Om sau animal ?

Animal-omOamenii “¦ ce sunt oamenii? Imi amintesc o intrebare pe care ne-a pus-o profesoara de psihologie in prima ora si la care nu am fost in stare sa raspund pe loc: ne nastem oameni sau devenim oameni?
Cand ne nastem suntem oameni doar din punct de vedere fizic . Altceva nu ne deosebeste de un caine nou-nascut sau de alt animal. Suntem oameni doar pentru ca ne nastem din oameni. Pe masura ce crestem incepem sa ne deosebim de animale. Incep sa apara gandirea, memoria, imaginatia si altele. Incepe sa se contureze sufletul, altfel spus.

DiscriminationOdata cu conturarea sufletului apar si sentimentele. Ura este unul din sentimentele negative si probabi ea este cea care duce la savarsirea celor mai urate lucruri. Daca nu ar exista ura nu ar exista nici discriminare, care este o MARE problema actuala. Nu ai voie sa intri in unele locuri pentru ca esti tigan, esti privit ciudat si condamnat pentru ca asculti manele, nu primesti o slujba in Italia pentru ca esti roman, nu primesti o slujba nici in Romania pentru ca nu ai 90-60-90, 1.75 si parul blond, esti injurat, scuipat si batjocorit pentru ca esti homosexual. Intr-un cuvant, daca esti diferit sau mai bine zis daca esti diferit in viziunea majoritatii nu ai nicio sansa sa mergi pe strada linistit sau sa duci o viata normala.

Omul este uneori mai rau decat animalul. Omul uraste, minte, hartuieste si chiar “¦ ucide, iar apoi se plange ca duce o viata mizera. Esti elev si te plangi ca liceul tau e bun de nimic? Tu l-ai ales. Esti batran si te plangi ca ai pensia prea mica? Tu ti-ai ales conducatorii. Si lista poate continua.

Ne numim oameni, fiinte superioare, dar totusi uram, mintim, discriminam, lovim, ucidem. Oare asta caracterizeaza o fiinta superioara? Nu sustin ca toti oamenii sunt la fel. Dar daca majoritatea e buna si incearca sa rezolve problemele ca OAMENII, de ce e razboi in Iraq? De ce au murit atatia oameni in holocaust? De ce risc sa fiu atacata daca ma duc singura la scoala?

Si ca raspuns la intrebarea din primul paragraf, eu cred ca ne nastem oameni ca sa devenim oameni, dar din pacate unii raman doar la stadiul de om nascut si nu evolueaza pana la om devenit.

Acum spune-mi omule, tu esti om?

Distribuie:

3 Comentarii

  • Reply 3.April.2008

    Krieger

    super sugestiva poza cu cariocile.. discriminarea ucide si duce la conflicte de orice natura cand oamenii rabufnesc.
    Intre timp, majoritatea nu au alta ocupatie decat sa umple “animá” de noroi. Acestia sunt niste animale, prizoniere unor corpuri umane.
    Cand radiunea se intalneste cu rautatea, iar din compozitie lipseste “animá”, atunci putem vorbi despre razboaie si alte rele. Dar asta se practica si la nivele mai mici. De pilda, cine se mai gaseste la cel de langa noi care sufera, din cauza noastra ? pana cand va ramane un mister ? pana cand nu ne va mai pasa ?

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.