La Luna (2012)

Joi, 11 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, am avut șansa de a primi o lecție unică de regie și producție a unui film de animație din partea lui Daniel McCoy, regizor tehnic pentru studiourile Pixar. Astfel Pixar Studios a fost pentru prima dată prezent în România la invitația organizatorilor festivalului și a ambasadorului Statelor Unite ale Americii de la București.

Seara a început cu vizionarea ultimul scurtmetraj realizat de Pixar Studios, intitulat La Luna. Filmul de scurtmetraj, care a fost nominalizat anul acesta pentru premiile Oscar, prezintă prima zi de muncă a unui băiețel alături de tatăl și bunicul său. Micuțul are parte de o aventură nocturnă pe mare într-o barcă, ce se dovedește a fi mult mai complicată decât a părut inițial.

La Luna a putut fi vizionat pentru prima dată în cinematografe odată cu lansarea animației Brave în această vară, completând lista magnifică a scurtmetrajelor realizate de studiourile Pixar din care fac parte Presto, Burn-E, Partly Cloud, Gery’s Game, One Man Band și multe altele. Realizarea acestor scurt-metraje de animație au devenit deja o tradiție a celor de la Pixar, fiind create în intervalul de timp dintre două mari producții ale acestora și adăugate, ca bonusuri, pe dvd-ul unei animații de succes.

După vizionare, Daniel McCoy a încercat să ne explice și să ne arate, prin intermediul câtorva filmulețe și imagini, cât de dificil este să realizezi o animație de doar câteva minute. Probabil nu este la fel de extenuant din punct de vedere fizic şi al timpului dedicat ca în cazul creării unei animații stop-motion precum Coraline sau ParaNorman (animații prezente și ele în cadrul festivalului Anim’est 2012), dar cu siguranță este necesară aceeași doză de meticulozitate, lucru ce a fost repetat și de Daniel McCoy prin sintagma “It must be perfect, because we are PIXAR“.

Limbajul folosit de personaje poate părea dificil pentru spectatori, dar pe atât de dificil cât este, pe atât râsetele vor fi mai intense. Regizorul Enrico Casarosa a dorit crearea unui limbaj unic al caracterelor, inspirația pentru acesta având ca sursă vechile animații La Linea. Pentru realizarea acestor sunete, dacă le putem spune așa, au fost abordați mai mulți actori, dar în final Tony Fucile și Phil Sheridan au fost vocile alese.

Și caracterele au suferit diverse modificări pe durata producției scurt-metrajului, atât din punct de vedere al aspectului fizic natural cât și din punct de vedere al vestimentației și al accesoriilor purtate. Personajele au fost desenate, sculptate și tocmai apoi digitalizate pentru ca acestea să fie cât mai apropiate de realitate. Fiind întrebat de public care este bugetul pentru o asemenea producție de doar 6 minute, Daniel McCoy a evitat să răspundă, rezumându-se la cuvintele “I can’t tell exactly, but I know other studios make feature films with this kind of budget…“.

De asemenea la o altă întrebare adresată de public, și anume de ce cheltuie Pixar o asemenea sumă pentru un proiect ce este oferit ca bonus pe dvd-ul unui lungmetraj de animație, Daniel McCoy a răspuns că acest lucru se datorează faptului că vor să testeze noi idei pentru animații viitoare prin această metodă, vor să ofere fanilor și o altă perspectivă a proiectelor mari (vezi scurt-metrajul Burn-E ca o completare pentru Wall-E) și pentru că ei sunt Pixar și își permit acest lucru.

Dacă n-ați avut ocazia până acum să vedeți scurtmetrajul La Luna, vă sfătuiesc să o faceți cu prima ocazie care se ivește pentru că nu o să regretați! De asemenea trebuie să menționez și cele două proiecte la care Daniel McCoy lucrează în prezent, și anume sequel-urile pentru animațiile Monster Inc. și Finding Nemo!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.