“Jurnalul unui geniu” – Salvador Dali

“Jurnalul unui geniu” – Salvador Dali – editura Humanitas

Pe Salvador Dali toată lumea îl știe în primul rând drept un pictor foarte cunoscut, dar el s-a ocupat și cu realizarea unor pelicule și cu scrisul. Acest jurnal a fost scris ca o continuare a operei “Viața secretă a lui Salvador Dali” și prezintă viața lui dintre anii 1952 și 1963.

Dali nu era deloc modest, spunea clar și răspicat că este un geniu. În carte apare acest lucru din prima pagină, unde împărtășește folosul acestei cărți. Ea va dovedi că obiceiurile de zi cu zi ale unui geniu sunt complet diferite de ale celorlalte persoane.

“Îmi repet încă o dată – dacă nu mi-aș spune-o singur, nu știu cine ar mai face-o – că încă din adolescență m-am deprins să socotesc în chip vicios că îmi pot îngădui orice numai fiindcă mă cheamă Salvador Dali. De atunci și până astăzi, de-a lungul întregii mele vieți, am continuat să mă port în acest fel și mi-a reușit.”

Referindu-mă la acțiunea din această carte, Dali locuiește în Port Lligat, Spania, împreună cu Gala, marea lui iubire, muză, viitoare soție. E interesant să pătrunzi în lumea unui om, cu atât mai mult în cea a lui Salvador Dali. Afli cum trăia, cum călătorea, cum își primea musafirii, cum veneau oameni din alte țări să îi ia interviuri, cum și când picta, cât de mult își iubea soția. Totul pare spus pur și simplu, fără nici o intenție de a modela realitatea sau de a spune anumite lucruri pentru a impresiona cititorul.

Dali are o idee foarte clară despre viața lui sau despre care sunt părțile ei importante: el și Gala, și pictura.

Poate că și mai important este că aflăm cum gândește, ce îl influențează, contextul în care a pictat anumite tablouri.

“Port în mine în fiecare clipă ideea că tot ceea ce se leagă de persoana și de viața mea e unic și rămâne marcat pentru totdeauna de un caracter absolut excepțional, total și truculent.”

La sfârșitul cărții se află o anexă, unde se găsesc texte sau fragmente din texte la care se face referire pe parcurs: “Arta Pârțului” de Contele de la Trompette, “Elogiul Muștei” de Lucian din Samosata, o poezie pe care Dali i-a dedicat-o lui Picasso, “Mistica daliniană față în față cu istoria religiilor” de Pierre Roumeguere, “Salvador Dali și lumea îngerilor” de Bruno Froissart și un “Tabel comparativ al valorilor, după o analiză daliniană”.

Distribuie:

3 Comentarii

 • Reply 17.May.2010

  mikutzul

  superb om, ma fascineaza intragul sau mod de a gani. abia ashtept sa o citesc

  • Reply 20.May.2010

   Axel

   Pare un super-om. Uneori nici nu-mi venea sa cred ca cineva poate fi atat de relaxat si increzator in viata.

 • Reply 26.January.2016

  tulbas camelia rita

  O carte savuroasa. Nu mi-am inchipuit niciodata ca Salvador Dali avea un simt al umorului atat de mare. E clar ca un talent deosebit are la baza intotdeauna o inteligenta iesita din comun.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.