NexTFilmFestival – Behind the Scenes

Miercuri, 15 aprilie, a început cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Am avut plăcerea de a participa la deschiderea festivalului din acest şi m-am bucurat de începerea unei noi ediţii NexT, care are în program o serie impresionantă de scurtmetraje organizate pe diferite categorii.

nextfilmfestival-behind the scenes

Odată lansată această ediţie, am putut urmări şi primul program off competition: Behind the Scenes. Acesta este un program dedicat cinefililor ce vor să afle câteva detalii din spatele camerei de filmare. O serie se scurtmetraje care abordează subiecte de la scenariu, până la momentul când se sting luminile în sala de cinema.

Am urmărit scurtmetraje care m-au ţinut cu sufletul la gură şi scurtmetraje care m-au lăsat cu semne de întrebare, dar, per total, programul Behind the Scenes a fost unul care mi-a satisfăcut setea de cunoaştere.

Always Late a adus în scenă câteva momente delicate din viaţa unui scenarist aflat în mijlocul unei crize existenţiale. Art a prezentat povestea a doi regizori care îşi doresc să găsească tânăra perfectă pentru noul lor film despre o minoră abuzată sexual.

ART_still-310x170

Art, r. Adrian Sitaru

GIRL-EATING-PIZZA_still-310x170

Girl eating pizza, r. Ion Indolean, Bogdan Coste, Adrian Cârlugea

 

Filmstripe descrie transformarea cabinei de proiecţie şi tranziţia de la film la digital, împreună cu efectele acestei schimbări asupra muncii proiecţionistului. Girl eating pizza poate fi cel mai amuzant scurtmetraj prezentat în acest calup. Este vorba de o repetiţie finală făcută înaintea unei filmări, acolo când regizorul dă ultimele indicaţii, iar figuranţii se perindă prin faţa camerei.

Ghilli and the nothing: About identity are o abordare ironică asupra diferitelor idei şi definiţii ale identităţii ca atare, dar şi asupra identităţii în contextul realităţii cinematografice. The Manifest of Damned este un scurtmetraj subiectiv despre subiectivitatea a tot ceea ce înseamnă concret.

Ghilli and the nothing: About identity, r. Anton Wenzel

Ghilli and the nothing: About identity, r. Anton Wenzel

Transformers: The Premake, r. Kevin B. Lee

Transformers: The Premake, r. Kevin B. Lee

Poate cel mai diferit scurtetraj al acestei categorii este Transformers: The Premake, deoarece reprezintă un colaj a 355 de clipuri de pe YouTube, realizat cu scopul de a face o investigaţie critică asupra realizării filmelor blockbuster. Iar în Understanding Movies Ji-han îşi realizează filmul de absolvire, folosindu-se de tot ce a învăţat la şcoală şi primind ajutorul lui Louis Giannetti, realizatorul filmului Understanding Movies.

Programul este unul aparte, iar eu l-am aşteptat cu interes. Am fost amuzată de scurtmetrajele româneşti (Art şi Girl eating pizza), lucru surprinzător, iar scurtmetrajul american (Transformers: The Premake) m-a determinat să privesc o documentare bine făcută despre un subiect care ar putea fi de interes pentru orice cinefil.

Behind the Scenes va fi reluat duminică, 19 aprilie, în cadrul proiecţiilor NexT Film Festival de la Cinema Elvire Popesco, începând cu ora 16:00.

Festivalul Internaţional de Film NexT, creat în memoria lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, are loc în perioada 15-19 aprilie în următoarele locaţii: Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Cinema PRO, Institutul Cultural Româna, Cărtureşti Verona, J’ai Bistro, Club Control şi Garajul Ciclop.

Pentru detalii despre abonamentele şi biletele NexTFilmFestival intraţi aici.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.