Interviu: Florentin Rotea, proful-licean

Nu mă dau în vânt după geografie.

Sinceră să fiu, doar 2 factori îmi pot explica bruma de geografie pe care o ştiu. Primul este teza unică pe care a trebuit s-o dau înainte de a întâlni al doilea motiv. Ceea ce mă aduce la Florentin Rotea.

Proful de geogra este unul dintre cei mai cunoscuţi, cei mai iubiţi şi cei mai „controversați” profi din Vianu. Legenda spune că barba lui fantasmagorică are proprietăţi vindecătoare şi că poate simţi şi alina suferinţa elevilor.

În realitate, Rotea este genul de profesor care nu-ţi bagă materia cu de-a “sila” pe gât, care ţine cu elevii şi căruia nu-i e frică să conteste sistemul…  zic eu.

Am profitat de ora lui liberă şi (la propunerea lui modestă) i-am luat un interviu.

 

Oana Ştefanescu: În primul rând, aş vrea să vă întreb de ce aţi devenit profesor?

Florentin Rotea: De ce? Nu stiu… poate pentru că aşa a vrut mama şi aşa a vrut şi Dumnezeu. Eu când eram de vârsta voastră nu mă gândeam că o să ajung aici. Unii profi ne atenţionau, dar eu nu le dădeam mare importantă. Aşa a fost să fie. După facultate am zis să încerc şi iată-mă aici!

O.Ş.: Noi ne bucurăm!

F.R.: Şi eu mă bucur, cred că se vede!

O.Ş.: Credeţi că atitudinea dvs. faţă de elevi influenţează modul în care aceştia învaţă?

F.R.: Da! Mai bine spus „modul în care nu învață”. Acum să fim serioși… elevii nu prea învaţă; eu fiind foarte liber cu voi, învaţă numai cei ce vor să înveţe şi pe care îi interesează.

O. Ş.: Dacă nu aţi fi devenit professor, v-aţi gândit ce-aţi fi făcut?

F.R.: Ca orice copil aveam şi eu visele mele… m-aş fi făcut artist. Actor! (n.r. – râde)

O.Ş.: Mă aşteptăm! Când eraţi de vârsta noastră cum vă petreceaţi timpul?

F.R.: Aşteptam întrebarea asta! Eu în liceu am fost un elev foarte cuminte, leneş şi nepopular şi nu mi-a plăcut deloc! A fost exact ca-n Bacovia! Era un liceu industrial, iar eu aveam înclinări spre partea umană. Eu acum, practic, îmi trăiesc partea aceea a vieţii prin voi, şi deşi nu e bine, sunt cam ca un licean.

O.Ş.: Cum credeţi că au evoluat generaţiile de elevi?

F.R.: Din păcate, din câte văd eu, nivelul este în scădere. Dar asta este din cauza mediului în care trăim. Copiii nu mai au timp să citească, tot timpul agitaţie, nebunie, viteză, fast food… nu mai avem timp pentru noi înşine. Dar… sper să mă înşel.

O.Ş.: Ce părere aveţi despre sistemul de învăţământ?

F.R.: E o întrebare foarte grea… nu ştiu ce să raspund… Nu îmi place! Nu îmi place notarea elevilor, eu aş prefera la liceu un sistem mai apropiat de facultate. Nu sunt pentru a timora elevul, ci pentru o educaţie deschisă cu explicaţii foarte multe.

O.Ş.: Ce aţi schimba la relaţia profesor-elev?

F.R: Foarte multe! De la intratul în clasă când dau Bună Ziua şi elevii se ridică. Nu suport asta. După care, aş schimba modul de predare. Am mai spus, sunt pentru o predare deschisă. La fel, aş schimba modul de ascultare, fără frică şi note mici. Eu asta încerc să fac la ore: să vă captez atenţia şi să vă duc unde vreau eu.

O.Ş.: Ce ne puteţi spune despre excursiile pe care le organizaţi?

F.R.: Mă simt foarte bine cu voi. Eu pun foarte mult suflet. Şi ştiu de ce preferă elevii să vină cu mine. Ceilalţi profesori spun că veniţi din alte motive… dar eu spun că veniţi că vă place, că vă simţiţi liberi, că eu stau cu voi. Eu vin peste voi, vorbesc cu voi, cântăm la chitara… Mă deranjează că se aud numai lucruri rele, dar noi ştim adevărul.

O.Ş.: Cum v-a influenţat viaţa privată faptul că sunteţi profesor?

F.R.: E o poveste… eu am devenit profesor într-un moment de cumpănă a vieţii mele. În primul an nu ştiam mai nimic, nici elevii de mine. Dar în anul al doilea aţi venit voi, actuala clasă a 11-a. Şi voi sunteţi bobocii mei de suflet pentru că v-am luat şi v-am crescut cum am vrut eu. Un caz foarte frumos a fost când eram la voi la clasă şi aud din spatele clasei (defapt chiar tu ai spus, Oana) “€œVă iubim!”. Şi asta m-a vindecat! Poate că sunt prea afectiv şi îmi pun prea mult din viaţă mea în şcoală. Nu stiu… până acum a fost bine.

O.Ş.: În final, ce sfat le-aţi da elevilor?

F.R.: Să înveţe! Învăţaţi orice! Studiaţi orice începând de la materii de liceu, până la pasiunile voastre. Citiţi mult şi fiţi puternici! Şi multă credinţă.

O.Ş.: Mulţumim pentru sfaturi şi pentru interviu!

Distribuie:

19 Comentarii

 • Reply 24.February.2011

  a

  Mi se pare a fi un om lipsit de orice urma de ipocrizie!!Cred ca e “open mind”…foarte bine..cred ca avem nevoie de astfel de oameni la catedra….oameni care sa ne induca dragostea de scoala…de infomatie…de a cunoaste!
  Felicitari si tie pentru reportaj!intrebarile au fos de bun simt…bravo!!

  • Reply 24.February.2011

   Oana

   ma bucur ca ti-a placut! intr-adevar, avem mai nevoie de mai multi oameni ca el

 • Reply 24.February.2011

  roxana

  intrebari mai potrivite nu cred ca s-ar fi putut , iar raspunsurile sunt pe masura. interviul chiar arata relatia noastra cu proful

 • Reply 24.February.2011

  irina

  bravo oana!

  • Reply 24.February.2011

   Oana

   mersi, irina :D

 • Reply 24.February.2011

  BOB

  Foarte bun interviul:)).Rotea unul dintre cei mai buni profi care vor exista!

 • Reply 25.February.2011

  Cld

  Pentru mine liceu` nu ar mai fi la fel daca pleaca Rotea.
  Ne vedem in excursie \:D/

 • Reply 26.February.2011

  Cătălina Duţă

  1. Vreau sa vina Rotea sa predea in Sincai.
  2. Suna foarte tu “Va iubim!”-ul ala subit :D cred ca e genial sa auzi asa ceva, ca profesor, venind de la un elev.

 • Reply 1.March.2011

  Oana

  Ma bucur mult ca am gasit interviul asta. Felicitari profesorului Rotea si felicitari pentru intrebarile foarte potrivite!

 • Reply 15.May.2011

  Ion Croitoru

  RESPECT PE VIAȚĂ ROTEA

 • Reply 21.December.2011

  ANONIMUS

  LOVE ROTEA 4 EVER!!!

 • Reply 10.December.2012

  Alex

  Super omu’!!! Nu orice prof îţi ureaza “casa de piatră”:))

 • Reply 12.December.2012

  Andrei

  Nu l-am avut profesor, dar cred ca este un om super tare! (ne-am luat in brate la balul de absolvire, desi nu ne cunosteam). Genul asta de profesori trebuie sa reprezinte viitorul in educatie.

 • Reply 15.December.2012

  Old school

  Apropo de catedra, scorpia aia blonda si gravida mai e pe acolo?

  • Reply 21.December.2012

   Dana

   Scorpia cea blonda inca e,a nascut, pe noi ne luase in a 12-a dupa 2 ani cu Rotea si ne-a ingrozit, am invatat atatea lucruri useless la geografie in a 12-a de innebunisem…

 • Reply 31.March.2013

  Bogdan Monstru

  El e iubitul meu !!! <3 <3 <3

  • Reply 19.January.2015

   Georgina

   Stim :))

 • Reply 20.January.2015

  Ciprian Diaconescu

  Am citit interviul Oanei cap-coadă pentru că probabil a fost singurul moment în care profesorul Florentin Rotea a vorbit cu seriozitate… Astfel am mai aflat și eu câte ceva surprinzător despre el, ceea ce nu s-a întâmplat în 4 ani de facultate cât am fost colegi :))
  Cunoscându-l pe Rotea din anii de facultate, pot spune că nu mă surprinde deloc faptul că predă geografia la liceu, știam că-i plac copiii foarte mult, și cu atât mai puțin nu mă surprinde că se desprinde de tiparul profesorului obișnuit, el insuși fiind un caracter cu totul aparte.
  Mă bucur să văd că este apreciat și iubit de către copii, si pe această cale eu îi doresc sincer mult succes în cariera de profesor și copii la fel de buni ca cei din actuala clasă a 11-a ;)

  Ciprian

 • Reply 23.February.2015

  Eugenia Mitrofan

  Frumos articol!
  Minunat profesor!
  Multa pretuire din partea unui parinte !
  Dumnezeu sa va ocroteasca!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.