Istoria Săptămânii – 4-10 Mai

4 Mai

fonograf alcapone2

În 1878 Thomas Edison a patentat fonograful. Aparatul se baza pe elementele fonoautografului realizat de Edouard-Leon Scott. Diferenţa era că fonograful folosea un cilindru spiralat acoperit cu o foiţă de cositor. Problema acestui aparat era că foiţa se rupea sau se tocea foarte uşor.

În 1932 celebrul mafiot Al Capone este trimis la Penintenciarul Atlanta din S.U.A. Reuşeşte să câştige control în închisoare şi să obţină anumite privilegii. Este trimis mai tarziu la închisoarea Alcatraz.
În România se celebrează Ziua naţională a inimi. Ştia cineva chestia asta?

5 Mai

Shepard în Freedom (nava ce l-a dus in spaţiu)
Shepard în Freedom (nava ce l-a dus in spaţiu)

În 1957 Televiziunea Romană realizează prima transmisie sportivă în direct: meciul de rugby: Anglia-România. Nu ştiu încă când s-a transmis primul meci de fotbal.

În 1961 Alan Bartlett Shepard, Jr a devenit al doilea om şi primul American ce a ajuns în spaţiu. Înainte de lansare, el a zis: “Don’t fuck up, Shepard…” (păstrez varianta în engleză pentru autenticitate). Aviatorii recunosc acest citat ca “Rugăciunea lui Shepard”. Şi da, rugăciunea a avut efect, căci Shepard s-a întors teafăr pe pământ.

6 Mai

În 1888 se fac primele vaccinări antirabice la Bucureşti (de către Victor Babeş)

In 1889 este deschis Turnul Eiffel, la 36 de zile de la inaugurare. La început, acesta trebuia demolat peste 20 de ani.

7 Mai

În 1982 IBM lansează versiunea 1.1 a sistemului de operare MS-DOS. Sistemul suporta doar diskete de 320KB. De abia un an mai târziu, versiunea 2.0 suporta hard-uri de 10 MB. Şi acum stai şi te gândeşti: Ce poţi face în ziua de azi cu un hard de 10 MB ?

8 Mai

În 1993 un puşti de 16 ani pe nume Keron Thomas şi-a imaginat că este vatman şi în anumite împrejurări a ajuns să conducă un metrou timp de 3 ore. Numeni nu a observat asta pentru că puştiul circula regulamentar. Oprea în staţii, deshidea uşile, închidea uşile… Ghinionul lui a fost că într-o curbă a avut viteza prea mare şi s-au acţionat frânele de urgenţă. Puştiul nu numai că nu a fost pedepsit, dar a mai fost considerat şi un erou public.

9 Mai

În această zi, în fiecare an se celebrează ziua Europei.

incendiu_steaua
10 Mai

În 1997 suporterii dinamovişti au incendiat peluza stadionului Ghencea. Ironie sorţii este că Steaua a câştigat cu 3-1 acel meci. De atunci şi până acum, suporterii dinamovişti se mândresc cu această realizare şi organizează o petrecere în fiecare an. Asta ca să vedeţi ce înseamnă fotbal-ul pentru unii.

Distribuie:

10 Comentarii

 • Reply 4.May.2009

  Zeffy

  hm.. 10 mai mai e considerata si Ziua Regelui (sincer nu stiu care rege:P)

  off topic: vezi ca ai o greseala la cuvantul “fotbal”

 • Reply 4.May.2009

  Ronnie

  man, vezi ca Steaua a castigat meciul din Ghencea cu 5-0 (una din marile mele bucurii fotbalistice); 3-1 a fost rezultatul din meciul din Stefan cel Mare, castigat tot de Steaua – la urma atata mandrie de doi lei cu incendierea peluzei au si dinamovistii

  @Zeffy – nu e ziua Regelui ci ziua Regalitatii – La 10 Mai 1866, Principele Carol I de Hohenzollern-Singmaringen a fost proclamat domnitor al Românilor. La 10 Mai 1881, România s-a proclamat Regat – Domnitorul Carol a devenit întâiul Rege al României, cu numele de Carol I.

  iar Robert Lazar nu pot sa cred ca ai uitat de Ziua Independentei Romaniei – 1877 mai spune ceva in ziua de azi?

 • Reply 4.May.2009

  Zeffy

  @Ronnie, mersi de corectare ..

 • Reply 4.May.2009

  Ronnie

  + 7 mai 1986 – singura echipa de fotbal din Romania care a castigat Cupa Campionilor Europeni – te las pe tine sa spui care este ;)

 • Reply 4.May.2009

  Robert Lazăr

  Damn it. nu prea leam cu fotbalul, cat de ziua independentei, rusine mie. chiar nu m-am gandit. 7 mai, Steaua :) concluzie: concluzie. stiu de steaua caci am tot auitla televizor, cat de ziua independentei am uitat. sunt un ignorant. Hei, dar cati s-ar fi ganditi la ziua independentei :P ?

 • Reply 4.May.2009

  Gratzy

  “9 Mai

  În această zi, în fiecare an, se celebrează ziua Europei.”

  Si imi blestem zilele pentru asta. Diriga ne-a bagat voluntari la marsul (m)UE. Adica maine daca e greva, in loc sa o frec acasa, ma trezesc dimineata sa ma duc la repetitiile pentru mars.
  Ieeee.

 • Reply 4.May.2009

  Ronnie

  (completare) Vasile Alecsandri a scris poezia “10 Mai”, devenita imn, care spune si “Zece Mai ne-a fi de-a pururi / Sfanta zi, caci ea ne-a dat / Domn puternic tarii noastre, / Libertate si Regat. ” trebuie retinuta data de 10 mai pt ca este una dintre putinele zile din istoria romanilor cu tripla semnificatie ;) (nu va suparati pe mine, insa nu am ce face, am avut la liceu profil istorie :D) – anumite date chiar merita retinute

 • Reply 4.May.2009

  Robert Lazăr

  Gratzy: ca pe vremea comunistilor. trebuie sa teduci la mars.

  Ronnie: toate completarile sunt bine venite(mai ales daca ai avut profil istorie tu esti cel ce ar trebui sa se pronunte in domeniul asta:P ). Iti dai seama ca si pe plan mondial mai sunt o groazade evenimene pentru fiecare zi nu :) ?

 • Reply 4.May.2009

  Ronnie

  am gresit la 10 mai 1997 – Steaua a castigat cu 3-1 meciul asa cum ai zis tu, nu cu 5-0 asa cum a fost in 1998 (incendiatu peluzei a devenit o data-cult la dinamovisti, sincer sa fiu daca ar fi facut stelistii asta nu as fi sarbatorit-o – fotbalu se joaca pe teren nu in tribuna)

 • Reply 4.May.2009

  flor4

  aaaa.. mult alume.. 10 mai 1877.. greu de uitat.. ziua proclamari Independentei..:)… A doua zi s-a recunoascut… ma rog… la cateva ore… Oricum. bun post. mai aflii cateva.. desi, faz acu pustiul.. cam.. ma asteptam la ceva mai grandios decat vatman:)… Oricum: BUN post.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.