Mucurile de ţigară invadează oraşele

Mucurile de ţigară invadează oraşul

Nu te-a deranjat niciodată să vrei să ieşi în parc şi în loc să te
bucuri de verdeaţa din jur şi de aerul curat, să stai printre mucurile de ţigară? Iarna, să îţi rămână mucurile înţepenite printre denivelările bocancilor? Să vezi o fată drăguţă şi aranjată care să arunce filtrul pe jos şi să te dezguste?

Până acum ceva timp gunoaiele menajere erau problema. Dar acum
gunoaiele de pe jos încep încetul cu încetul să dispară. Acest lucru se întâmplă ori pentru că în timp oamenii au mai învăţat să le arunce la pubele, ori serviciul de salubrizare este din ce în ce mai eficient.

Însă, ce rămâne după ce nu mai sunt gunoaie pe jos? Rămân inesteticele filtre de ţigară. Sunt micuţe, sunt foarte multe, iar în timp ele nu dispar, ci formează un morman de gunoaie.

Aproape toţi fumătorii care ies la o ţigară în spaţiile deschise aruncă filtrul pe jos. De ce? Până la urmă nu tot gunoi e? Faptul că este mai mic determină oamenii să le arunce pe jos?

Ce putem face?

Mentalitatea nu se poate schimba de azi pe mâine. Însă, o campanie
de informare puternică poate provoca reacţii chiar şi celor mai vechi
fumători.

Studiile arată că 20% din fumători aruncă filtrele pe jos din obişnuinţă, 15% pentru că nu au un spaţiu special amenajat aruncării lor, iar celorlalţi nu le pasă unde îşi aruncă chiştoacele… Trist, nu?

Am participat de curând la workshop-urile Social Impact Award,
unde am cunoscut-o pe Oana Ţoiu de la Romano ButiQ, loc unde meşteşugarii rromi creează tot felul de lucruri drăguţe. Ce mi-a atras mie atenţia a fost scrumiera portabilă, care din punctul meu de vedere este o invenţie foarte mişto.

Scrumierele portabile se găsesc în toate culorile şi materialele posibile, dimensiunile fiind însă reduse pentru a putea încăpea cu uşurinţă în geantă sau buzunar.

Mai jos veţi putea vedea o gamă variată de astfel de scrumiere, care mai de care mai colorate şi mai diferite.

Scrumieră portabilă AudioCubes

Scrumieră portabilă AudioCubes

Scrumiera portabila metalică

Scrumiera portabila metalică

Scrumieră portabilă Meşteshukar Boutiq

Scrumieră portabilă Meşteshukar Boutiq

Scrumieră portabilă Champ love

Scrumieră portabilă Champ love

Scrumieră portabilă Arte promo

Scrumieră portabilă Arte promo

Fumători, ce spuneţi? Vi se pare o idee bună?

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

10 Comentarii

 • Reply 19.April.2012

  paul

  e o idee buna, e urat sa mergi prin parc sa vezi mucuri de tigara pe jos dar cred ca e stresant sa mergi pe strada cu o scrumiera in mana… cel mai usor cred ca e sa fumezi sa stingi si sa arunci tigara la un cos de gunoi:)

  • Reply 19.April.2012

   Corina Niţescu

   Eu una nu cred că e aşa stresant. Mai ales pentru fetele care ar avea un obiect în plus de etalat în public.

   Cât despre băieţi… consider că şi pentru ei ar fi chic să poarte o scrumieră. Ar atrage cu siguranţă priviri admirative.

   Dar trecând peste asta, cred că poţi purta acest mic obiect în buzunar. Nu îl iei pentru a scruma, ci pentru a depozita câteva mucuri de ţigară până ajungi la coşul de gunoi. Aşa nu va trebui să porţi 10 minute scrumiera în mână, ci va fi necesar să o scoţi doar o dată, abia la final.

   • Reply 18.September.2012

    Mircea

    Sa zicem ca ii dau dreptate Corinei, dar parerea mea este ca dupa o saptamana, chiar daca o cureti, acea scrumiera va capata un miros neplacut, ceea ce te va determina sa renunti. E o idee interesanta, dar nu sunt sigur cat de practica e in realitate.

    • 18.September.2012

     Corina Niţescu

     Am o prietenă care foloseşte o astfel de scrumieră. Nu se plânge de miros. De peste jumătate de an are aceeaşi scrumieră care îi este de folos. Se goleşte frecvent la coşul de gunoi şi poate fi şi spălată periodic.

     Şi pot susţine sus şi tare că geanta nu-ţi prinde miros, oricum nu mai mult decât cel pe care îl are oricum de la o persoană fumătoare.

     Aşadar, eu una recomand.

 • Reply 5.May.2012

  Goofy

  Mi se pare o idee super. Dar problema mucurilor de tigara nu cred ca este datorata “lipsei cosurilor de gunoi” sau oricarei alte chestii de genul asta.

  In primul rand sta in educatia fiecaruia. Desi ma doare sa spun acest lucru, romanii sunt lipsiti total de educatie. De ce sa arunci mucul de tigara la cosul de gunoi? Si acum nu vorbesc doar de mucul de tigara ci de toate gunoaiele: servetele, ambalaje, pungi etc. Este mult mai comod sa arunci pe jos si sa nu te uiti inapoi. “Lasa ca are cine sa stranga, doar deaia sunt platiti”

  Dupa cum am spus, ideea cu “scrumiera portabila” mi se pare foarte tare, dar nu cred ca acest lucru va schimba ceva. Tot este mult mai comod sa arunci pe jos acolo unde trebuie. Singura solutie este sa ne educam singuri.

 • Reply 18.September.2012

  georgiana

  auzisem de scrumierele portabile dar inca nu am gasit vreun magazin de unde sa-mi cumpar una ! asta ca sa nu ma mai plasez “strategic” langa cosurile de gunoi atunci cand imi aprind vreo tigara:)
  si,da,arata foarte bine cele pe care le-ati prezentat voi ! mi-as face o colectie !

 • Reply 24.September.2012

  JustDy

  E o idee buna dar cine umbla cu scrumiera după el/ea fie ea și portabila?

  • Reply 24.September.2012

   Corina Niţescu

   Încet încet oamenii se educă. Prima reacţie (precum cea exprimată de tine) este firească. Dar sunt deja oameni care folosesc aceste scrumiere.

   Spre exemplu, la evenimente mari se oferă scrumiere portabile tocmai pentru a educa oamenii şi pentru a le sugera indirect că este lipsă de bun-simţ să arunci mucurile de la ţigară pe jos. Precum la tine în casă alegi să le arunci în gunoi/scrumieră, acelaşi lucru trebuie să faci şi în spaţiile publice.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.