Mall Mania: Inventar

art_132093_1 Îmi aduc aminte de faptul că mi s-a părut genial când am fost prima data într-un mall. Cred că aveam vreo 11 ani şi nu mai ştiu în ce împrejurare am ajuns cu mama la Bucureşti Mall. Era imens în comparaţie cu piaţa din care făcea mama cumpărături sau în comparaţie cu un complex comercial(clădire cu tot felul de magazine) din cartierul în care locuiam. Nu mai ţin minte decât magazinul de animale de la parter şi faptul că mi s-a părut ceva luxos în acel moment.

city-mallAm revenit în acel mall prin 2006 pe la vreo14-15 ani. Atunci tocmai se construise un mall nou în Berceni(City Mall) şi ajungeam des pe acolo. Încă aveam o părere bună despre mall-uri şi-mi plăceau. După aceea, marii corporatişti, şi-au dat seama că mall-urile au început să prindă la români, şi uite aşa au început să invadeze Bucureştiul. A urmat Mall-ul Plaza (Bd. Timişoara), apoi a apărut un mall şi în apropiere de cartierul Rahova (Liberty Mall). Dacă avem mall în Rahova, de ce să nu avem unul şi la ieşirea din Bucureşti? Aşa a apărut Băneasa Shopping City, ce până de curând cred că a fost cel mai mare mall de la noi. Da, zic că a fost pentru că recent a avut loc deschiderea celui mai mare mall din România: AFI Palace Cotroceni. Un mall imens, ce se află la 5 min, de Plaza Mall. De ce avem nevoie de 2 mall-uri pe aceeaşi stradă ? Urmează Sun Plaza, un alt mall imens iar într-un târziu va apărea şi Dâmboviţa Center. Dacă am numarat bine, peste câţiva ani Bucureştiul va avea cel puţin 7 mall-uri(sunt sigur că mi-au mai scăpat).

Chiar avem nevoie de atâtea mall-uri ? Sunt imense şi sunt peste tot. Ocupă mult spaţiu degeaba, şi îngreunează traficul. Mă gândesc cu groază la ce se va întâmpla cu traficul din zona Eroilor, peste câţiva ani, când va fi lansat noul mall.

Nu înţeleg cum în plină criză are loc lansarea unui mall nou, iar acesta este plin. Este plin de oameni dar şi de magazine. Cum este posibil ca în plină criză, spaţiile comerciale dintr-un mall nou să fie ocupate în proporţie de 90% ? Acum mă gândesc. Oare chiar este criză sau aşa avem noi impresia. Dacă noi o ducem prost din cauza crizei, înseamnă că şi magazinele din mall-uri o duc prost. Totuşi, o duc atât de prost încât îşi permit să mai deschidă magazine noi şi în noile mall-uri. E tare dubios.

va urma…

Distribuie:

1 Comentariu

  • Reply 9.November.2009

    Arina

    Uiti de Unirea, mai nou “Unirea Shopping Centre” care, de cand a fost construit pana acum, a trecut de la complex comercial la un real mall. Mda, se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie. Parca si pe Vacaresti se mai deschide unul. Sau s-a deschis? Sau nu s-a terminat constructia? Aud si eu…

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.