Noaptea Albă a Filmului Românesc – Ediția 2014

Cea de-a cincea ediție a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc  revine în acest an pe data de 19 septembrie 2014. O parte din cinematografele din București și Cluj-Napoca vor găzdui acest eveniment cultural, menit să promoveze producțiile autohtone de film.

Selecția filmelor a fost făcută astfel încât spectatorii să aibă ocazia să vizioneze producții recent lansate pe marile ecrane, dar și filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei românești. De asemenea, din program nu vor lipsi documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje românești ale anului 2014.

Noaptea Albă a Filmului Românesc - Ediția 2014

#Selfie, în regia Cristinei Iacob, îi va trimite pe spectatori în vacanță la mare alături de trei absolvente de liceu, care decid să plece la mare şi să uite de şcoală înainte de cel mai important examen din viaţa lor. Cei trei tineri pe care îi vor întâlni pe litoral par mai mult decât dispuși să le ajute să simtă adrenalina şi libertatea.

Sunt o babă comunistă, în regia lui Stere Gulea  şi cu o distribuţie din care fac parte Marian Râlea și Luminița Gheorghiu, prezintă viața liniștită a unui cuplu din provincie, ce este tulburată de marea veste a reîntoarcerii acasă a fiicei lor, alături de logodnicul ei canadian. Adaptarea nuvelei scrisă de Mircea EliadeDomnișoara Christina, își așteaptă publicul pentru 100 de minute de horror românesc, avându-i în distribuţie pe Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton şi Anastasia Dumitrescu.

Tot în aceeaşi seară, de 19 septembrie 2014, vom putea afla povestea a trei prieteni, care, după o seară petrecută într-o cârciumă plină de imigranţi, plătesc o ţigancă să le ghicească viitorul. Aceasta le va prezice data exactă a morţii şi modul în care vor muri, urmând ca de aici să înceapă distracţia în Funeralii fericite.

Noaptea Albă a Filmului Românesc - Ediția 2014

La limita de jos a cerului, al regizorului Igor Cobileanski, ni-l va introduce pe Viorel, un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova, decis să își schimbe viața în bine.

Din categoria documentare, Afacerea Tănase ţine capul de afiş. Filmul regizat de Ionuț Teianu, va povesti despre o operațiune care a avut loc în timpul Războiului Rece și în care statul român a fost implicat. City Tour va explora relația dintre Asociația Română Anti-SIDA și oamenii cărora le sunt dedicate proiectele asociației.

În București, unde ești? Vlad Petri va prezenta spectatorilor desfăşurarea protestelor din 2012, printr-o analiză a străzii pornind de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dorinţele şi viziunile lor despre democraţie.

film-bucuresti-unde-esti

Din categoria filmelor românești clasice, în acest an la Noaptea Albă a Filmului Românesc, vom viziona două dintre titlurile semnate de regizorul Lucian Pintilie. Primul este intitulat Balanța şi prezintă povestea Nelei (Maia Morgenstern), o tânără profesoară care are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, aflat acum pe patul de moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate. Povestea prinde curs când Nela pleacă în provincie unde a fost repartizată la o şcoală și îl întâlneşte pe Mitică, personaj jucat de Răzvan Vasilescu, un doctor la spitalul local care, ca şi ea, nu acceptă compromisurile şi e plin de visuri şi optimism. Cei doi îi vor deranja pe toţi cei din jur cu atitudinea lor, în încercarea de a satisface ultima dorință a colonelului.

Al doilea film se numește Niki Ardelean, colonel în rezervă. Niki este colonel în rezervă. Fiul său tocmai a decedat, iar fiica sa este căsătorită cu fiul lui Florian, vecinul de peste drum. Florian, desprins din atmosfera boemă a anilor ’70, este un cameraman amator pasionat a cărui natură de tira se exercită asupra lui Niki. Florian îl va deposeda pe Niki de tot ceea ce are: bunuri materiale, valori morale, imaginea despre sine însuşi, demnitate, tot ceea ce constituie în definitiv un om. Cu toate acestea, de Ziua Armatei, lucrurile iau un alt curs.

 Noaptea Albă a Filmului Românesc - Ediția 2014

Noaptea Albă a Filmului Românesc îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi. Evenimentul atrage un număr tot mai mare de spectatori cu fiecare ediție organizată, reprezentând fără îndoială o campanie de succes pentru promovarea cinematografiei autohtone.

Publicul din Bucureşti va fi așteptat în noaptea de 19 septembrie 2014 la cinematografele: Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, Dianei | 4, J’ai Bistrot, şi în Parcul Tineretului. Iar spectatorii din Cluj-Napoca vor putea viziona filmele româneşti la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

Programul complet al evenimentului va fi publicat pe următorul link: www.romfilmpromotion.roiar pentru mai multe informaţii despre eveniment puteţi accesa pagina oficială de Facebook.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.