Oglindă, oglinjoară, cine are părul cel mai frumos din țară?

Încă de când suntem mici, ni se povesteşte despre prințesele cu părul lung și frumos, imagine care este mai târziu întărită de desenele animate (vezi prințesele Disney, care în afară de Albă ca Zăpada, toate au părul lung).

Oglindă, oglinjoară, cine are părul cel mai frumos din țară?

Mamele și bunicile fetițelor le încurajează până în clasele primare să aibă un păr cât mai lung… că așa e frumos. Fetițele cu părul scurt sunt privite nu tocmai frumos, iar șansele lor la feminitate sunt reduse drastic.

Apoi, când fetele cresc și văd că pot avea mai multe frizuri decât își imaginau, basmul se rupe… pentru moment. Aproape toate fotomodelele au părul lung. Mass-media asta promovează, deci asta se vrea. Pe sistemul: Monkey see, monkey do.

Toate fetele își doresc un păr lung fără un motiv. Eu, spre exemplu, aș vrea părul lung ca să se vadă mai frumos când fac headbang. Însă nici măcar motivul meu nu este îndeajuns de bine fondat.

Dar de ce această atracţie pentru părul lung?

Oare părul lung este asociat cu feminitatea? Credem că dacă nu avem plete pân’ la brâu nu suntem atrăgătoare? Ia să ne aducem puțin aminte de una din cele mai sexy femei din toate timpurile:

 • Marilyn Monroe. Avea părul scurt.

  Oglindă, oglinjoară, cine are părul cel mai frumos din țară?

 • Grace Kelly, asemenea.

  Oglindă, oglinjoară, cine are părul cel mai frumos din țară?

 • Și totuși, ele au fost considerate sex-simboluri fără a avea părul lung.

  Eu cred că frumusețea și/sau feminitatea noastră nu ține de pletele, fetelor! Degeaba părul lung, dacă nu există alte însuşiri plăcute.

  Mitul conform căruia părul lung înseamnă feminitate cade total în ochii noştri odată ce începem să analizăm ideile care stau în spatele acestei alegeri.

  Tu consideri o domnișoară ca fiind feminină în funcție de lungimea părului?

  Distribuie:

  Alice Mircescu

  Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

  Spune-ne părerea ta

  Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
  Îţi mulţumim pentru înţelegere.