Memoriile unei Gheişe

Dacă îţi imaginezi că vei citi un post despre prostituatele din Japonia sau că vei vedea un film despre aşa ceva, te informez că te înşeli amarnic. Asta este primul lucru care reiese din film: o gheişă nu este o prostituată. Nu, o gheişă e cu totul altceva, e ceva ce nu are termen de comparaţie. Nu e nici prostituată, nici damă de companie, nici animatoare, nici nici nici. O gheişă este… o gheişă.

O anumită disciplină impusă, o educaţie aleasă, o ţinută elegantă, respect de la ceilalţi şi mai ales FRUMUSEŢE… asta este ceea ce defineşte o gheişă. Însă în acelaşi timp imposibilitatea de a avea o viaţă privată, o familie… intimitate. Gheişele nu au dreptul să iubească.

În “Memoriile unei gheişe” urmărim povestea lui Chyo, care a fost vândută şi a ajuns la o casă de gheişe. Iniţial urmărim povestea unei servioare care apoi, printr-o minune aproape, este catalogată drept aptă pentru a fi gheişă şi în scurt timp învaţă tot ce trebuie să ştie.

Urmărind filmul nu nmai că învăţam multe lucruri despre cultura japoneză, care este fascinantă, dar ne dăm seamă şi despre ce insemana influenţa americană. După război, când americanii ajung în Japonia, povestea ia o cu totul altă întorsătură. Gheişele sunt tratate ca nişte prostituate, o întreagă cultură este călcată în picioare şi înlocuită cu kitsch. Dacă în trecut Chyo era cea mai apreciată gheişă, în momentul în care americanii au ocupat zona, a fost întrebată cât costă o noapte. Bineineţeles cu o eleganţă rar întâlnită i-a spus domnului că s-a înşelat în privinţa scopului ei.

În concluzie, filmul mi-a plăcut… mult. Cartea, deci, trebuie să fie genială.

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

11 Comentarii

 • Reply 18.March.2009

  oana

  am citit cartea, am vazut filmul. dar mai mult mi-a placut cartea decat filmul.

 • Reply 18.March.2009

  xRinei

  Cartea chiar este mult mai buna si mai complexa, evident, decat filmul.

  E mult mai interesant sa citesti cartea si apoi sa vizionezi filmul pentru ca actiunea difera un pic iar personajele si intamplarile nu sunt atat de dezvoltate ( in film ).

 • Reply 8.April.2009

  ilu

  filmul este mult mai bun.

 • Reply 30.April.2009

  flori

  Mie una imi place mult mai mult cartea decat filmul, dar pe de alta parte si filmul a fost ok:D

 • Reply 14.May.2009

  dydy_rbd_mia

  E mult mai interesant sa citesti cartea si apoi sa vizionezi filmul pentru ca actiunea difera un pic iar personajele si intamplarile nu sunt atat de dezvoltate ( in film ).

 • Reply 22.November.2009

  Ale.kyana

  Am fost foarte pasionata de aceasta carte , am stat lipita de ea timp de 3 zile [pana am reusit sa o termin] , e intr-adevar o carte foarte interesanta si captivanta care iti ofera viziunea asupra culturii japoneze si iti dezvaluie mici [sau mari] secrete din viata gheiselor.

 • Reply 27.February.2010

  roxanna

  am vazut filmul si urmeaza sa ma apuc d carte. dar cred ki mult mai complexa si detaliata decat filmul.

 • Reply 22.April.2010

  Memoriile unei gheise

  Un roman extraordinar, ce trebuie citit. Si ecranizarea este foarte buna, insa, ca mai intotdeauna, cartea bate filmul. Iar pentru cei ce nu au citit-o inca, o mai pot gasi aici:

  http://www.carti-online.com/memoriile-unei-gheise-p-441.html

  Sper sa fie utila informatia. Lectura placuta!

 • Reply 28.April.2010

  mary

  eu una nu am vazut filmul, dar am citit cartea si mi-a placut enorm. am inceput sa o citesc la 12 noaptea si de la icneput parca m-am contopit cu personajul si nu am putut sa renunt la ea, am citit-o pana la 5 dimineata cand savurasem mai mult de jumatate de carte(in total sunt 502 pg). a doua zi am terminat-o. desi a inceput sa se intristeze la sosirea americanilor deoarece gheisele, niste femei seducatoare si frumoase au fost tratate ca niste prostituate necultivate, majoritatea fiind urate,a aparut iubirea lui sayuri care ii destainuie dragostea si grija ce i-a purtat-o decand a intalnit-o prima data. va indemn din toata inima sa cititi cartea, este exceptionala, nici macar o clipa nu simti ca esti inafara sau ca te plictisesti, pur si simplu te contopesti cu sayuri si ii traiesti viata plina de surprize, placere, frumusete si lacrimi.

 • Reply 19.June.2012

  Alina

  Am citit cartea in 2 zile , amandoua zile de scoala :-s . Am citit fiecare pasaj cu multa atentie , astfel sa fiu in tema cu toate detaliile si sa imi pot forma o imagine cat mai complexa a lumii gheiselor . Si intr-un final am reusit . Sayuri ( Chiyo in copilarie ) , o gheisa foarte cautata in zona in care locuia , ajunge sa ne dezvaluie povestea vietii ei , lucru pe care nu oircine l-ar fi facut sau orice gheisa l-ar fi facut . Aflam de asemenea si cum a fost educata si invatata sa devina una dintre cele mai bune gheise , dar mai ales cum a invatat singura sa se resemneze , sa treaca peste pierderea familiei sale , ( intr-un mod atat de cumplit , fiind pacalita de Tanaka si apoi vanduta de propriul tata in timp ce mama sa era pe patul de moarte datorita cancerului “la oase” dupa cum spune Chiyo , pe cand avea numai 9 anisori ) . Sfarsitul este intr-adevar uimitor , parca intr-un final visul de mica al lui Chiyo devine realitate, caci acest vis capatase dimensiuni din ce in ce mai mari , pe parcurs ce Sayuri tot nu ajungea la danna dorit . Oricum , cartea sper sa va placa la fel de mult ca mie !!! Chiar merita citita! Si va sfatuiesc sa nu va uitati mai intai la film , intrucat si de 1000 de ori e mai buna cartea si va stricati “surpriza”!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.