Interviu cu Dragoş Asaftei, blogger, liceean, dar mai ales fotograf

Interviu cu Dragoş Asaftei, blogger, liceean, dar mai ales fotografDragoş Asaftei este un tânăr fotograf, dar şi blogger, destul de cunoscut in mediul online. În vârstă de 17 ani, locuieşte în Odorheiu Secuiesc, iar de curând a publicat prima sa carte, “Primii 10 paşi în fotografia digitală”. Fiind un mare iubitor al fotografiei, această carte nu face decât să vină ca o completare a talentului său.

Pornind de la două ebook-uri, care au prins foarte bine la public, Dragoş a ajuns acum să publice un ghid foarte util pentru cei care sunt la început în tehnica fotografiei, aşa cum spune şi el. Dar iată în continuare povestea lui Dragoş Asaftei, spusă chiar de către el însuşi.

Bună Dragoş! :) Îţi muţumesc, în primul rând, pentru faptul că ai fost de acord să îmi răspunzi la câteva întrebări. Acum, pentru început, spune-ne câte ceva despre omul Dragoş Asaftei.
Omul Dragoş Asaftei este un om simplu, un elev şi în acelaşi timp un mare pasionat de fotografie. Îmi place să îmbin şcoala cu activităţile extraşcolare şi în acelaşi timp să am rezultate bune în ambele locuri. Pot spune că reuşesc să fac acest lucru destul de bine, ţinând cont că anul acesta urmează să iau şi bursă de merit pentru rezultate deosebite la învăţătură în anul precedent. Îmi place ca tot timpul să am ceva de făcut, ceva la care să lucrez şi astfel, de foarte multe ori, mă trezesc că ziua a trecut fără să-mi dau seama.

Când a început să te pasioneze cu adevărat arta fotografiei?
Fotografia mă pasionează din anul 2008 şi îmi place să spun că mi-am dedicat până acum 13% din viaţă acestui hobby. Pasiunea pentru fotografie a început în momentul în care am fotografiat primul apus şi am obţinut un rezultat foarte plăcut. De atunci până acum nu am mai “lăsat aparatul din mână”.

Ce aşteptări ai după lansarea cărţii  “Primii 10 paşi în fotografia digitală”?
Lansarea acestei cărţi a fost un pas uriaş pentru mine. Consider că această carte îmi va asigura în primul rând o oarecare imagine, atât în mediul online, cât şi cel offline, printre pasionaţii de fotografie aflaţi la început de drum. Sper ca această carte să ajute cât mai multe persoane şi să le ofere posibilitatea de a învăţa şi înţelege “tainele” de început ale fotografiei.

Ghidul lansat de către Dragoş Asaftei, "Primii 10 paşi în fotografia digitală".

Ghidul lansat de către Dragoş Asaftei, "Primii 10 paşi în fotografia digitală".

Este un impediment pentru tine faptul că nu locuieşti într-unul dintre oraşele mai mari ale României?
Depinde. Mi-ar fi plăcut cu siguranţă să stau într-un oraş mai mare, m-aş fi putut integra mult mai bine, în special în comunitatea online, şi mi-ar fi fost mult mai uşor să particip la diverse evenimente din domeniu, care să mă înveţe diverse lucruri. Există însă şi un dezavantaj. Datorită sau din cauza multor persoane ce practică această meserie şi au acest hobby într-un oraş mai mare, puterea de exprimare îmi era într-un fel scăzută şi astfel dura mai mult până să obţin anumite rezultate. Totuşi, depinde acum de fiecare situaţie. Poate ar fi fost bine, poate nu.

Ce inseamnă pentru tine să fii fotograf?
Meseria de fotograf, chiar şi în stadiul în care e acum la mine, necesită foarte mult timp. De multe ori, imediat ce ajung acasă de la şcoală sunt nevoit să plec în anumite locuri pentru a face fotografii. De multe ori fotografia îmi ocupă peste 5 ore pe zi. Însă îmi place, îmi place enorm de mult să fiu fotograf!

Interviu cu Dragoş Asaftei, blogger, liceean, dar mai ales fotograf

Ai vreun citat favorit, sau vreun motto după care te ghidezi in viaţă?
Proverbul clasic “bine faci, bine găseşti, rău faci, rău găseşti” mi se pare cel mai reprezentativ. Aşa cum te comporţi cu cei din jur, aşa se vor comporta şi ei cu tine.

Ce hobby-uri mai ai, în afară de a face fotografii?
Îmi place să ascult muzică, îmi place să joc darts şi foosball, îmi place să dansez. Şi totuşi, fotografia rămâne principalul hobby.

Spui că îţi place să asculţi muzică. Ce genuri preferi să asculţi?
Ascult orice muzică atât timp cât e de calitate. Ascult şi melodii vechi, ascult şi melodii noi, ascult şi rap, ascult şi muzică dance. Din moment ce o melodie este plăcută atunci o ascult cu cea mai mare plăcere.

Unde te vezi, peste, să zicem, 5 ani? Ce planuri de viitor ai?
Greu de spus. Mi-ar plăcea să termin jurnalismul, să lucrez în media undeva, şi să continui cu fotografia şi cu această serie de cărţi de ghiduri fotografice.

Interviu cu Dragoş Asaftei, blogger, liceean, dar mai ales fotograf

În final, ai vreun mesaj pentru cititorii amdoar18ani.ro?
Vă salut şi vă invit să îmi urmăriţi în continuare blogul şi fotografiile. Ne vedem la lansarea cărţii la Bucureşti!

Blogul lui Dragoş îl găsiţi chiar aici. Vă recomand să intraţi pe blogul său, am văzut câteva fotografii splendide pe acolo. :)

Lansarea cărţii s-a amânat momentan va avea loc pe 21 decembrie, de la ora 18:00, în Bucharest Hubb. Adresa clubului este strada Stelea Spătarul nr. 21, undeva la 5 minute distanţă de Piaţa Unirii. Şi evident, amdoar18ani.ro va fi prezent la această lansare.

Distribuie:

9 Comentarii

 • Reply 16.December.2010

  u.v

  bravo!

 • Reply 16.December.2010

  Ariel Constantinof

  La 17 ani să ai 2 ebookuri şi un ghid foto mi se pare super-tare. Mai ales, cum au zis şi altii, în România. :)

  Congrats Dragoş!

 • Reply 16.December.2010

  Pitic

  Eu astept sa te vad la jurnalism, in Bucuresti, Dragos. Sa stii ca, in ciuda celor iamginate de cei care nu au legatura cu facultatea, la jurnalism nu se invata numai „cum sa scrii”. Is multe proiecte si pe partea de design, fotografie care cred ca te-ar interesa.

  Succes in continuare!

  • Reply 16.December.2010

   Ariel Constantinof

   Zise jurnalista şefă.

  • Reply 16.December.2010

   A.Dragos

   La jurnalism îmi şi doresc să dau! :D

 • Reply 16.December.2010

  Matei Stoenescu

  Bravo Dragos! Imi place, de abia astept sa vad cartea. Ma bucur ca sunt oameni asa seriosi online
  Bafta!

 • Reply 28.October.2011

  Stelian

  La 17 ani inca mai are de invatat , la o varsta atat de mica nu exista profesionalism si cunoscator in arta fotografica.

  Dar un inceput bun , poate fi un succes in viitor.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.