Les Films de Cannes à Bucarest – Ediția a IV-a

În perioada 25-31 octombrie 2013 cinematografele CinemaPRO, Studio și Elvira Popescu din București vor găzdui cea de-a IV-a ediție a evenimentului “Les Films de Cannes à Bucarest”!

Les Films de Cannes à Bucarest - Ediția a IV-a

“Les Films de Cannes à Bucarest” a debutat în anul 2010 la iniţiativa regizorului român Cristian Mungiu și cu sprijinul lui Thierry Frémaux, delegat general al Festivalului de la Cannes. Datorită acestui eveniment, cinefilii români vor avea ocazia să vizioneze câteva dintre cele mai așteptate filme ale anului, care nu au fost distribuite în cinematografele din România.

În acest an au fost selectate câteva zeci de filme pentru programul “Les Films de Cannes à Bucarest”, filme ce au impresionat juriul de la Cannes la ultima ediție a festivalului și la ediţiile precedente, obținând diverse premii. Dintre aceste filme, până în acest moment, au fost anunțate următoarele :

 1. “Heli” (2013)

  Este filmul regizorului Amat Escalante, distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2013, și care va deschide ediția din acest an a evenimentului din 25-31 octombrie 2013.

  Les Films de Cannes à Bucarest - Ediția a IV-a

  Impresionând publicul de la Cannes prin imagine și prin scenele de violență, “Heli” prezintă Mexicul de astăzi, o țară a contrastelor și paradoxurilor, un câmp de luptă care are drept victime familii întregi, de la copii până la părinți.

  Estella, o fată de doar 12 ani, pentru care viitorul nu rezervă nimic bun, se îndrăgostește de un tânăr cadet al Academiei de Poliție, alături de care decide să fugă și cu care doreşte apoi să se căsătorească. Pentru a face rost de banii necesari unui nou început alături de Estella, tânărul cadet decide să fure drogurile care au fost confiscate de către superiorii săi și care, oficial, au fost distruse.

  “Heli” va putea fi vizionat în prezența regizorului Amat Escalante la:

  • Cinema Studio – Vineri, 25 octombrie, ora 20:00.
  • CinemaPRO – Vineri, 25 octombrie, ora 20:45.

 2. “Jimmy P. – Psychotherapy of a plains indian” (2013)

  Pelicula îl are ca actor principal pe Benicio del Toro, interpretând rolul unui soldat amerindian internat într-un spital militar specializat în afecțiuni psihice, undeva în Kansas, după cel de-al doilea război mondial. Jimmy Picard este numele acestui soldat care a luptat pe frontul din Franța și care suferă de amețeli, orbire temporară și pierdere a auzului.

  Les Films de Cannes à Bucarest - Ediția a IV-a

  În absența unei cauze fiziologice, diagnosticul ce urmează a fi stabilit este schizofrenia. Dar, conducerea spitalului decide să ceară și opinia unui etnolog și psihanalist francez, specializat în studiul culturii amerindienilor, interpretat de Mathieu Amalric.

  Filmul “Jimmy P. – Psychoterapy of a plains indian” (2013) va putea fi vizionat la:

  • Cinema Studio – Sâmbătă, 26 octombrie 2013, ora 19:00.
  • CinemaPRO – Duminică, 27 octombrie 2013, ora 18:00.

 3. “La vie d’Adèle” (2013)

  „La vie d’Adèle” a fost filmul favorit al juriului , al criticilor și al publicului de la Cannes din acest an, fiind distins cu premiile Palme d’Or și FIPRESCI. Acesta a fost selectat pentru a închide evenimentul “Les Films de Cannes à Bucarest”, pe 30 octombrie 2013.

  Les Films de Cannes à Bucarest - Ediția a IV-a

  Inspirat din romanul grafic “Le Bleu est une couleur chaude“, scris de Julie Maroh, “La vie d’Adèle” le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) și Emma (Léa Seydoux), două adolescente care descoperă împreună iubirea și suferința. După premiera de la Cannes, pelicula a fost descrisă de Variety ca având „cele mai explozive scene explicite de sex între lesbiene din istoria recentă”.

  Regizorul filmului, Abdellatif Kechiche, va fi prezent în sala CinemaPRO pe 30 octombrie 2013, la ora 20:45, când va putea fi vizionat “La vie d’Adèle”. Invitat special la cea de-a patra ediţie “Les Films de Cannes à Bucarest“, talentatul regizor va susține o lecție de regie pentru studenții de la școlile de cinema, va sta de vorbă cu spectatorii în cadrul unor sesiuni de întrebări și răspunsuri și va avea o conferință de presă în cadrul primei sale vizite la București.

  „La vie d’Adèle” mai poate fi vizionat și la:

  • Cinema Studio – Miercuri, 30 octombrie 2013, ora 20:00.
  • Cinema Elvira Popescu – Joi, 31 octombrie, ora 20:00.

 4. “Los Bastardos” (2008)

  Un alt film al regizorului Amat Escalante, fiind catalogat drept o dramă socială și un thriller violent și prezentând o zi din viața a doi imigranți mexicani din Los Angeles, zilieri, care acceptă un job neașteptat de bine plătit. Filmul va putea fi vizionat la:

  • Cinema Elvira Popescu – Duminică, 27 octombrie 2013, ora 18:00.

 5. “Sous le Soleil de Satan” (1987)

  “Sous le Soleil de Satan” este filmul care i-a adus premiul Palme d’Or lui Maurice Pialat în anul 1987, având ca actori principali pe Gerard Depardieu și Sandrine Bonnaire. Acesta va putea fi vizionat la:

  • Cinema Elvira Popescu – Vineri, 25 octombrie octombrie, ora 20:00.

Pentru cele cinci filme menționate mai sus biletele au fost puse în vânzare, urmând ca-n zilele următoare organizatorii să anunțe și alte filme din cadrul evenimentului “Les Films de Cannes à Bucarest” din acest an!

Prețul unui bilet este de 14 lei și poate fi achiziționat după cum urmează:

• pentru filmele difuzate la Cinema Studiode la casieria cinematografului.
• pentru filmele difuzate la CinemaPRO prin accesarea acestui link.
• pentru filmele difuzate la cinematograful Elvira Popescu prin accesarea acestui link.

Așadar, “Les Films de Cannes à Bucarest” revine în acest an în perioada 25-31 octombrie cu multe producții cinematografice interesante și invitați speciali. Ne vedem la eveniment?

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.