI - Afiş

Detalii tehnice Orfani, de Dennis Kelly

Traducerea: Deea Avram
Cu: Simona Cuciurianu, Ionuț Grama, Laurențiu Bănescu
Regia: Elena Morar
Scenografia și afișul: Tudor Prodan

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!

Despre Orfani, de Dennis Kelly recenzie

Piesa de teatru debutează într-o manieră plăcută, iar cadrul în care se desfăşoară (scena Teatrului ACT) te face pe tine, ca spectator, să fii părtaş la cina romantică a celor două personaje. Astfel că ajungi să empatizezi cu ele şi să ai emoţii mai puternice faţă de cum erai obişnuit la o piesă de teatru.

ORFANI_2_foto_Bogdan Bobocescu

Trecerea către intrigă şi apoi către desfăşurarea acţiunii mi s-a părut puţin cam abruptă. Deşi, în acest fel s-a dorit crearea unui soi de tensiune şi dramatism al situaţiei, acest lucru mi s-a părut deranjant deoarece am considerat că personajele nu au avut un comportament firesc în această situaţie.

Lucrurile s-au schimbat, însă, pe parcurs. Actorii şi-au intrat foarte bine în rol şi ne-au făcut pe noi, spectatorii, să simţim încordarea situației, intensitatea conflictului şi profunzimea sentimentelor lor.

Am apreciat foarte mult gestica ce susţinea trăirile personajelor. Aici l-am remarcat pe Ionuţ Grama care s-a folosit foarte bine de limbajul corpului şi mimica feţei pentru a transmite emoţiile şi sentimentele personajului său. Au fost momente în care ţi se făcea milă de el şi parcă voiai să îi sari în ajutor.

La Simona Cuciurianu am putut aprecia faptul că a transmis ideea unei femei manipulatoare, care primeşte tot timpul ceea ce îşi doreşte şi care este dispusă să facă sacrificii pentru cei dragi. A dat forţă întregii acţiuni şi a menţinut un echilibru între soţia interesată să îşi păstreze familia aproape şi sora blândă şi grijulie.

ORFANI_3_foto Ionut Comsa

De asemenea, este de apreciat felul în care Laurenţiu Bănescu a dat viaţă personajului său. Prin felul în care îşi juca rolul, acesta reuşea să aducă la viaţă trăirile lui Liam, un personaj care detensiona atmosfera prin intermediul comicului de situaţie.

Piesa de teatru a tratat idei generale, precum rasismul, minciuna şi relaţia dintre soţi, într-o manieră în care fiecare personaj lua o poziţie faţă de subiect, iar spectatorii puteau vedea conceptul în ansamblu. Cu siguranţă, piesa are o tentă moralizatoare pe care este bine să încerci să o regăseşti până la momentul în care ieşi din sala de teatru, pentru ca apoi să poţi medita la cele prezentate.

Pentru transmiterea mai bună a mesajelor, sunt folosite stereotipuri şi simboluri, acest lucru ajutând spectatorii să se implice activ la descifrarea înţelesurilor.

De ce să mergi la Orfani, de Dennis Kelly

Recomand să mergi la Orfani, de Dennis Kelly pentru simplul fapt că, pe parcursul unei ore şi jumătate, vei sta cu sufletul la gură şi vei încerca, asemenea unui detectiv, să rezolvi cazul cât mai repede – înaintea celor două personaje. Şi asta pentru că Liam oferă informaţii foarte ambigue pe parcursul defăşurării actiunii despre motivul pentru care a ajuns plin de sânge, în toiul nopţii, la uşa surorii sale.

Orfani, de Dennis Kelly, în cadrul Fesivalului Naţional de Teatru Independent

Piesa de teatru Orfani, de Dennis Kelly, este programată în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Independent, la secţiunea concurs.

Ea va fi jucată vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, tot la Teatrul ACT. Rezervările se pot face la 0213.103.103 / 0723.103.103, iar preţul unui bilet este de 20 de lei.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.