Mizantropul – Adaptarea celebrei opere a lui Molière la viata mondena

Un spirit liber, nonconformist și curajos, în special prin cuvintele scrise, Jean-Baptiste Poquelin se năștea la începutul secolului XVII la Paris, Franța. Mulți îl cunosc sub numele de Molière și pentru ale sale piese de teatru prin care reușea să prezinte, sub formă de satiră, adevărată imagine a societății aristocrate franceze din acea perioadă. Și-a atras numeroase critici, și-a format mulți dușmani, dar operele sale au continuat să inspire publicul până în ziua de astăzi.

Le Misanthrope a fost și continuă să fie considerată, inclusiv de către filosoful francez Jean-Jacques Rousseau, cea mai bună lucrare a lui Molière. “La pièce de résistance”, cum ar spune francezii, prin care scriitorul critică aspru din punct de vedere a moralității tipologiile de oameni ajunse în vârful ierarhiei sociale de la Paris, și care au reușit să înlocuiască calități precum stima sau onoarea cu ipocrizia. O comedie satirică, care nu a fost apreciată în momentul punerii sale pe scena teatrului Palais-Royal, dar pe ale cărei învățături le putem aplica și în perioada contemporană.

Mizantropul - Adaptarea celebrei opere a lui Molière la viata mondena

După aproximativ 350 de ani de la prima reprezentație, tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu aduce pe scenele teatrelor din România o variantă modernă a Mizantropului de Molière. O adaptare care nu schimbă nucleul operei originale, păstrând ironiile la adresa societății ascunse printre cuvintele rostite de actori, dar care are menirea de a se apropia mai mult de publicul tânăr astfel încât acesta să poată înțelege mesajul transmis.

Piesa de teatru începe odată ce ai deschis ușa sălii unde are loc reprezentația. Te vei speria de fum, de muzica house și de luminile colorate care se fugăresc pe scenă, întrebându-te dacă nu cumva ai greșit locația și ai ajuns, din întâmplare, într-un club de noapte. În mijlocul scenei, un distins domn, la costum, pufăie dintr-un trabuc, mândru de poziția sa socială și urmărește cu atenție fiecare mișcare a “invitaților” săi. În spatele său, un DJ întreține atmosfera locului în care ai pășit, simțind și transmițând mai departe energia muzicii de club.

Mizantropul - Adaptarea celebrei opere a lui Molière la viata mondena

Spectacolul este pe cale să înceapă, iar grupul tânăr, frumos și ambițios de actori este pregătit să-ți prezinte, timp de 90 de minute, defectele de care suntem înconjurați zilnic și de care ar trebui să ne ferim dacă nu vrem să cădem în capcanele pe care societatea ni le-a pregătit. Minciunile, trădările, interesele ascunse și prieteniile false sunt doar câteva dintre laitmotivele acestei piese de teatru, cărora adevărul cinic și o dragoste pură trebuie să li se împotrivească.

Protagonistul întregii piese este un domn introvertit, serios, și onest, care nu poate scăpa de cinismul ce-l caracterizează și de obiceiul de a împărți lumea în alb și negru, în bine și rău. Numele său este Alceste și este “mizantropul nostru”, adică acea persoană neprietenoasă, posomărâtă și mâhnită de comportamentul celor din jurul său. Este inteligent și superior din multe puncte de vedere celorlalte personaje, dar încăpățânarea sa de a nu face compromisuri și de a spune verde în față tot ceea ce gândește, îi pune în pericol drumul ce și-l pregătește.

“Eu am nevoie ca omul sa fie om şi-n orice-mprejurare
Adevarul, din inimi, să vorbească și orice sentimente
Să nu fie ascunse sub goale complimente.”

Iar ca orice altă ființă umană, Alceste are propria sa slăbiciune. O slăbiciune pe nume Célimène, de-o frumusețe rară, pregătită oricând să jongleze cu pasiunea bărbaților ce-i dau târcoale. O femeie aflată în antiteză cu toți curtezanii săi, este sufletul petrecerii și nu moartea ei precum Alceste, are un trecut modest și nu plin de avuție ca Acaste (un bădăran care consideră că tot ceea ce este frumos îi aparține) și este jovială, spre deosebire de rigiditatea lui Clitandre (un alt domn potent din punct de vedere financiar, dar ale cărui mișcări și expresii denotă severitatea acestuia).

10615438_1482098872064130_717551714173318814_n

Pe parcursul piesei Célimène reușește să stârnească orgoliile tuturor celorlalte personaje, masculine sau feminine, creând o confuzie atât pentru spectator cât și pentru propria persoană în legătură cu adevăratul său scop. Un scop care nu poate fi deslușit nici măcar de Alceste, care ajunge să fie detestat de propria lipsă de control emoțional și de patima ce-o poartă lui Célimène.

Un duo dificil care le revine tinerilor actori Dan Rădulescu și Anca Dumitra. Primul reușește să facă față provocării de a transmite stările de gelozie și invidie interioară ale lui Alceste, atât prin limbajul verbal, cât și prin cel nonverbal sau paraverbal. Este de ajuns să-i privești ochii pentru a simți agonia prin care trece personajul său, iar de fiecare dată când dispare din primplan nu te poți opune reflexului de a-l căuta cu privirea în toată sala.

1779167_1475190709421613_1405736682860396142_n

Legat de Anca Dumitra și a sa interpretare, pot spune că aceasta joacă cu abilitate toate registrele prin care trece personajul său, de la frivolitatea de care dă dovadă la început până la momentul confruntării cu cea mai bună prietenă a sa și cel al demascării în fața tuturor pionilor, pe care, cândva, i-a fermecat.

Alături de cei doi, își mai fac apariția și actorii Alex Călin, Șerban Gomoi, Vlad Udrescu, Sorin Dobri, Sorina Ștefănescu și Clara Popadiuc, cu toții având propria contribuție esențială la succesul piesei de teatru Mizantropul, în care banii corup inimi, iar falsele adevăruri mințile umane.

Mizantropul - Adaptarea celebrei opere a lui Molière la viata mondena

Următoarea reprezentație pentru Mizantropul va avea loc la Teatrul Nottara din București, pe 16 decembrie 2014, de la ora 19:30. Mai multe detalii despre adaptarea operei lui Molière la secolul XXI și bilete veți găsi pe pagina oficială de Facebook.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.