Oamenii se nasc creduli. De aceea pot fi păcăliți cu ușurință. #adevărulrăcoritor

Oamenii se nasc creduli. De aceea pot fi păcăiți cu ușurință.

Așa cum oamenii, la bază, nu sunt violenți, oamenii mai au multe alte “setări” cu care se nasc, dar de care nu prea mai sunt conștienți.

În clasa a 12-a, la ora de filosofie, dacă vei fi (sau ai fost atent), vei avea de învățat că omul este un animal inteligent care, în primul rând, este conștient de existența sa și înțelege și chiar alege să trăiască organizat într-o societate – alături de alți oameni ce teoretic sunt cel puțin la fel de inteligenți.

Știi cum uneori te uimește faptul că un animal face ceva mai “inteligent”? Spre exemplu: o broască țestoasă te uimește pentru că atunci când îi dai mâncare ea caută să ducă mâncarea în apă, ca să o înmoaie, să fie ușor de înghițit?

Sau cum pisicile și câinii care nu vor să vină când îi chemi se duc la castronul lor cu mâncare dacă te văd pe tine că te duci să umbli la el, cel mai probabil crezând că urmează să le pui mâncare?

Ești uneori tentat să crezi că animalele astea sunt inteligente și înțeleg ce se întâmplă, când, de fapt, se pare că au doar niște automatisme formate şi nu înțeleg cu adevărat de ce fac ceea ce fac. Fac ceea ce fac instinctiv.

Mai puțin maimuțele Capuchin, care se pare că știu să facă diferența între castraveți și struguri de la distanță:

Revenind la subiect: oamenii se nasc creduli. Instinctiv ei iau de bun ce văd în jurul lor sau ce aud de la cei din jur.

De ce?, ai putea întreba.

Ei bine, pentru că omul, chiar și acum 200 de ani, nu era la fel de inteligent ca omul din prezent.

Ia un om de acum 200 de ani și compară-l cu un om din prezent. Vei vedea diferențele din activitatea neuronală. Vei vedea capacitatea foate diferită de a memora.

De-a lungul timpului, oamenii devin tot mai buni. Genele oamenilor devin tot mai bune. Cunoștințele se pasează de la om la om, de la vârstnici la tineri.

E normal și firesc ca omul “să creadă” alți oameni. Așa funcționează oamenii dintotdeauna!

D-aia este foarte ușor să păcălești oamenii din ziua de azi. Ei sunt setați “să creadă”. Ei sunt creduli, în adevăratul sens al cuvântului. Instinctul lor le zice că este în regulă să creadă ce li se zice.

Și dovada este peste tot pe internet, sau la televizor, unde sunt mascate o infinitate de mici minciuni pe care masele de oameni le cred.

Tu, citind acest text, devii mai conștient de toate minciunile din jurul nostru și poate, poate, îți vei pune mai multe întrebări în viitor, și nu vei mai lua de bun tot ce auzi.

Acestea fiind zise, află că #adevărulrăcoritor este că tot textul de mai sus este scris fără nicio bază, fără niciun studiu în spate, este complet fals și, cu toate astea, ai crezut tot ceea ce ai citit.

Și, faptul că ai crezut ceva complet fals, face ca textul de mai sus să aibă mare sens: oamenii sunt creduli.

Pe final, te las cu acest video cu câteva faze foarte faine. Îți recomand să le încerci acasă. Oricine poate ajunge să facă ce face tipul din video cu puțin exercițiu!

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.