Noaptea Albă a Filmului Românesc 2017 cuprinde Bucureştiul pe 22 septembrie

Pe 22 septembrie, Noaptea Albă a Filmului Românesc 2017 cuprinde Bucureștiul, aducând filme în multiple locații. Într-o singură noapte te vei putea delecta cu cele mai noi povești regizate de cineaști români, unele în avanpremieră, dar și cu filme devenite clasice, și vei putea afla detalii din culise chiar de la realizatorii acestor producții.

Programul îi te va ţine în fața ecranului până târziu în noapte și promite un cocktail savuros de filme de ficțiune și documentare premiate în marile festivaluri, proiecții speciale și avanpremiere.

Câteva din locaţiile selectate pentru proiecţii sunt: Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme, Unteatru, J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar. Lor li se vor adăuga altele noi în diferite sectoare ale Bucureștiului, pentru a facilita accesul cât mai multor iubitori de film românesc la eveniment.

Noaptea Albă a Filmului Românesc 2017 cuprinde Bucureştiul pe 22 septembrie

Pe 22 septembrie, dintre producțiile lansate în ultimul an,vei putea urmări Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer), un film nerecomandat minorilor despre o relație de cuplu complexă și toxică, premiat la Berlin cu Ursul de Argint pentru contribuția artistică.

Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), distins cu Premiul Special al Juriului la Locarno, Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF și patru trofee Gopo, are în centru o poveste de dragoste și este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, cu Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic și Ilinca Hărnuţ în rolurile principale.

„Un film despre abuz și manipulare”, cum descrie Adrian Sitaru cea mai recentă producție a sa, Fixeur îl are ca protagonist pe Radu, un stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, căruia i se dă ocazia de a-și dovedi competențele, dar care înțelege că înverșunarea cu care își urmează vocația este una îndoielnică.

Noaptea Albă a Filmului Românesc 2017 cuprinde Bucureştiul pe 22 septembrie

Vara s-a sfârșit (r. Radu Potcoavă) readuce atmosfera de la finalul anilor 90, în preajma eclipsei, când doi puști se împrietenesc și iau decizii care le va afecta viețile.

Noaptea Albă a Filmului Românesc 2017 cuprinde Bucureştiul pe 22 septembrie

Ultima zi, regizat de Gabriel Achim, este un „thriller comic” despre un bărbat dintr-un oraş de provincie care s-a hotărât să se călugărească. Primarul, polițistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mânăstire. Primarul, regizor amator, are şi nişte planuri secrete pentru el.

Secțiunea 10 ani de la debut, inaugurată la ediția de anul trecut a Nopții Albe a Filmelor Românești, aduce o proiecție specială a filmului California  Dreamin’ (Nesfârșit), regizat de regretatul Cristian Nemescu și distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes. În timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar și refuză să-i dea aprobare să plece. În rolurile principale, Armand Assante și Răzvan Vasilescu.

Acestor producții li se adaugă și o selecție a celor mai noi scurtmetraje românești, care au rulat în cadrul TIFF 2017, în Zilele Filmului Românesc. Din selecție fac parte Offstage (r. Andrei Huțuleac), Sechestrați fără voie (r. Tudor Botezatu), Prima noapte (r. Andrei Tănase), Fragment 22 (r. Stela Pelin) și No Mans Land (r. Marius Olteanu).

În plus, programul va include și două filme-surpriză care vor fi anunțate chiar pe 22 septembrie, cu puțin timp înainte de proiecția lor.

Mii de spectatori au vizionat 40 de filme anul trecut la Noaptea Albă a Filmului Românesc, evenimentul devenind un reper în promovarea cinematografiei autohtone. Mai multe detalii, pe pagina oficială de Facebook.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.