Nu te lăsa intimidat de emoţiile dinaintea BAC-ului

Nu te lăsa intimidat de emoţiile dinaintea BAC-uluiPanicăăă!!! În curând vine BAC-ul. Aşa-i că deja te-ai luat pe sus emoţiile, începi să îţi faci scenarii despre cum nu o să ooţi să copiezi sau cum o să pici examenul?

Este firesc să te preocupe această problemă, mai ales acum când ştii că zilele trec parcă mai repede decât ţi-ai fi dorit, iar toţi cei din jurul tău încep să facă presiuni asupra ta. Dar nu uita că nu toate vorbele pe care le auzi în aceste momente sunt adevărate.

Părinţii încearcă să te sperie pentru a te “motiva” să te apuci odată de învăţăt (aşa e că încă nu ai început, nu?). Pe de altă parte, profesorii îşi doresc ca un număr cât mai mare de elevi să treacă cu note mari de acest examen şi asta nu pentru că le doresc întotdeauna binele pentru viitor, ci au un procent de promovabilitate pe care trebuie să îl respecte.

Aşa că, din punctul meu de vedere, presiunile dinaintea examenului sunt în mare parte dăunătoare. Cred că “superiorii” noştri ar trebui să ne ajute sub alte forme şi să ne motiveze pozitiv pentru a învăţa. Dar cum ei nu pot ajuta cu sfaturi, ci doar cu certuri, eu îţi voi da o serie de îndrumări pentru a scăpa de emoţiile cauzate de BAC.

  • Chiar dacă ai mai auzit asta, încearcă să înveţi din timp. În trei luni de zile poţi acumula mult mai multă informaţie decât dacă ai face-o într-o săptămână. Ştiu că e greu şi plictisitor, dar măcar ai vara asigurată!
  • Învaţă împreună cu un coleg sau o colegă. Atunci când sunteţi doi, puteţi lucra mai bine, vă puteţi explica unul altuia lucrurile neînţelese şi puteţi rezolva în acelaşi timp exerciţii şi probleme, după care să vă comparaţi rezultatele. Este important să vă ştiţi interesul. Nu vă vedeţi ca să staţi la o bârfă şi nici ca să vedeţi un film. Cu cât terminaţi mai repede ce v-aţi propus, cu atât veţi avea mai mult de câştigat. Veţi putea trece apoi la activităţi mai plăcute.
  • Fă-ţi o listă cu ce mai ai de învăţat şi recapitulat, citit sau scris şi organizează-ţi un program. Odată făcut acest pas poţi vedea mai uşor cât ai evoluat în timpul pe care l-ai dedicat învăţatului pentru BAC.
  • Nu te speria că de acum înainte nu vei avea viaţă socială. Dacă ştii cum să îţi împarţi timpul vei putea atât să înveţi, cât şi să te distrezi. În fond, examenele de acest gen nu sunt create pentru olimpici. Fiecare elev ar trebui să treacă cu bine BAC-ul. Dar dacă vrei cu adevărat să te faci remarcat pe lista rezultatelor, atunci trebuie sa depui puţin efort.
  • Şi nu în ultimul rând ţine minte asta: Nu te baza pe copiat! Chiar dacă te crezi As în această materie, nu ştii de unde vine ghinionul. În plus, nu de asta te prezinţi la BAC. Dacă nu eşti capabil să arăţi cât ai învăţat tu o perioadă din viaţa ta, mai bine te duci şi participi la Românii au talent.

Acestea fiind zise, tu cum plănuieşti să îţi petreci cele câteva clipe rămase până la sosirea Marelui Examen?

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.