Oblivion (2013)

Un film spectaculos, care reușește să impresioneze prin imagini post-apocaliptice pline de lumină, jucării ale tehnologiei din viitor și coloană sonoră!

Oblivion

Sinopsis Oblivion

Acțiunea filmului este plasată în anul 2077, o perioadă în care planeta Pământ este de nerecunoscut, aceasta fiind supusă unui război dintre omenire și o rasă extraterestră. Un război în urma căruia Luna, satelitul Pământului, a fost distrusă, provocând catastrofe naturale la scală largă. Un război în care armele nucleare au fost folosite pentru ca omenirea să supraviețuiască invaziei.

Populația supraviețuitoare este transportată pe Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn, singurii oameni rămași pe Pământ fiind Jack (Tom Cruise) și Victoria (Andrea Riseborough). Aceștia au fost însărcinați cu misiunea de a repara dronele (vehicule aeriene fără pilot) ce asigură operaţiunea de extracţie a resurselor vitale rămase pe Pământ.

Misiunea celor doi, începută în urmă cu câțiva ani, este aproape de final, ei urmând a se alătura celorlalți supraviețuitori de pe Titan. Dar curiozitatea, dorința de a cunoaște cât mai multe despre civilizația dinainte de război și memoria care îi joacă feste cu o persoană care îl bântuie constant, îl fac pe Jack să devină pionul unei misiuni mult mai importante, de care va depinde viitorul omenirii.

Oblivion-2013

Despre filmul Oblivion

Întregul film se bazează pe romanul grafic nepublicat al lui Joseph Kosinski, care este și regizorul filmului. Viziunea acestuia asupra filmelor SF a putut fi remarcată încă de acum trei ani cu primul său film, Tron Legacy (2010), acesta încercând să aducă un suflu nou peliculelor ce aparțin acestui gen dar și aducând un omagiu celor mai mari filme SF din istorie.

Acest lucru este vizibil și în Oblivion, unde se fac referințe la filme precum 2001: A Space Odyssey, și Total Recall. Noutatea este viziunea lui Kosinski asupra viitorului post-apocaliptic, un viitor plin de culoare și lumină unde nu avem parte de incendii și explozii permanente, peisaje întunecate și sumbre, zombies sau ceva de acest gen, așa cum am fost obișnuiți până acum să vedem în acest gen de filme.

Oblivion-2013

În Oblivion, ne delectăm ochii cu imagini panoramice impresionante asupra locurilor unde fuseseră cândva Empire State Building sau Statuia Libertății, asupra stadionului unde se presupune că ar fi avut loc ultimul SuperBowl dinaintea invaziei (2017), asupra unor oaze de verdeață neatinsă perfecte pentru cei care caută liniștea oferită de natură.

Craterele survenite în urma folosirii armelor nucleare sunt și ele prezente în film, splendid ilustrate, dar fără a crea spectatorului sentimente oripilante. Unul dintre secretele din spatele acestor imagini este faptul că filmările exterioare şi aeriene s-au realizat în Islanda, acolo unde pot exista până la 22 de ore de lumină pe zi.

Oblivion (2013)

Echipa de filmare a mers mai întâi la două ore distanţă de Akueyri, la 48 de km de lacul Mývatn, unde se află Hrossaborg, un crater vechi de 10.000 de ani, care are forma unui amfiteatru şi care a fost folosit pentru a reda un stadion post-apocaliptic, specialiştilor în efecte vizuale revenindu-le sarcina doar de a adăuga scaunele şi tunelul de acces.

Imaginea este punctul forte al filmului Oblivion, alături de peisajele care delectează ochii spectatorului (în special în formatul IMAX) fiind prezente și elementele de natură futuristă. Skytower este unul dintre aceste elemente, o structură care stă suspendată la aproape 1000 de metri deasupra Pământului. O construcţie futuristă ce poate reprezenta o mostră de evoluţie a arhitecturii şi ingineriei.

oblivion (2013)

Atracția principală o consider însă Bubbleship-ul, vehiculul lui Jack cu care călătoreşte în timpul expedițiilor. Vorbim despre un hibrid de vehicul de luptă și un elicopter Bell 47 care a fost construit pentru filmări din aluminiu și fibră de sticlă, ajungând să cântărească aproximativ două tone. (I want one for Christmas!)

Oblivion (2013)

De asemenea dronele mecanice, acele mașini care cutreieră Pământul pentru a elimina orice urmă de extratereștri, reprezintă o altă carte de vizită a filmului. Înspăimântătoare şi cu un aer diabolic, dronele au fost echipate cu proiectoare laser care au putut emite diferite lumini, acest lucru datorându-se dorinței regizorului Konsinki de a nu folosi lasere create pe calculator.

Oblivion (2013)

Despre coloana sonoră din Oblivion nu pot spune decât că se îmbină aprope perfect cu imaginile oferite, fiind energică și alertă, pompând adrenalină constant în corpul cinefilului. Astfel trupa franceză M83 realizează o treabă excelentă, captând emoția și transmițând-o auditiv la fiecare pas.

La capitolul distribuție, trebuie punctat faptul că nume mari din industria cinematografică au interpretat roluri importante în Oblivion precum Morgan Freeman și Tom Cruise. Alături de cei doi vin şi alte nume ale unor actori talentați precum Olga Kurylenko (Quantum of Solace), Andrea Riseborough (Never Let Me Go) și Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister din Game of Thrones).

Oblivion (2013)

Consider că niciunul dintre ei nu a impresionat printr-un joc actoricesc care să iasă în evidență, dar cu toate acestea per ansamblu și-au făcut treaba. Monologurile prezente de-a lungul filmului constituie de asemenea un punct forte al peliculei, ele având sarcina de a pune la curent spectatorul cu toate premisele situației și de a umple lacunele lăsate de poveste.

60 years ago, Earth was attacked. We won the war, but they destroyed half the planet. Everyone’s been evacuated. Nothing human remains. We’re here for drone repair. We’re the “mop-up crew”.

Povestea are mici scăpări pe aici și pe acolo, dar acestea sunt acoperite în mare măsură spre finalul filmului. Oblivion este un SF care dorește să iasă în evidență și să rămână un film de referință în istoria cinematografiei, dar nu cred că în cazul în care se va întâmpla acest lucru, succesul s-ar datora în principal poveștii.

Oblivion (2013)

Totuși, recomand tuturor acest film, deoarece și din punct de vedere al scenariului există cel puțin două, trei elemente de surpriză care vor face spectatorul să spună “WOW!”. Aceste surprize au fost foarte bine păstrate în secret de către producătorii filmului și contribuie decisiv la nota finală pe care o poate oferi cinefilul filmului Oblivion. Așadar, NU citiți spoilere!

Mai mult, replica “Are you an effective team?” poate intra cu succes în topul celor mai memorabile replici din industria filmului. Fiecare repetiție a acestor cuvinte, de-a lungul filmului, tinde să aibă o altă nuanță, poate din ce în ce mai sumbră, reușind să provoace spectatorului un sentiment de incertitudine, nesiguranță, teamă.

Oblivion (2013)

Concluzie

Oblivion deține toate elementele pentru a deveni un film SF de succes și, totodată, primul blockbuster din 2013. Cu o viziune spectaculoasă, Joseph Kosinski reușește să creeze din Oblivion un mic deliciu vizual ce trebuie savurat de orice iubitor al filmelor SF și nu numai.

Oblivion va putea fi vizionat în toate cinematografele din țară, începând cu 12 aprilie 2013. Dacă aveți ocazia de a-l vedea la IMAX, vă sfătuiesc cu căldură să o faceți deoarece veți rămâne impresionați! Filmul este distribuit în România de RoImage.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.