Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

În 2012 succesul primului film din seria Hunger Games a reușit să creeze un nou trend cinematografic, cel al filmelor distopice cu eroi adolescenți. Din acest motiv, în fiecare an avem parte de cel puțin două sau trei filme în care un adolescent “oarecare” devine catalizatorul și imaginea unei revoluții, reușind să schimbe viitorul societății în care s-a născut.

Maze Runner: The Scorch Trials (Labirintul: Încercările Focului) continuă trendul în acest început de toamnă, promițând 130 de minute de efort fizic și peisaje postapocaliptice impresionante.

Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

Sinopsis Maze Runner: The Scorch Trials

În acest nou capitol al seriei, Thomas şi prietenii săi vor descoperi motivele pentru care a fost creată organizaţia W.C.K.D. şi care este scopul final al acesteia. Călătoria îi va purta printr-un peisaj dezolant, lipsit de civilizație și primejdios, iar obstacolele pe care le vor întâmpina vor fi mai mult decât copleșitoare.

Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

Despre Maze Runner: The Scorch Trials

Bazat pe cel de-al doilea volum din seria de cărți scrisă de autorul american James Dashner, Labirintul: Încercările Focului aduce un ritm mai alert poveștii, dar și o incoerență din punct de vedere regizoral, motiv pentru care riști să ieși din sala de cinema cu un gust amar. După vizionarea filmului îl poți împărți rapid în două, o parte fiind dedicată exodului iar cealaltă rezistenței.

În prima parte rămâi impresionat de imaginile postapocaliptice care îți prezintă un oraș aflat în ruină, cu zgârie-nori prăbușiți unul peste altul și vizitat deseori de furtunile de nisip. Puținele comunități rămase în zonă sunt conduse de personaje misterioase, care știu să aprecieze viața fiecărui vizitator pe care-l întâlnesc și ce sacrificii trebuie făcute pentru a supraviețui.

Întregul peisaj te duce cu gândul la celebrul joc video The Last of Us, acesta fiind probabil și principala sursă de inspirație a regizorului Wes Ball. Doar că în această poveste grupul de tineri condus de Thomas se limitează la câteva sprinturi, sărituri nebunești și o poveste de dragoste ce pare mai falsă decât emisiunea TV Burlacul.

Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

În cea de-a doua parte întâlnim mai multă interacțiune umană și săpăm mai mult în trecutul personajului principal pentru a afla ce îl face pe acesta să fie un lider de urmat. (Încă nu am aflat răspunsul…) Descoperim noi piese de puzzle ce ne ajută să rezolvăm enigma organizației W.C.K.D., care i-au pus pe Thomas și prietenii săi în Labirint, și de ce adolescenții sunt atât de importanți pentru supraviețuirea rasei umane.

Filmului îi lipsește dezvoltarea personajelor ori solidificarea relațiilor dintre acestea și nu reușește să pună îndeajuns în valoare talentul actorilor Thomas Brodie-Sangster, Aiden Gillen și Giancarlo Esposito, cunoscuți publicului datorită rolurilor din serialele TV Game of Thrones și Breaking Bad. Din această cauză este dificil și de înțeles de ce Thomas este considerat un lider în detrimentul lui Newt și Minho.

Întregul scenariu este previzibil, deoarece poţi să anticipezi după 30-40 de minute care va fi finalul celei de-a doua părți a seriei și la ce să te aștepți de la următorul sequel. Dialogurile urmează tiparele arhicunoscute din filmele box office și sunt deseori lipsite de coerență, iar din această cauză replica “RUN!” nu mai provoacă nici un fel de adrenalină în corpul spectatorilor. Mai mult, în Maze Runner: The Scorch Trials ai ocazia să auzi cel mai neinspirat și jenant discurs de motivare și mobilizare rostit de un lider.

Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

Concluzie

Maze Runner: The Scorch Trials / Labirintul: Încercările focului eșuează lamentabil în încercarea de a păstra curiozitatea născută acum un an în sălile de cinema, dar reușește să puncteze la capitolul efecte speciale cu acele imagini ale orașului distrus aflat în mijlocul deșertului.

Maze Runner: The Scorch Trials a intrat în cinematografele din România pe 11 septembrie 2015 și este distribuit de Odeon Film, cărora le mulțumim pentru invitație. Filmul poate fi vizionat și în sala Ultra de la Grand Cinema Băneasa, unde spectatorii vor avea parte și de sistemul de sonorizare Dolby Atmos.

Părerea autorului

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră