“O zi” – David Nicholls

O zi - David NichollsEste dragostea chiar atât de dificilă? Răspunsul este “da” și de data aceasta vine din partea lui David Nicholls. În cartea sa, “O zi“, el ilustrează o poveste de dragoste dintre doi oameni care sunt total diferiți. Singurl lucru pe care îl au în comun protagoniştii este acela că sunt nebuni unul după celălalt.

Cu toate acestea, pe aproape întreg parcursul poveștii cei doi se străduiesc să rămână la statutul de “doar prieteni”, lucru de-a dreptul frustrant pentru cititorul emoționat și amețit de undele de iubire care vin dinspre cei doi.

Povestea în sine este în egală măsură hilară și… heartbreaking, în adevăratul sens englezesc. În plus, nici suspansul nu lipsește, având în vedere că fiecare capitol reprezintă o singură zi: 15 iulie a fiecărui an. Tocmai asta m-a atras pe mine.

Nicholls a avut o idee strălucită pentru că în acest fel îl face pe cititor să deducă el singur ce s-a întâmplat cu personajele în restul anului, scutindu-l totodată de detalii inutile. Autorul a făcut o treabă bună și cu dialogurile din romanul său, mascând vulnerabilitatea personajelor prin intermediul replicilor sarcastice și ironice.

Poveste lui Dexter Mayhew şi a Emmei Morley începe în 1988, când, după petrecerea de absolvire, cei doi petrec o nopate împreună. Dexter este un tip carismatic, genul de băiat care are atât de mulți bani încât nu știe ce să facă cu ei. Tocmai de aceea Emma știe foarte bine că nu ar trebui să îl placă. Aceasta, pe de altă parte, este ceva mai complexă, fiind genul de fată deșteaptă și frumoasă, dar care pare enervată tocmai de faptul că arată bine. O tipă un pic dezorientată și cam neîncrezătoare în propriile forțe.

Una peste alta, “O zi” este genul de carte care fie îți place din prima clipă și o citești pe nerăsuflate, fie o urăști de la primele pagini. Cred că e important să poți să înțelegi momentul și pentru a te putea implica ar trebui ori să fii în pragul absolvirii, ori să fii genul de om care își amintește toate trăirile din acea perioadă.

Mai mult de atât, țin neapărat să vă sfătuiesc să citiți mai întâi cartea și apoi să vedeți filmul. În felul ăstă veți înțelege mult mai bine intriga și complexitatea personajelor. Despre ecranizarea romanului aflați mai multe detalii dacă citiţi recenzia Corinei.

Este bine de știut că odată cu apariția filmului în România, cartea lui David Nicholls a fost reeditată de Editura Litera și se găsește cu o nouă înfăţişare în librării.

Lectură plăcută!

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.