Număr record de filme înscrise în Competiţia NexT 2015

Anul acesta intră în competiţie o serie de 146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediții ale celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internațional de Film NexT, în cele două competiții, internațională și națională.

Criticii Irina Trocan și Andrei Rus au văzut peste 3.500 de scurtmetraje pentru a alcătui selecția ediției de anul acesta, care va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, în Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Cărturești, Garajul Ciclop.

Număr record de scurtmetraje înscrise la Competiţia NexT 2015

She Was Like, He Was Like

Miercuri, 1 aprilie, de la 20:00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecția de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secțiuni și petrecere. Intrarea este liberă.

Pentru trofeele NexT vor concura, în Competiția Internațională, 24 de filme din 17 țări, printre care Spania, Franța, Portugalia, Belgia, Israel, Polonia, Argentina sau Canada. Ca în fiecare an, selecția pune accent pe vocile originale, îndrăznețe și varietatea în genuri și abordare. Spectatorii se vor delecta cu o comedie romantică „până la tristul sfârşit” – She Was Like, He Was Like, un horror cu păpuși și exorcism – Ancha es Castilla, un „cine-tract” absurd şi curajos, cu trei femei indignate de scandalul crizei financiare – Et que ça saute!, drame conjugale și îndrăgostiri, o poveste neobișnuită despre cei care suferă de hipersensibilitate electromagnetică – Quiet Zone, sau o aplicație care ți-o aduce pe fata visurilor – 97%. Două filme românești intră în competiție: 12 zile, de Tudor Cristian Jurgiu, și Luna de miere, de Sebastian Mihăilescu.

Juriul Competiției Internaționale este format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului Ida, premiat recent cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecționerul Festivalului Internațional de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), critic de film și cercetător, directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu (Autoportretul unei fete cuminți), scriitorul și criticul de film François Bonenfant (Franța), jurnalista și muziciana Maria Balabaș, regizorul Eduardo Williams (Argentina), câștigătorul trofeului pentru coloană sonoră, anul trecut, cu Sunetul stelelor m-a uluit.

Pentru al doilea an, filmele românești au o competiție dedicată lor la Competiţia NexT 2015. Anul acesta, 12 scurtmetraje intră în cursa pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc, acordat de Institutul Cultural Român, și Premiul Publicului pentru film românesc. Gabriel Achim (Visul lui Adalbert) își va prezenta cel mai nou scurtmetraj, Carne de iepure, povestea unui halterofil de 45 de ani care își caută o parteneră printr-un anunţ matrimonial, Bogdan Drumea revine cu Golanii, Paul Mureșan aduce o animație, Pui de somn, iar Ioana Flora și Alexandru Potocean sunt protagoniștii filmului Scor în alb, în regia lui Marius Olteanu. Lista completă, aici.

Filmele românești vor fi jurizate de Renate Roginas (Germania), managerul Villa Kult din Berlin, un loc de întâlnire inovator pentru clienți internaționali din diverse arte și media, fost responsabil pe programul PHARE în sectorul audiovizual românesc, Agnès Wildenstein (Franța), co-selecționer DocLisboa, și animatorul Matei Branea, autorul identității vizuale NexT.

Biletele pentru Oscars Night și abonamentele au fost puse în vânzare pe www.eventbook.ro.

Mai multe detalii pe: www.nextfilmfestival.ro | Facebook: NexTFilmFestival

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.