Interviu Samantha Shannon pentru AmDoar18Ani.ro

Săptămâna trecută am întâlnit-o pe Samantha Shannon, autoarea romanului The Bone Season. Datorită lansării cărţii ei în limba română, la Curtea Veche Publishing, Samantha a venit în România pentru a sta de vorbă cu fanii şi pentru a oferi autografe. A fost încântată să ne răspundă şi nouă la câteva întrebări şi să ne povestească mai multe despre cum a început să scrie prima carte dintr-o serie de şapte, despre motivele pentru care a ales un personaj principal feminin şi despre locurile în care îşi găseşte inspiraţia.

Samantha Shannon este o tânără autoare britanică care a reuşit la doar 21 de ani să aibă unul dintre cele mai spectaculoase debuturi editoriale. Este creatoare unei lumi îndrăzneţe, iar romanul ei, The Bone Season, se anunţă a fi fenomenul fantasy al anului 2013.

Iată un Interviu Samantha Shannon în exclusivitate pentru AmDoar18Ani.ro

Interviu Samantha Shannon pentru AmDoar18Ani.ro

AmDoar18Ani.ro: Care a fost momentul în care te-ai apucat să scrii The Bone Season?

Samantha Shannon: Cred că s-a întâmplat când lucram la Seven Dials, în Covent Garden, şi aveam acele viziuni despre o tipă care avusese aceeaşi zi de muncă precum a mea, dar care era clarvăzătoare. Şi, cred că asta s-a întâmplat şi din cauza magazinelor din zonă care aveau cărţi de tarot, globuri de cristal şi oferte de citit în palmă, sau intervenţii cu mediumi. Aşa că, ideea asta mi-a rămas întipărită în minte pentru mult timp.

AmDoar18Ani.ro: Subiectul abordat de tine în The Bone Season este foarte diferit de cele care se găsesc, de obicei, pe piaţă. De unde ţi-a venit inspiraţia pentru a scrie o astfel de poveste?

Samantha Shannon: Mă inspir din foarte multe locuri. Una dintre ideile prezentate în carte mi-a venit din cauza migrenelor pe care le aveam, în urma cărora aveam un soi de viziuni. De acolo mi-a venit ideea de a avea spirite, aure şi alte lucruri asemănătoare în cadrul cărţii. Şi, de asemenea, mă inspiră locurile în care scriu, precum oraşele mari ca Londra, dar şi autori precum Margaret Atwood, care a fost o sursă de inspiraţie foarte mare. Ea, pot spune că m-a determinat să scriu literatură distopică. Aşadar, cred că este vorba de diferite feluri şi de locuri care mă inspiră.

Coperta The Bone Season

AmDoar18Ani.ro: De ce ai ales să creezi o lume distopică, în locul uneia utopice?

Samantha Shannon: Pentru mine, distopia este un gen literar foarte bun. Şi asta nu doar pentru că îţi dă libertatea de a construi lumi, dar şi pentru că personajele sunt forţate să intre în situaţii în care, în mod obişnuit, nu ar intra dacă e să ne uităm la alte romane contemporane. Odată ce personajele sunt împinse la limita supravieţuirii şi a raţiunii, acestea luptă pentru propria lor viaţă sau pentru cea a altor personaje, uneori pentru a salva întreaga lume. Şi, cu toate acestea, se pot observa limitările personalităţii lor.

AmDoar18Ani.ro: Datorită acestei alegeri, ai parte şi de mai multă acţiune în roman, nu?

Samantha Shannon: Cred că ai posibilitatea de a face multe lucruri datorită acestei alegeri. Pentru mine, caracterizarea personajelor este cel mai important element. George Orwell m-a inspirat pentru a face acest lucru, deoarece tot timpul aborda subiecte diverse, iar lumile create de el erau foarte diferite de ale mele. Cu toate acestea, personajele lui erau fantastice şi umanizate mai ales datorită faptului că cedau în faţa presiunilor şi îşi arătau temerile şi dorinţele.

AmDoar18Ani.ro: Cum motivezi alegerea unui personaj principal feminin?

Samantha Shannon: De fapt, vocea a apărut înainte personajului. S-a întâmplat când începusem să scriu la persoana întâi şi am simţit această voce încredibil de puternică şi de energică şi în jurul ei am început să construiesc personajul. Apoi am ştiut pur şi simplu că este vorba de o fată pe nume Paige, care locuieşte în Londra şi aşa a apărut personajul feminin. Probabil că mi s-a părut mai natural să scriu astfel, deoarece aveam 19 ani atunci, iar Paige aceeaşi vârstă. Dar, mă gândesc să separ firul narativ al următoarelor cărţi cu vocea unui personaj masculin. Aşa că vom vedea ce va ieşi.

Interviu Samantha Shannon pentru AmDoar18Ani.ro

AmDoar18Ani.ro: Ştiu că ai scris aproape două cărţi din seria de şapte. Este vorba de primul volum şi patru capitole din partea a doua. Consideri că ai făcut sacrificii pentru a scrie, sau totul a venit destul de natural?

Samantha Shannon: Nu, nu consider că sunt sacrificii. Este job-ul meu, în prezent. Deşi, pentru primul volum am scris în timpul anului universitar şi a fost destul de dificil să îmi împart timpul. Dar, pe de altă parte, cred că mi-a prins bine să lucrez la carte în timp ce aveam şi proiecte pentru facultate pentru că am reuşit să mă disciplinez şi astfel să scriu cartea într-un timp cât mai scurt.

AmDoar18Ani.ro: Dacă cineva care Are Doar 18 Ani ar veni la tine şi ţi-ar spune că vrea să-ţi calce pe urme, l-ai încuraja să continue, sau i-ai spune că viaţa unui scriitor este prea grea pentru un adolescent?

Samantha Shannon: Nu, cu siguranţă l-aş încuraja să continue! Este o industrie dură, şi uneori trebuie să treci peste politeţuri pentru a supravieţui. Odată ce îţi iese romanul trebuie să accepţi că, într-un fel, nu mai este doar cartea ta, ci este o poveste. Este povestea tuturor celor care o citesc şi este posibil ca nu toată lumea să o şi placă. Se ştie că nu tuturor ne plac toate genurile muzicale, sau nu toţi apreciem toate piesele de artă. Aşa că dacă se obişnuieşte cu acest gând şi poate trece peste aceste piedici, este o carieră nemaipomenită de care, eu una, mă bucur la maxim. Aşa că, cu siguranţă, nu l-aş descuraja.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

3 Comentarii

 • Reply 5.October.2013

  Catalina Cezarina Paun

  Felicitari pentru interviu. Interesant ceea ce a spus, deci ea a avut niste clarviziuni si de aici ideea?! Wow! Si ii place George Orwell – si mie imi place, Margaret Atwood nu am citit nimic de aceasta autoare insa imi plac vre-o doua romane de-ale ei cum se prezinta

  • Reply 6.October.2013

   Corina Niţescu

   Bună, Cătălina. Mulţumesc mult pentru apreciere!

   Cât despre ceea ce ai scris mai sus, trebuie să ştii că Samantha a spus că ideea i-a venit după ce o lungă perioadă te timp a avut viziuni asupra unui personaj care să facă exact ceea ce face ea într-o zi de muncă. Cu alte cuvinte, şi-a imaginat o tipă care să-i împărtăşească experienţele.

   De asemenea, a mai menţionat că nu crede în astfel de lucruri, precum clarviziunea sau intervenţiile cu mediumi, ci crede doar în ceea ce poate vedea. Dar, cum romanul ei este unul ce aparţine ficţiunii, nu o împiedică nimic să creeze lumi cu clarvăzători.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.