Lumea e a mea (2015)

Sex, Drugs &… Manele! O serie de drame adolescentine împachetate într-un film care prezintă experienţele traumatizante ale vieţii de licean.

Lumea e a mea (2015)

Sinopsis Lumea e a mea

Lumea e a mea/ The World is Mine este un film bulversant despre generația 2000, care aduce în prim-plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescentă ca oricare alta din Constanța. Larisa vrea multe de la viață: bani, valoare, influență, popularitate și respect. Și, fiind îndrăgostită, va face totul pentru a le obține.

Despre Lumea e a mea

Este un film românesc care abordează un subiect mai puţin comun pentru producţiile cu care am fost obişnuiţi de conaţionali. Urmărim povestea unei adolescente care face parte dintr-o pătură socială joasă. Este o lume puţin explorată şi exploată, iar adesea se porneşte de la ideea că oamenii care fac parte din ea sunt văzuţi ca fiind nu tocmai normali.

lumea-e-a-mea

Tocmai de aceea s-a dorit crearea acestui film, pentru a fi arătat faptul că problemele vieţii de adolescent sunt universale, emoţiile asemeni, iar tinerii trebuie să poată gestiona cât mai bine situaţiile în care ajung să intre, indiferent de mediul din care provin.

the_world_is_mine_still

Este un film despre maturizare şi despre adolescenţi, aşa cum sunt ei, fără a fi judeacaţi. Un film în care s-a pus accentul pe trăiri, pe probleme, dar şi pe modul în care toate acestea ajung să fie ţinute în frâu.

La finalul filmului îţi dai seama că drama Larisei este drama tuturor liceenilor care vor să se maturizeze înainte de vreme şi care sunt adesea neînţeleşi de cei din jurul lor. Peste problemele de acasă intervin şi problemele în dragoste, iar curând relaţia cu cei mai buni prieteni ajunge să fie afectată.

Lumea-e-a-mea2

Fără a avea pe cineva aproape, nu şti pe ce cale să o iei şi, crezând că ai puterea să faci faţă situaţiei, ajungi să fii pus în împrejurări greu de imaginat.

Datorită jocului actoricesc, a cadrului în care se desfăşoară acţiunea, toată povestea devine una veridică. Ai senzaţia că personajele chiar sunt scoase din acel mediu toxic şi simţi durerea prin care trec.

Replicile lor, comportamentul şi gesturile sunt exact cele la care te-ai aştepţa atunci când te gândeşti la ce ar face o prinţesă, sau un prinţ, în contextul dat. Puncte bonus, aşadar, pentru scenariu (Raluca Mănescu) şi pentru interpretarea actorilor care, apropo, sunt tineri debunanţi, mare parte dintre ei.

În urma vizionării la care am participat am avut ocazia să ascult câteva secrete din culise. Mi-a plăcut să aflu cum s-au pregătit actorii pentru rol, iar printe declaraţii le-am remarcat pe următorele:

“[…] la început nu am înţeles. Era o lume nouă pentru mine. M-am pus în situaţia de a trece prin asta.”

Ana Maria Guran (în film: Larisa)

“A fost foarte multă muncă pentru scenele de violenţă. Pentru asta m-am documentat online. Am urmărit clipuri pe YouTube, bloguri, vloguri ale unor fete din lumea aceea […]”

Iulia Ciochină (în film: Ana)

“Când am început filmările, lucram într-un bar. Am început să copiez gesturile unor băieţi. Aşa am adus personajul la viaţă, în Bucureşti. Am început să ascult manele la telefon, m-am îmbrăcat altfel pentru o perioadă. A început să îmi placă viaţa acestui personaj adus pe străzile Bucureştiului.”

Florin Hriţcu (în film: Florin)

Lumea e a mea este un film independent care a ieşit la mai bine de cinci ani de la momentul în care a fost conceput. A pornit ca un proiect de licenţă, scenariul era în proporţie de 80% gata, doar că neavând parte de finanţări, echipa de producţie a pus proiectul pe pauză. Atunci când au intrat în contact cu Tudor Giurgiu, totul s-a derulat rapid, iar filmul a fost finalizat într-o vară, a precizat regizorul Nicolae Constantin Tănase.

Personal nu mă număr printre fanii acestui tip de cultură promovată, dar pot afirma cu tărie că este un produs cinematografic bine realizat. Aşa că vă recomand să mergeţi în cinematografe din 23 octombrie pentru a vedea care este povestea Larisei.

Părerea autorului

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră