Jocurile sunt o treabă serioasă!

Trebuie să recunsc: mă număr printre iubitorii de jocuri! Dacă în copilărie am început cu jocuri educative pentru copii, acum sunt fascinată de boardgame-urile complexe, care îţi pun mintea la contribuţie.

Jocurile sunt o treabă serioasă!

La cea mai recentă aniversare am primit de la un prieten un joc tare drag mie: Jenga. Pe la vârsta de 8-10 ani eram super entuziasmată când venea vorba de acest joc. La câteva zile de naștere Jenga a fost în centrul atenției. Și iată că acum, aproximativ 10 ani mai târziu, am petrecut ziua de naștere în compania aceluiași joc.

Ce-i drept, Jenga nu este singurul care îmi aduce aminte de vremurile copilăriei. Încă îmi amintesc de serile dedicate jocurilor, în care mă luptam pentru primul loc la Monopoly, Sus Jos sau Nu te supăra frate (jocuri pe care le mai găsim şi astăzi la magazine precum Noriel). Toate acestea şi-au pus amprenta pe dezvoltarea mea.

Am apreciat încă de mică jocurile și le consider şi acum un element important în dezvoltarea oamenilor. Jocurile, fie vorba între noi, sunt o treabă serioasă! Cele mai bune lucruri se învață în joacă. Chiar dacă vorbim de munca în echipă, de competitivitate sau fair-play, cu toții dobândim diferite abilități în urma sesiunilor de joc.

Dar, hai să le luăm pe rând!

Iată și o serie de lucruri care te vor ajuta în viața de zi cu zi:

  • Copiii învață încă de mici să îi asculte pe ceilalți. Faptul că în cadrul unui joc trebuie să îți aștepți rândul pentru a face diferite acțiuni este important în rolul educativ. Chiar şi acum, odată ce ai crescut, acest element este unul esenţial pe care îl înveţi cu ajutorul boardgame-urilor. (Dacă ai obiceiul de a vorbi peste ceilalţi şi nu ai răbdare să îi asculţi până la capăti, îţi recomand să participi la mai multe seri de boardgame-uri!)
  • Jocurile de strategie ajută la dezvoltarea unei viziuni de ansamblu. Devii mai agil și te ajută să dezvolți diferite planuri de abordare a situaţiilor. Cu alte cuvinte, poți dobândi abilitatea de a gândi cu doi pași înaintea celorlalți.
  • Aici trebuie să aducem în discuție și responsabilizarea: atunci când acționezi într-un anumit fel trebuie să te aștepți și la consecințe și automat să ți le asumi. Lucru pe care îl vei observa şi îl vei aplica şi în viaţa de zi cu zi.
  • Și, nu în ultimul rând, anumite jocuri te pun în situația de a lua și decizii dificile. Iar acest lucru nu este departe de realitatea cu care vei da nas în nas ca persoană adultă.
  • Cel mai important este, însă, că jocurile sunt un mod ideal de a te distra!

Recunosc, și în ziua de azi îmi place să mă joc. Periodic aleg să îmi petrec timpul liber în compania unor prieteni, jucând boardgame-uri. Bineînţeles, jocurile nu sunt aceleaşi, prietenii s-au schimbat şi ei, dar spiritul rămâne la fel.

Pentru mine, joaca a devenit cu siguranţă un mod plăcut de a-mi consuma ultimele resurse de energie!

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.