Manuale digitale pentru un nou sistem educaţional

Manuale digitale pentru un nou sistem educaţional

Subiectul educaţiei este unul foarte vast. Fiecare are păreri împărţite despre cât de bine se pot educa copiii şi tinerii pentru a ieşi cu un bagaj bogat de cunoştinţe de pe băncile şcolii. Dar, cu toate acestea, majoritatea lumii este de acord cu faptul că, în prezent, educaţia nu se face aşa cum ar trebui într-o societate modernă.

Trecând peste ideea că profesorii nu sunt interesaţi să ofere o educaţie pe măsură, peste cea conform căreia programele de studiu ar trebui să fie actualizate, ajungem la faptul că manualele şcolare sunt total învechite. Şi nu numai fizic, ci şi din punct de vedere al conţinutului lor.

Manuale digitale pentru un nou sistem educaţional

Vorbim despre nişte manuale care nu au fost revizuite şi care, nu numai că deţin informaţii neactualizate, dar sunt şi pline de învăţăminte intulie unui elev aflat într-o societate modernă. Odată cu schimbarea radicală a mediului în care trăim, consider că este necesară o schimbare, atât a metodei de predare, cât şi a materialelor de curs. Acest lucru fiind util atât profesorilor care ar putea atrage mult mai uşor atenţia tinerilor, cât şi elevilor care ar putea aplica cele învăţate în viaţa de zi cu zi.

Cum aş vedea eu educaţia în societatea actuală?

În primul rând, aş vrea să văd că se pune accent pe partea practică a celor învăţate. Teoria deja nu ne mai este 100% de folos fără a observa şi partea aplicabilă a lucrurilor. Este important ca de mici să ne obişnuim cu ideea că tot ceea ce învăţăm în şcoli ne va fi de folos în viaţa de zi cu zi, şi nu doar pentru a trece într-o etapă superioară a sistemului de învăţământ.

De asemenea, aş merge pe ideea de digitalizare a manualelor de studiu. De ce? Aici ar fi mai multe aspecte pozitive, decât negative, care ar veni în ajutorul promovării tehnologiei în mediul educativ. Unul dintre acestea ar fi cel al interactivităţii dintre elev şi manual. Faptul că tehnologia i-ar permite să interacţioneze cu cartea de studiu, l-ar determina pe elev să fie captivat de acesta şi astfel ar acumula cu plăcere informaţiile oferite.

Manuale digitale pentru un nou sistem educaţional

Un alt plus al manualelor digitale ar fi acela că prin intermediul unui dispozitiv (tabletă/laptop) poţi stoca mult mai multe informaţii decât ai putea-o face în variantă fizică. Astfel, pentru a merge la şcoală ar trebui să iei cu tine doar o tabletă, sau un laptop, şi ai avea la dispoziţie o întregă bibliotecă în geantă.

De asemenea, un elev s-ar obişnui din clasele primare să lucreze cu tehnologia şi astfel ar ieşi după cel puţin 12 ani de studiu cu deprinderea de a lucra cu diferite dispozitive, fiindu-i mai uşor să îşi găsească un post de muncă la care i-ar fi fost necesare aceste cunoştinţe.

Un alt aspect, tot din categoria celor pozitive, ar fi acela că am proteja natura şi am ajuta la scăderea numărului de copaci tăiaţi pentru printarea manualelor şcolare pentru elevi şi studenţi. În aceeaşi măsură, aş vedea promovarea ideea de ecologie şi reciclare în şcoli, explicând elevilor de ce s-a ales trecerea la manualele digitale.

Printre lucrurile negative, s-ar menţiona costul ridicat al tabletelor/laptopurilor, sau problemele la nivelul ochilor pe care copiii le-ar putea avea după folosirea dispozitivelor digitale. Aici aş menţiona şi tehnologia e-ink ce ar veni ca un ajutor pentru rezolvarea aceastei probleme. Este foarte eficientă, nu afectează vederea, iar dispozitivele care au această tehnologie itegrată nu sunt costisitoare.

Şi iată că ideile mele par a fi mai aproape de realizare decât mă aşteptam!

De curând am citit că s-a lansat pe piaţă primul manual digital. Lecţia Verde a fost realizată de cei de la Holcim România pentru a veni în ajutorul elevilor cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani. Şi acesta este doar primul pas! Dacă s-a început implementarea acestui proiect de digitalizare a manualelor, înseamnă că se vede un potenţial în ideea de interacţiune între elev şi manual.

Manuale digitale pentru un nou sistem educaţional

Manualul digital “Lecţia Verde – Creează-ţi mediul!” ajută la înţelegerea ideii de protejare a naturii şi asta într-un mod atractiv şi dinamic. Se demonstrează în cel mai simplu mod că adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător ajută la crearea unei lumi mai curate, mai verzi.

Din punctul meu de vedere, ideea manulului digital este unai binevenită. Nu-i aşa că astfel cu toţii am fi mult mai atraşi de lectură şi învăţare? Este atât de uşor să venim cu o schimbare pentru a putea reînsufleţi educaţia şi a o readuce la adevărata ei valoare.

Eu una, îmi doresc ca în următorii câţiva ani să existe puse la dispoziţie în şcoli tablete care să ofere accesul gratuit la manuale digitale.

Tu cum ai vedea un sistem educaţional eficient într-o societate modernă?

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

9 Comentarii

 • Reply 9.June.2013

  Agh

  Poti sa te consideri castigatorul campaniei organizata de Blogal Initiative, cel mai bun articol despre “Lectia verde-Creaza-ti mediul”, Bravo!

  • Reply 9.June.2013

   Corina Niţescu

   Mulţumesc mult pentru apreciere!

   Am purtat discuţii pe această temă în medii diverse şi de foarte multe ori. Astfel am putut privi lucrurile din mai multe perspective, descoperind atât puncte forte, cât şi puncte slabe ale digitalizării, încercând totodată să vin şi cu eventuale soluţii pentru rezolvarea problemelor.

   • Reply 9.June.2013

    Agh

    Eu sincer sa fiu, nu agreez ideea cu manualele digitale, si daca stau sa ma gandesc ar fi si alte solutii pentru rezolvarea probleme cu hartia si anume replantarea paduriilor defrisate.

    Un punct forte al manualelor digitale: eleviilor le place tehnologia, si parca altcumva inveti din tableta decat dintr-o carte rupta.

    • 9.June.2013

     Corina Niţescu

     De ce nu agreezi ideea digitalizării? Ai încercat să citeşti cărţi de pe tabletă sau ebook reader?

     Pe larg despre culutra tipărită vs. cultura digitală am mai scris şi aici în urmă cu doi ani.

     Deşi susţin digitalizarea, sunt de părere că nu vor dispărea prea curând cărţile şi revistele/ziarele tipărite.

 • Reply 9.June.2013

  Agh

  La ce elevi avem in Romania, cum crezi ca v-or arata tabletele in 2 saptamani…

  • Reply 9.June.2013

   Agh

   Nu cred ca v-a fi aprobata repede “legea” aceasta cu manualele digitale..in urmatorii 20 de ani poate…

   • Reply 9.June.2013

    Corina Niţescu

    Chestia cu vandalizarea ţine tot de educaţia primită de elevi, dar şi de măsurile luate de autorităţi (profesori, directori, etc.).

    Nu zic că vor intra mâine în şcoli 100 de tablete. Dar, aşa cum s-au introdus un număr de calculatoare în unităţile de învăţământ, în următorii ani mă aştept ca acestea să fie dotate şi cu tablete sau ebook readere.

    Până atunci, la fel ca şi în cazul PC-urilor sau laptopurilor, manualele digitale vor fi folosite de cei care îşi permit astfel de tehnologii.

    • 9.June.2013

     Agh

     Imi imaginez ce tablete v-or da eleviilor, scoala mea este una din cele mai bune din oras, si avem niste calculatoare de toata cacaoa. Nu ma astept ca tabletele sa functioneze ca iPad-urile sau Galaxy tab-urile, dar dupa parerea mea v-or fi “jegoase”. :(

 • Reply 18.June.2013

  Cojo

  Așa este, manualul digital este un mic pas către un sistem educațional adaptat cerințelor secolului XXI. Să sperăm că urmează în continuare și un plan bine pus la punct de punere în aplicare la o scară cât mai mare.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.