Mărţişorul, de la tradiţie la afacere

La noi în ţară, mărţişorul este simbolul venirii primăverii, împreună cu ghiocelul timid, cu parfum suav.

image

Ele sunt elementele care anunţă întregul popor că primăvara a sosit, iar natura se trezeşte din amorţeala în care a căzut în timpul iernii.

În trecut, mărţişorul era reprezentat de un şnur făcut dintr-un fir alb şi unul roşu, care avea să sugereze antagonia între vară şi iarnă, cald şi rece, feminin şi masculin. De asemenea, mărţişorul era dăruit atât fetelor, cât şi băieţilor, spre a fi purtat în piept sau la mână.

De-a lungul timpului, mărţisorul a evoluat, acesta extinzându-şi reprezentarea în rândul poporului. Mărţisorul ar fi putut fi reprezentat de un coşar, un trifoi cu patru foi sau de o buburuză – toate fiind însoţite de şnurul alb şi roşu. În prezent, mărţişoarele pot fi orice:  de la flori, la cele menţionate mai sus, de la personaje de desene animate la bijuterii sofisticate.

Mărţişorul a ajuns să fie mai mult o afacere, în România zilelor noastre, decât o tradiţie care prevesteşte venirea anotimpului călduros.

image

Personal, consider că mărţişorul a trecut de la tradiţie, la afacere, în primul rând din tendinţa actuală a poporului de a simplifica tot. Posibilitatea de a ataşa şnurul de orice obiect, poate face fericite sute de femei. Atunci când cadoul este ales pentru șnur roşu cu alb pus pe orice obiect, dintr-o dată acel obiect capătă o nouă “valoare” (existentă doar în minţile celor care oferă asemenea cadouri).

Trăind într-o perioadă în care facem totul pe fugă, asta, bineînțeles, simplifică lucrurile, mai ales pentru bărbaţii care sunt scutiţi de ore întregi de căutare a mărţişorului perfect pentru doamnele apropiate lui.

Un alt motiv pentru care mărţişorul este o afacere, mai mult decât o tradiţie, este pierderea obieciurilor, de-a lungul anilor, sau neacceptarea superstiţiilor, încercând, în cel de-al doilea caz, să contribuie la fenomenul de “desacralizare” a omului, de pierdere a credinţelor religioase şi a superstiţiilor. În asemenea cazuri, îmi pare rău că nu mai există oameni precum Eliade, care să explice că un om nu va putea scăpa de toate tradiţiile sale, decât cu foarte mari eforturi, pe care, să fim serioşi, nu cred că poporul este dispus să le facă.

S-a pierdut seminficaţia originară a mărţişorului:  acum, el este dăruit numai domnişoarelor, nici nu mai contează semnificaţia figurinei învelite într-o folie transparentă, nu mai reprezintă o bucurie pentru noi, ci din contră, reprezintă o durere de cap pentru majoritatea populaţiei. El nu mai prevesteşte primăvara şi nici nu se mai păstrează anumite tradiţii legate de el, poate doar în zonele rurale să mai existe câteva obiceiuri păstrate.

image

Un motiv, poate chiar cel mai important pentru care 1 martie a devenit o sărbătoare comercială, transformând mărţişorul într-o afacere, este nevoia românilor de bani. De la an, la an, numărul tarabelor pline cu diferite produse tematice cresc  în preajma zilelor precum Valentine’s Day, 1-8 Martie sau Crăciunul. Noi, am luat anumite sărbători, anumite tradiţii – unele care nici măcar nu ne aparţin, şi le-am transformat într-un prilej de a mai face un ban.

Deşi majoritatea lumii a uitat de seminificaţia mărţişorului, există persoane care încă mai cred în astfel de obiceiuri. Spre exemplu, încă mai poţi vedea prin copaci, atârnate după această sărbătoare, şnururile ţinute o perioadă la mână. Se spune că ai şansa de a-ţi pune o dorinţă, care se va îndeplini, dacă îţi agăţi şnurul de ramurile unui copac.

Însă, numărul persoanelor care fac acest lucru este în descreştere, momentan. Cred că pentru încă o bună perioadă de timp, vom vedea tarabele pline de te miri ce minunăţii sau kitsch-uri. Momentan, eu voi aştepta cu nerăbdare anotimpul cald, aşa cum o făceam şi când eram mică, nefiind impresionată de mărţişoarele fără o valoare simbolică.

Tu cum consideri mărţişorul? O tradiţie frumoasă sau o afacere prosperă?

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.