Mortdecai (2015)

Există doar trei cuvinte care pot descrie filmul Mortdecai: “Imprevizibil de amuzant!”. Johnny Depp, Paul Bettany, Ewan McGregor și Gwyneth Paltrow reușesc să ridiculizeze, cu ajutorul umorului britanic, toate filmele pe care le-am urmărit și care au la bază căutarea, descoperirea sau furtul obiectelor de artă.

Mortdecai (2015)

Sinopsis Mordecai

Ducesa de Wellington, un tablou pictat de Francisco de Goya și care a devenit mai mult o legendă urbană decât o realitate, este furat din mâinile unui restaurator de opere de artă. Autoritățile britanice (MI5) apelează la ajutorul lui Charlie Mortdecai, un cunoscut dealer și un hoț norocos, pentru a recupera faimoasa creație.

Mortdecai are un alt plan în legătură cu tabloul, însă, pentru a-l pune în aplicare, va trebui să păcălească mafia rusească, câțiva agenți MI5, un hoț internațional și câțiva oameni de afaceri de origine chineză.

Mortdecai (2015)

Despre Mortdecai

Recunosc că nu am fost niciodată un fan declarat al lui Johnny Depp și consider că în ultimii ani acesta a căzut într-un con de umbră artistic, reușind să joace același rol în decoruri diferite. Cu toate acestea, talentul cu care a fost înzestrat este incontestabil, iar de această dată pare să iasă din nou la suprafață.

Rolul lui Mortdecai nu este unul prea diferit de cel al lui Jack Sparrow din seria Pirații din Caraibe, doar că romul și îngâmfarea lipsesc. În locul acestora apare un accent britanic nu prea reușit, câteva momente inspirate din anii de glorie ai lui Jim Carrey și o lipsă totală de încredere în sine, bazându-se pe alții să ia deciziile ce îi revin.

Este mândru de noua sa mustață de origine “nobilă”, dar mult prea laș atunci când se ajunge la o confruntare verbală sau fizică. Îi place să fie inovativ, dar doar atunci când ideile aparțin altora, iar, în relația cu propria soție, îi place să pună piciorul în prag. (Cu permisiunea ei, desigur!)

Mortdecai (2015)

Toate acestea fac parte dintr-un joc bine pus la punct de scriitorul britanic Kyril Bonfiglioli, responsabil pentru patru cărți prin intermediul cărora îl putem cunoaște mai bine pe Mortdecai. Fiecare personaj schițat de acesta și de scenaristul Eric Aronson devine hilar, abandonând tipicitatea cu care am fost obișnuiți până acum.

Valetul Jock preia caracterul de sex simbol masculin în locul stăpânului său, soția Joanna nu se mulțumește cu statutul de obiect pus pe piedestal, iar agentul Martland renunță rapid la rigiditate atunci când Joanna îi zâmbește pe furiș. Mai mult, membrii mafiei și hoții implicați în dispariția tabloului sunt lipsiți de îndemânare.

Mortdecai (2015)

Fiecare scenă are ca scop ridiculizarea personajelor, determinându-te să ridici de multe ori din sprâncene sau să izbucnești în hohote râs până îți dau lacrimile. Acestea doar dacă vei înțelege rapid că filmul este o satiră plină de umor britanic, și că nimic nu trebuie tratat cu seriozitate. Trebuie doar să te lași purtat de val!

Mortdecai stă foarte bine și la capitolul imagine, făcând trecerea într-un mod amuzant și plăcut ochiului de la un cadru la altul. Decorurile sunt de fiecare dată calde și ascund alte ironii ce așteaptă să fie descoperite de spectatori. Iar la capitolul coloană sonoră pot spune că am descoperit un nou compozitor talentat, Geoff Zanelli, care reușește să dea un ritm alert producției cu ajutorul muzicii sale.

Mortdecai

Concluzie

Mortdecai reușește să profite la maxim de comicul de situație și cel de caracter, astfel încât rezultatul să se transforme dintr-un haos general în 100 de minute pline de haz. L-aș descrie ca filmul potrivit după o zi lungă de muncă sau ca un “guilty pleasure” de care nu îmi este rușine.

Mortdecai se lansează pe 23 ianuarie 2015 în cinematografele din România și este distribuit de InterComFilm, cărora le mulțumim pentru invitație!

Părerea autorului

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră