Istoria Săptămânii 18 – 24 Mai

18 Maibram_stokers_dracula_1

În 1897 Bram Stoker, un scriitor irlandez, publică cartea “Dracula”. Această carte este vinovată pentru renumele ce l-a căpătat Vlad Ţepeş şi Castelul Bran. Bazându-se pe inspiraţia folclorică şi pe caracterizările exagerate făcute de unii cronicari lui Ţepeş, Adam a creat personajul Dracula. Tot el a avut ideea să-l asocieze pe Dracula cu un vampir. În carte, castelul este prezentat în spaţiul dintre Transilvania şi Modova. În concluzie, trebuie să-i mulţumim (sau nu) domnului Bram Stoker pentru că străinii asociază România cu vampirii şi mitul lui Dracula.

Tot pe 18, este şi Ziua Internaţională A Muzeelor. Acum poate înţelegeţi de ce a fost noaptea muzeelor în weekend.

19 Mai

star-wars-episode-1-the-phantom-menaceÎn 1999 este lansat filmul “Războiul Stelelor – Episodul I – Ameninţarea fantomei”. Lansarea are loc la 16 ani de la ultima lansare a unui film “Războiul Stelelor”. Până atunci, George Lucas mai lansase “Episodul IV: O noua speranţă” (practic primul film lansat de Lucas), “Imperiul contraatacă” şi “Întoarcerea lui Jedi”.ciudat mi se pare că toate filmele “Războiul stelelor” au fost lansate în luna mai (între 16 şi 25). Dubios nu?

Ca sărbătoare am găsit a fi Ziua Mondială a Hepatitei.

20 Mai

În 1990 telescopul Hubble realizează prima poză din spaţiu. Poza are o claritate cu mult mai mare faţă de o poză făcută de pe Pământ aceleaşi regiuni. Vezi poză.

21 Mai

În 1965 este lansată emisiunea Teleenciclopedia de către TVR. Aceasta a avut record de audienţă până în 1990. Chiar şi aşa sunt sigur că aţi auzit cu toţi de ea şi poate aţi urmărit-o de câteva ori. Teleenciclopedia era Wikipedia de pe atunci, atât pentru părinţi cât şi pentru copii. Vă ofer un clip realizat la 44 de ani de la lansarea emisiunii.

[yt-simplu]bN_q9BBWX-A[/yt-simplu]

De asemenea, este sărbătorită Ziua Mondială a Culturii şi Diversităţii Culturale, stabilită de UNESCO.

22 Mai

windows_30_workspaceÎn 1990 este lansat Windows 3. Acesta este primul windows ce a fost preinstalat pe un calculator vândut. Interfaţa grafică era asemănătoare cu windows 2.x şi totuşi extrem de diferită faţă de cea de acum.

Dacă pe 21 mai vorbim de diversitare culturală, pe 22 vorbim de diversitate biologică căci este Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice.

23 Mai

În 1929 este lansat primul episod Mickey Mouse în care Mickey vorbeşte. Primele lui cuvinte au fost “Hot Dogs” şi vă spun că vocea lui de atunci nici nu se compară cu vocea pe care o ştim cu toţii.

Episodul se numeste “Copilul Carnavalului”.

[yt-simplu]fIa1Tvbh1qo[/yt-simplu]

Tot pe 23 mai este sărbătorită şi Ziua mondială a broaştelor ţestoase .

24 Mai

În 1844 este transmis primul mesaj telegrafic de către Samuel Morse. Mesajul suna cam aşa: “What hath God wrought”. Încă nu mi-am dat seama ce ar trebui să însemne asta.

Se sărbătoreşte Ziua Europeană a Parcurilor. Măcar de ne-ar lasă şi pe noi cu bicicletele în parc în ziua aia.

Distribuie:

6 Comentarii

 • Reply 18.May.2009

  Ronnie

  lansarea filmelor Star Wars in luna mai cred ca tine de marketing – se pare ca atunci incepe sezonul de vara al blockbusterelor – de exemplu anul asta au fost lansate Star Trek sau Wolverine tot in luna mai

 • Reply 18.May.2009

  Cristi

  OK, Rob, acum eşti obligat să menţionezi că pe 25 mai 1977 a fost lansat Star Wars Episode IV: A New Hope. :D

 • Reply 18.May.2009

  Robert Lazăr

  Ronnie: cred ca ai dreptate. nu m-am gandit in general :P

  Cristi: hehe, mai e pana saptaman viitoare. dar da, sunt obligat sa mentionez caci ala e practic primul film star wars :D

 • Reply 19.May.2009

  Teo

  si ziua mea?:( a fost ieri si tu nu ai scris nimic :((

 • Reply 19.May.2009

  Ariel

  La multi ani Teolici :)

 • Reply 19.May.2010

  APAH-RO

  Daca imi permiteti va voi reda mai jos un comunicat de presa referitor la un studiu prezentat cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei.
  Va multumesc!

  Ziua Mondială a Hepatitei, sărbătorită în întreaga lume sub titulatură ,,Sunt eu numărul 12?”, a fost marcată, la Bucuresti, prin evenimentul Hepatita C

  – Abordare regională si locală.

  În premieră pentru România, au fost prezentate studii privind prevalenta, incidenta si atitudinile fată de boală, tratament si acces la tratament. Studiile au fost realizate la nivel regional si local, în anul 2009. Evenimentul, organizat cu sprijinul MSD, a beneficiat de prezenta: Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel – Secretar de Stat în Ministerul Sănătătii, Prof. Dr. Oliviu Pascu – Presedintele Comisiei Nationale de Hepatite, Casa Natională de Asigurări de Sănătate, Prof. Dr. Ioan Sporea – Seful Clinicii de Gastroenterologie si Hepatologie Timisoara, Prof. Dr. Serban Rădulescu – membru în Comisia de Sănătate din Senat, Parlamentul României. Pacientii cu afectiuni hepatice au fost reprezentati în cadrul conferintei de către Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH-RO).

  Studiul ,,Hepatita C – prevalentă si probleme la nivel regional” a fost realizat în tările Europei Centrale si de Est – Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, CroaŃia, Cehia, Estonia, Ungaria,

  Kazahstan, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia si Ucraina. Obiectivul

  cercetării a constat în realizarea unei evaluări epidemiologice si economice a efectelor virusului

  Hepatitei C. ,,Un astfel de studiu este extrem de util având în vedere faptul că discutăm despre o boală pentru care estimările nu sunt deloc încurajatoare. Mai mult, lipsa unui vaccin este un factor important în cresterea numărului de infectări cu virusul hepatitei C. Studiul a evidentiat faptul că,

  în toate tările supuse analizei, incidenta infectiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicată în grupul de vârstă 30 – 44 de ani, cel mai productiv grup din punct de vedere economic”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

  În România, tratamentul pentru hepatita cronică B sau C este compensat de către Casa Natională de Asigurări de Sănătate. Pentru a intra în schema de tratament, pe baza dosarului medical

  pacientii intră pe listele de asteptare. ,,Accesul la tratament pentru hepatita cronică B sau C s-a îmbunătătit în ultimii ani. Spre exemplu, prin comparatie 2008 – 2009, s-a trecut de la o durată maximă a asteptării de 2 – 3 ani (2008) la maxim 12 luni (2009). Acest lucru a fost posibil printr-o fluidizare transparentă a prelucrării dosarelor la Comisia CNAS, fapt care a dus la o crestere importanta a numărului pacientilor tratati în 2009 – cu 2.433 pentru hepatita cronică C si cu 655 pentru hepatita cronică B. Mai mult, pentru hepatita cronică C, vă pot spune că pentru prima dată de la initierea tratamentului antiviral lista de asteptare s-a redus cu peste 20%”, a declarat prof. dr.Oliviu Pascu. În premieră la nivel local, studiul ,,Hepatita C – incidentă si constientizare” a vizat determinarea gradului de constientizare a gravitătii hepatitelor , a prevalentei si incidentei persoanelor expuse riscului. ,,Rezultatele studiului generează o imagine de ansamblu asupra datelor din teritoriu. Faptul că 78% dintre persoanele nediagnosticate nu stiu care sunt factorii de risc de contaminare cu virusul hepatitei C reprezintă un semnal de alarmă. Nu trebuie să uităm că, având o evolutie asimptomatică, diagnosticarea ajunge să se facă în stadii avansate când costurile de tratament cresc din cauza aparitiei complicatiilor”, a declarat prof. dr. Ioan Sporea.

  ,,Datele rezultate în urma acestor studii conduc către o directie clară. Mai precis, spre necesitatea luării unor măsuri imediate pentru diagnosticarea precoce. Este de neconstestat faptul că infectia cu virusul hepatitei C reprezintă o problemă de sănătate publică. Prin diagnosticare precoce, putem avea un dublu beneficiu – pacientul va putea să intre în schema de tratament astfel încât sansele de însănătosire să crească. În acelasi timp, costurile de tratament se vor reduce prin evitarea tratării complicatiilor – ciroză sau cancer hepatic”, a declarat prof. dr. Serban Rădulescu.

  ,,Ca reprezentant al pacientilor cu afectiuni hepatice, după un an de activitate, mă bucură faptul că hepatitele cronice, B si C, sunt în atentia autoritătilor. Pentru noi, pacientii, este extrem de important să avem o legătură permanentă cu medicii, să fim informati cu privire la tratament si a etapelor pe care le avem de parcurs. Discutiile cu pacientii duc toate către aceeasi concluzie – perioada grea nu se opreste după încheierea tratamentului. Avem nevoie de suport psihologic. Avem nevoie de informatii si acces la tratament pentru cât mai multi dintre noi”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO. Ziua Mondială a Hepatitei se sărbătoreste la initiativa Aliantei Mondiale pentru Hepatită, pe 19 mai. Sloganul ,,Sunt eu numărul 12?” atrage atentia asupra faptului că, la nivel mondial, 1 persoană din 12 suferă de hepatită virală B sau C, multi dintre cei infectati nefiind constienti de acest lucru pentru că hepatita virală este, în majoritatea cazurilor, asimptomatică.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.