Interviu: Ciprian Costin despre pasiunea pentru muzica de film

Pe Ciprian Costin l-am întâlnit pentru prima dată în spectacolul The Masterpiece, care a avut loc pe 23 martie la Sala Palatului din Bucureşti. Ne-a plăcut foarte mult modul în care acesta a realizat întregul show şi ideea pe care a avut-o când a pus pe picioare acest proiect. Originar din România, Ciprian s-a mutat din ţară pentru a studia muzica de film şi pentru a se face remarcat în domeniul muzical.

Din dorinţa de a afla mai multe despre el, l-am luat la întrebări pentru a afla cât de greu a fost să dea naştere proiectului The Masterpiece, cum s-a cunoscut cu ceilalţi participanţi la show şi care au fost motivele pentru care a ales muzica de film.

Interviu Ciprian Costin despre pasiunea pentru muzica de film

AmDoar18Ani.ro: În luna martie a acestui an a avut loc la București spectacolul The Masterpiece. Ce a însemnat acest eveniment pentru tine?

Ciprian Costin: „The Masterpiece” a reprezentat împlinirea unui vis, sfârșitul unui proces lung, în același timp, din câte observ până acum, începutul unui traseu frumos și creativ. „The Masterpiece” aduce un serviciu și comunității de muzică de film la nivel global. Este cu adevărat motivant să organizezi un eveniment inovator în care publicul este pasionat de muzica interpretată, și aici mă refer în special la muzica pentru trailere (Two Steps From Hell), respectiv muzica filmelor The Dark Knight Trilogy și Inception.

AmDoar18Ani.ro: Care au fost motivele care te-au determinat să pui bazele acestui proiect în țara noastră?

Ciprian Costin: În România ajung mai greu show-uri cu elemente complexe de producție (precum Trans Siberian Orchestra, Cirque du Soleil), și nu cunosc să fi existat vreun eveniment cu orchestră la acest nivel de producție (în special mă refer la programările pentru lumini și lasere). Este întotdeauna incitant să realizăm lucruri noi și să oferim publicului un conținut inedit, impresionant, valoros.

AmDoar18Ani.ro: Consideri că publicul român este destul de deschis pentru a răspunde pozitiv acestui gen de spectacol?

Ciprian Costin: Tot din statisticele spectacolului rezultă că majoritatea persoanelor din audiență fac parte dintr-un segment de vârstă între 20-40 ani, care este pasionat de muzica de film modernă și deschis către nou.

AmDoar18Ani.ro: Ne poți prezenta trei aspecte care i-ar determina pe tineri să participe la un spectacol precum The Masterpiece?

Ciprian Costin: * Am ales muzica de film modernă, în special din secolul al XXI-lea, ceea ce înseamnă combinație între muzica electronică și cea orchestrală. Muzica electronică are cerere foarte mare în acest deceniu.

* Sincronizarea cu lumini, lasere, video (acestea fiind programate), determină ca muzica să devină mai accesibilă, producția mai interesantă din punct de vedere vizual.

* Acest show a fost conceput să fie foarte accesibil și din punct de vedere financiar, dorim să oferim un conținut valoros și spectaculos unui public cât mai numeros cu putință.

AmDoar18Ani.ro: Cât de importantă a fost educația în dezvoltarea carierei tale?

Ciprian Costin: Poate ai observat că show-ul este presărat de maxime și teme din diverse areale științifice și sociale. O educație diversificată și bogată a fost esențială în realizarea unui astfel de proiect, și oferă posibilitatea de a relaționa cu artişti în sfere diferite de cele strict profesionale.

AmDoar18Ani.ro: De ce tocmai muzica de film?

Ciprian Costin: Spre deosebire de multe alte genuri contemporane, muzica de film are capacitatea de a sugera un conținut foarte bogat emoțional, divers, și care determină stări, trăiri unice la nivel psihologic. În același timp, este un tip de muzică ce se pretează foarte bine la o interpretare vizuala.

AmDoar18Ani.ro: Familia și prietenii te-au încurajat să îți urmezi pasiunea?

Ciprian Costin: Am fost foarte norocos să am suportul și îndrumarea tuturor din jur, și să îmi fie oferită șansa să greșesc pe cont propriu. Cu cât greșim mai mult, recunoaștem ce poate fi îmbunătățit și luăm măsuri în acest sens, cu atât avem șansa să ne perfecționăm mai rapid.

AmDoar18Ani.ro: Irina Baiant, Tina Guo, Uyanga Boldbaatar și Gerard Marino au avut un rol important în desfășurarea cu succes a spectacolului The Masterpiece. Cum a început colaborarea cu cei patru?

Ciprian Costin: Facebook! :)

Cu Uyanga am fost colegi la Berklee College of Music în Boston, U.S.

AmDoar18Ani.ro: Programul spectacolului din luna martie a acestui an a cuprins mai multe opere ale lui Hans Zimmer. Să înțelegem că acesta este compozitorul tău favorit sau ai alt preferat?

Ciprian Costin: Încă din 2004 am fost puternic influențat de muzica lui Hans [Zimmer]. Atunci a fost Gladiator, apoi trilogia The Dark Knight și Inception.

Mai recent sunt atras și de muzica de trailere (Two Steps From Hell). Au reușit să își formeze un public foarte devotat și reprezintă un exemplu strălucit a conceptului de „follow your dreams and intuition”.

AmDoar18Ani.ro: Cum vezi evoluția spectacolului The Masterpiece?

Ciprian Costin: Avem în discuții mai multe proiecte pe diferite meleaguri. Un element constant din show vreau să ramână colaborarea cu unii dintre cei mai buni artiști din domeniu, și continua reimaginare a sensului muzicii de film. Într-un show de muzică de film live se pot încerca abordări inovatoare din punct de vedere structural și al orchestrațiilor, abordări care nu pot exista în cadrul filmelor.

AmDoar18Ani.ro: În ce măsură i-ai încuraja pe cei care Au Doar 18 ani să își urmeze pasiunea pentru muzică?

Ciprian Costin: Cu cât este drumul mai dificil, cu atâta este satisfacția mai mare la sfarsit. În viață trebuie să ne informăm foarte bine în cazul unei decizii importante, să cerem feedback de la cât mai multe persoane calificate și apoi să ne urmăm intuiția. În același timp, de multe ori satisfacția cea mai mare nu este obținută prin atingerea scopului. Drumul în sine, anticipația, traseul reprezintă ceea ce aduce multumire în viață.

Interviu realizat în colaborare cu Mihai Cosmin.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.