O lume condusa de… hartii?!

CarteCam asa e, daca stai bine sa te gandesti. Inainte de toate m-am informat putin si am aflat cum ca inventarea hartiei a fost atribuita chinezului Ts Ai Lun care in anul 75 al erei noastre a avut ideea de a fabrica o foaie de hartie din fibre textile in special de canepa si in. Se zice ca s-ar fi utilizat in primele ateliere si fibre de dud si de bambus (bast) si chiar resturi de franghii si plase pescaresti. Insa fabricarea hartiei a fost tinuta in secret, ca toate celelalte inventii chinezesti, de altfel. Dupa putin timp hartia s-a dovedit atat de utila incat in cateva decenii a fost introdusa in administratia de stat ca apoi sa fie declarata monopol de stat. In ciuda faptului ca secretul fabricarii hartiei era foarte bine pazit, acesta a patruns dincolo de granitele Chinei in anul 751 e.n. in urma unei batalii intre chinezi si arabi pe fluviul Tharaz, langa Samarcanda, in care cei din urma au iesit invingatori. Printre chinezii luati prizonieri de catre arabi, erau si lucratori din atelierele de hartie chinezesti care au inceput sa practice meseria si care i-au initiat si pe arabi in aceasta indeletnicire de unde s-a raspandit si la alte popoare, mai devreme sau mai tarziu.

Si cand te gandesti ca atunci cand se inventase, hartia era folosita doar in administratie, iar in prezentHartie suntem practic condusi de hartii: acte, certificate, contracte si tot felul de alte documente in cat mai diversificate domenii. Inainte de toate, certificatul de nastere este primul act de care dispunem si care ne acorda dreptul la o identitate. Mai urmeaza exemple si de alte certificate (de casatorie, medicale, de deces, testamente, acte de proprietate etc) de care vom avea nevoie mai devreme sau mai tarziu. In al doilea rand sunt cartile. Oricat a evoluat azi tehnologia si putem sa gasim online scrieri si opere literare, tot cartea clasica valoreaza mult mai mult. La fel cum nu se mai obisnuieste sa trimiti prin posta scrisori cand poti trimite un simplu mail.

Alte hartii de care suntem conditionati sunt, evident, banii. Se zice ca in viata nu banii sunt totul, dar se stie prea bine ca ajuta. Banii pot cumpara foarte multe, chiar si sanatate. Auzim tot mai des cum ca exista familii cu situatii financiare nu prea bune care au nevoie de sume imense de bani pentru operatii ce vindeca boli grave si salveaza vieti.

Si ca tot am ajuns eu la capitolul sanatate, de data asta adaptand putin situatia la noi, adolecentii… alte hartii importante pentru noi putem zice ca sunt scutirile medicale, de care avem nevoie pentru a motiva absentele care, bineinteles, de cele mai multe ori, nu sunt facute chiar din motive de sanatate. Si daca tot a venit vorba despre scoala… care este cea mai importanta hartie din viata unui elev? Catalogul. Care teoretic ar trebui sa oglindeasca situatiile elevilor la diferite materii, dar stim cu totii ca cele mai multe dintre note nu sunt luate pe merit (sunt fie ele prea mici, fie prea mari).

Ar mai fi multe de zis, insa un lucru e cert: suntem dependenti de hartii.

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.