Khumba (2013)

Khumba este o surpriză foarte plăcută în acest final de an, prin care ne este demonstrat, încă o dată, că nu trebuie să fii Pixar Animation Studios sau DreamWorks Studios pentru a realiza o animație de calitate!

Khumba (2013)

Sinopsis

Micul Khumba are ghinionul de a se fi născut doar cu jumătate dintre dungile negre ale unei zebre obișnuite. Atunci când în tribul său se naşte ideea că seceta cumplită ce afectează întregul ţinut este provocată de lipsa dungilor lui Khumba, acesta este marginalizat de restul zebrelor.

Pentru a afla ce s-a întâmplat cu dungile sale și pentru a rezolva problema secetei, Khumba va porni în aventura vieții sale alături de doi prieteni noi: un gnu și un struț.

Khumba (2013)

Despre Khumba

Khumba reprezintă cel de-al doilea proiect al studio-ului de animație Triggerfish din Africa de Sud, acesta fiind responsabil și pentru Adventures in Zambezia (2012). Un studio care pare că este pregătit să rivalizeze cu uriașii industriei de film de animație de la Hollywood, în ciuda diferențelor majore de buget dintre aceștia.

Este un film de animație care te face curios încă de la prima vizionare a trailer-ului și pe care, imediat și inevitabil, îl compari cu trilogia Madagascar, presupunând că este doar o copie a acesteia. Doar că nu este deloc așa, Khumba reușind să șteargă falsa impresie atât prin poveste, cât și prin grupul personajelor secundare care se face vinovat pentru toate râsetele provocate pe parcursul celor 85 de minute ale acestuia!

Khumba (2013)

Săptămâna trecută spuneam despre animația Free Birds că eșuează prin lipsa de personaje memorabile, iar, printr-o comparație, pot spune că acesta este capitolul unde Khumba reușește să puncteze cel mai bine. Khumba este o zebră diferită de restul propriilor semeni prin prisma aspectului său fizic, lucru ce duce și la o lipsă de încredere în propria persoană. Dar, totodată, acest “defect” îl face să fie mai deschis la minte, isteț, prietenos și curajos decât orice altă zebră întâlnită până acum.

Aceste calități îl vor ajuta pe parcursul călătoriei sale prin savană. Primii doi tovarăși de călătorie care-l vor însoți sunt un gnu și un struț. Mama V este numele gnu-ului, o fire foarte prietenoasă, căreia îi place să facă glume legate de propria greutate și să-și protejeze copiii “adoptați” de primejdiile ivite. Pe struț îl cheamă Bradley, un personaj sarcastic, superficial, foarte sensibil când este criticat și, totodată, un artist nedeclarat căruia îi place să fie în centrul atenției și să fie răsfățat.

Khumba (2013)

Pe parcurs vom mai face cunoștință cu un câine sălbatic, numit Stalk și care aduce aminte de hienele din Lion King (1994), o oaie bătrână și nebună, cu un puternic simț al proprietății, un trib de răzătoare, un iepure nebun ca și cel din Alice in Wonderland, o familie de suricate pe care vrei să le adopți și o turmă de gazele, care cu un accent pur moldovenesc (în varianta dublată) devin cele mai amuzante personaje ale întregii animații.

Khumba (2013)

Dar tabloul nu este complet până când nu apare și personajul negativ al acestei povești. Trebuie să fie un animal nemilos, sadic, un prădător căruia îi place “să se joace cu mâncarea“. Vorbim despre un leopard, pe nume Phango, care datorită unui defect din naștere se identifică cu Khumba, dar care, în același timp, l-a transformat în cel mai mare vânător al ținutului.

Phango este un personaj incredibil, care-mi aduce aminte cu plăcere despre marele Khan din Cartea Junglei. Este un personaj care odată ce și-a ales prada va face tot posibilul și imposibilul pentru a o prinde și a o savura. Un personaj atât de important pentru filmul Khumba, încât studio-ul sud african a hotărât să-l convingă pe Liam Neeson să-l joace, pentru a-i da acea aură întunecată specifică personajului.

Khumba (2013)

Despre partea sonoră nu o să spun prea multe deoarece l-am văzut în varianta dublată și, deși nu sunt un mare admirator al acestui tip de vizionări, pot spune că Khumba m-a impresionat! M-a impresionat atât prin pasiunea pe care am regăsit-o în vocile actorilor români, cât și prin alegerea de a folosi actori mai puțin cunocuți publicului român decât vedete ale televiziunii sau marilor teatre. (O alegere pe care o primesc cu brațele deschise!)

Și pentru că mi-au plăcut atât de mult vocile actorilor români, în continuare va fi prezentată lista completă a personajelor, alături de actorii producției originale și celei dublate:

-Khumba: Jake T. Austin / Cristian Niculescu;

-Phango: Liam Neeson / Petre Lupu;

-Skalk: Steve Buscemi / Eugen Cristea;

-Seko: Laurence Fishburne / Adrian Păduraru;

-Bradley: Richard E. Grant / Ionuț Grama;

-Mama V: Loretta Devine / Dana Rotaru;

-Nora: Catherine Tate / Olimpia Mălai;

-Nigel: Alexander Polinsky / Alexandru Gheorghiu

-Zuki: Juanita Jennings / Olimpia Mălai;

-Tombi: Anna Sophia Rob / Alexandra Radu;

-Mkhulu: Ben Vereen / Cătălin Rotaru;

-Vulturul negru: Roger Jackson / Ionuț Ionescu;

Legat de imagine, decorurile rezervației naturale și ale sălbăticiei din Africa sunt mai mult decât acceptabile, îndemnându-te să vizitezi cel puțin o dată în viață aceste locuri minunate. Despre efectele 3D voi spune că nu sunt foarte multe, dar ele există participând la o experiență foarte plăcută pentru cei mici!

Concluzie

Khumba reușește să ofere o experiență frumoasă, indiferent de vârsta spectatorului, și să ne aducă aminte despre un lucru pe care tot mai des îl uităm: A fi diferit nu înseamnă neapărat un lucru rău! Diferențele dintre un individ și restul speciei sale sunt cele care-l pot face să devină special!

Khumba poate fi vizionat din data de 22 noiembrie 2013 în cinematografele 3D din țară, atât în varianta subtitrată, cât și în cea dublată în limba română. Filmul este distribuit în România de către Ro Image 2000.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.