Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Nymphomaniac este un lungmetraj interzis minorilor şi, pentru moment, volumul al doilea este interzis şi proiecţiei cu public. Cu alte cuvinte, în cinematografe rulează deja primul volum, urmând să se decidă dacă se va aproba şi proiecţia Volumului II.

Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Am văzut prima parte a lungmetrajului în urmă cu peste două săptămâni. Am aşteptat să văd şi Volumul II pentru a putea să mă pronunţ asupra peliculei, iar acest lucru s-a întâmplat în urmă cu câteva ziele. Totul părea să urmeze cursul firesc al lucrurilor. Asta până când am primit un email în care se prezentau următoarele:

Nymphomaniac Vol. II, care trebuia să aibă premiera în România pe 7 februarie, a primit la vizionarea comisiei de rating a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) clasificarea I.M.-18-XXX.

Conform comisiei de rating a CNC, Nymphomaniac Vol. II este încadrat ca fiind un film “Interzis minorilor sub 18 ani şi interzis proiecţiei cu public”. Mai precis, filmul este interzis nu numai minorilor, ci tuturor spectatorilor din România.

Update (30.01.2014, ora 22:00): Nymphomaniac Vol. II va putea fi proiectat, totuşi, în cinematografele din România, începînd cu 7 februarie, aşa cum era stabilit.

Dar, haide să vedem ce este, de fapt, Nymphomaniac al lui Lars von Trier.

Despre Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Filmul prezintă povestea unei nimfomane, Joe, aflată la vârsta de 50 de ani, care descrie experienţele prin care a trecut încă din copilărie şi până în prezent. Confesiunea are loc în casa bătrânului Stellan Skarsgard care a găsit-o pe Joe bătută şi înfrigurată, zăcând pe o alee întuneacată.

Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Ajunsă în casa bătrânului, şi din dorinţă lui de a-i afla povestea femeii pe care tocmai a salvat-o, Joe începe să îşi reamintească momentele cheie din copilărie şi să retrăiască amintirile care au adus-o în situaţia de faţă. Este, totuşi povestea unei nimfomane, astfel că trebuie să ne aşteptăm ca toate întâmplările să fie presărate cu scene de sex.

Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Prima parte a filmului, Nymohomaniac Vol. I, este una soft, în comparaţie cu ce urma să ne pregătească regizorul danez. Deşi este împânzită de nuditate, de conţinut sexual explicit, lucrurile nu par să fie ieşite din comun.

Nu pleci din sala de cinema cu dorinţa de a reproduce scenele, ori comportamentul, pe care tocmai le-ai văzut pe marele ecran, motiv pentru care lansarea a avut loc în cinematografe cu menţiunea că filmul este “Interzis minorilor sub 18 ani”. Şi asta pentru că filmul nu se vrea a fi unul în care urmăreşti scene de sex şi atât. Consider că Nymphomaniac este mai mult şi cere mai mult de la publicul său.

La Volumul I pot spune că am remarcat cu încântare modul în care se făcea trecerea către amintirile lui Joe. Mi s-a părut intresant felul în care s-au făcut asocieri între trăirile trecute ale lui Joe şi obiecte din casă, ori poveşti ale bătrânului cu care aceasta a ajuns să îşi denumească toate “capitolele din jurnal“.

Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Dar Nymphomaniac Vol. I va rămâne un film sec fără a putea viziona şi Nymphomaniac Vol. II. Este ca şi cum ai citi o poveste, iar la jumătatea ei ai închide cartea. Este ca şi cum ai pierde toată construcţia personajelor, nu ai putea afla niciodată finalul, nu ai trage nicio concluzie şi efortul depus ar fi unul zadarnic.

Nymphomaniac Vol. II aduce continuarea destăinuirilor lui Joe, dar şi un personaj aflat la vârsta maturităţii, care are deja experienţă de viaţă şi care îşi doreşte mai mult de la aceasta. Abia aici putem observa drama prin care trece Joe, momentele de disperare ale acesteia şi abia de la varianta matură a acestui personaj putem trage învăţăminte. Joe este un personaj disperat, care ajunge să îşi povestească viaţa unui necunoscut şi, practic, să se expună aşa cum este.

Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Abia în partea a doua a peliculei putem spune că întâlnim un comportament deviant, într-un film dur. Dar aşa cum precizasem mai sus, de la toţi cei care urmăresc filmele lui Lars von Trier se aşteaptă mai mult.

Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Pentru că filmul, în esenţă, nu este doar despre sex, despre violenţă şi despre dependenţă, ci despre trăirile, experienţele şi alegerile personajului principal. Despre cum a putut Joe să se descurce cu această condiţie. Despre asocieri şi referinţe pe care le poţi observa pe tot parcursul celor câteva ore de film.

Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II

Până la urmă, filmul Nymphomaniac este unul despre sexualitate, identitate şi regăsirea de sine.

Nymphomaniac în România

Pelicula lui Lars von Trier a fost montată în două versiuni. Nymphomaniac Vol. I (110 minute) şi Vol. II (130 minute) este varianta internaţională şi cea care va intra în cinematografe, pentru publicul larg.

Mai există şi *Nymphomaniac – Long version, versiune cu denumirea de director’s cut. Aceasta are aproape 6 ore şi este, de asemenea, împărţită în Volumul I şi Volumul II. Aceasta nu va intra în cinematografe, pentru publicul larg, ci va rula numai la festivaluri.

În România, Nymphomaniac Vol. I a fost lansat în cinematografe pe data de 17 ianuarie cu însemnul de rating IM-18, urmând ca Nymphomaniac Vol. II să apară în cinmatografe pe data de 7 februarie.

Pentru moment, distribuitorul oficial în România, Indepedența Film, a depus contestaţie împotriva deciziei CNC de a interzice proiecţia publică a Nymphomaniac Vol. II. Aşteptăm şi noi decizia finală şi momentul în care se va anunţa dacă ambele volume ale peliculei lui Lars von Trier vor rula în cinematografe.

Pentru cei care au PESTE 18 ani, recomand să mergeţi cu mintea deschisă la film şi să urmăriţi dintr-o altă perspecivă decât cea obişnuită noua peliculă a regizorului danez – Nymphomaniac Vol. I şi Vol. II.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.