“Lumea văzută de Ion B” (2009)

„Daca duceam o viaţă de boier, nu mai făceam io toate astea. Multe lucruri se reuşesc în mizerie, în spaţii d-astea restrânse. Mie nu îmi trebuie nimic. Nu vreau să fiu bogat. Nu vreau decât să las şi eu ceva în urmă.”

Sunt mândră să scriu astăzi despre un om deosebit. Un adevărat geniu în materie de pop-art de pe vremea comunismului natal. România este renumită pentru poveştile ei dramatice, în genul prinţ şi cerşetor. Prin urmare îl aduc în scenă pe Ion Bârlădeanu:

La 63 de ani, îşi expune lucrările în capitale precum Londra sau Paris alături de Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Sunt vândute cu 3000 de euro bucata şi îşi merită fiecare bănuţ. N-a făcut mai mult de şapte clase, dar a apucat doi ani de şcoală populară de arte. A fost pus la încercare de multe ori: ca gropar, hamal în port, la stuf, docher, paznic şi, în sfârşit, muncitor necalificat la Casa Poporului. Într-un final, talentul său a fost descoperit de artistul Ovidiu Fenes ajungând eroul documentarului «Lumea văzută de Ion B.», realizat de Alexander Nănău, produs şi difuzat în prezent de HBO.

S-a născut în judeţul Vaslui şi avea doar 18 ani când a plecat în lume pe cont propriu. Nu s-a înţeles cu ai lui părinţi, în special cu tatăl comunist. A cunoscut destui oameni cât să-i diferenţieze după mers” pe cei destepţi de cei proşti . În Bucureşti a avut o locuinţă pe care a părăsit-o însă, şi s-a instalat într-o ghenă de pe Moşilor, ”Welcome to the jungle”. Pasiunea lui constă în decuparea pozelor din reviste şi almanuhuri şi de a le lipi pe fotografii luate tot de prin reviste. Deşi n-are studii artistice, Ion Barladeanu are o cultură vastă.Îi place filosofia, apreciază un film bun “mai ales dramele” şi cunoaşte o grămadă de lume.

A primit de la Dan Popescu o mică garsonieră, „in centru”, lăsând ghena de pe Moşilor. Vine regulat la Galeria H’Art, unde a avut în 2008 două expoziţii. Uneori aduce mai multe colaje (vreo 20) făcute între timp. Colajul e o artă pe care o practică de câteva decenii, dar între 1998 şi 2008 nu mai făcuse niciunul. Are până acum cel puţin 800 de colaje. “E Graal-ul oricărui galerist”, spune Dan Popescu în film.

Distribuie:

2 Comentarii

  • Reply 25.November.2010

    Cosmin Ciortan

    Eu unul am vazut documentarul undeva pe la inceputul verii. Nu mi-a venit sa cred cand am vazut ca un om cu un asemenea talent a ajuns sa fie un simplu om al strazii. Avem atatea valori in tara, dar cele mai multe se intampla sa se zbata ca acest Ion Barladeanu *bine, poate nu chiar la fel de rau* in timp ce non-valorile sunt promovate in exces.

    This makes me sick.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.