Jocurile – antrenament pentru minte

Da, încă sunt fascinată de jocuri educative! Zilele trecute mi-a ajuns în mâni un joc de logică şi strategie, iar reacţia mea a fost ca-n ziua de Crăciun. Mă simţeam la fel de entuziasmată şi bucuroasă de ideea de a mă juca, mai ceva ca în copilărie.

Jocurile - antrenament pentru minte

Ideea e simplă. Cred că oamenii se dezvoltă cel mai bine prin joacă. Şi ce poate fi mai frumos decât să îţi antrenezi creierul jucându-te cu ceva care-ți pune la încercare capacitățile de strategie și logică. Nu zic că ar fi unica soluţie ca să dezvolți aceste arii, dar mi se pare a fi una dintre cele mai entuziasmante practici. Fie că vorbim de jocuri single player sau unele care necesită participarea mai multor persoane, acestea garantează o activitate competitivă.

Alternativele ar fi rebusurile şi jocurile de tip sudoku, dar parcă mult mai atrăgător este să scoţi jocul de pe raft şi să pregăteşti frumos tot spaţiul pentru a crea o atmosferă plăcută de joacă.

Mi s-a întâmplat chiar şi în cazul jocurilor care necesită doar un singur jucător să simt competitivitate. Era acel sentiment că te lupţi cu tine însuţi pentru a descoperi greşelile făcute şi pentru a veni cu soluţii noi, creative şi ieşite din comun. Un astfel de tip de joc poate părea frustrant la început, dar care cu siguranţă este eficient pentru că te scoate din zona de confort. Iar în contextul ăsta oamenii învaţă cel mai bine.

Eu simt că jocurile educative, în special cele de logică şi strategie te ajută să te autodepăşeşti şi să deprinzi abilităţi de comunicare, planificare şi descoperire a unor soluţii diferite la problemele care apar în viaţa de zi cu zi.

Mi-ar plăcea să ştiu că şi în şcoli se folosesc astfel de “instrumente” de dezvoltare. Ar fi foarte interesant să ştii că mergi la şcoală şi ai ore de Jocuri logice. Nu de alta, dar cred că astfel elevii (deci viitorii adulți) ar prinde drag de această îndeletnicire și și-ar antrena capacitățile cât încă flexibilitatea mentală este în dezvoltare. În fond, toţi trebuie să înţelegem importanţa logicii, a argumentării şi a dezvoltării unui spirit critic.

Ştiu că această idee a fost la un moment dat implementată, undeva prin clasa a IV-a se ţineau nişte ore de matematică distractivă unde învăţătoarea mai strecura nişte joculeţe logice, cam ca cele pe care le găsești la Noriel, doar că adaptate nevoilor elevilor. Oricum mult prea puţin antrenament pentru minte, mai ales că s-ar fi putut face cu ajutorul tuturor acestor jocuri educative. Nu ştiu ce se întâmplă acum prin şcoli, dar mi-ar plăcea să aud că sunt profesori care adaptează utilizarea unor astfel de metode în cadrul orelor de curs.

[Sursă foto]

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.