INTERVIU Bogdan Aroșculesei câştigătorul Shakespeare School Essay Competition 2012

Interviu Bogdan Aroșculesei câştigătorul Shakespeare School Essay Competition 2012

Bogdan Arosculesei este câştigătorul Marelui Premiu oferit de Shakespeare School Essay Competition în 2012. Experienţa trăită de el a fost una care l-a marcat şi l-a ajutat să se maturizeze. Călătoria în Anglia a fost una emoţionantă, iar lecţiile primite în cadrul vizitei au fost de neegalat.

El şi-a rupt câteva momente din timpul său preţios, pe care îl foloseşte în cea mai mare parte pregătindu-se pentru Bacalaureat, şi ne-a răspuns la câteva întrebări, spunându-ne despre cum a fost pentru el perioada în care şi-a pregătit eseul. Acum a venit momentul să îi încurajeze şi el pe alţi liceeni să participela această ediţie Shakespeare School Essay Competition

AmDoar18Ani.ro: Ştim că anul trecut a avut loc un eveniment important în viaţa ta. Ne poţi spune despre ce este vorba?

Bogdan: Desigur. Deși a fost un eveniment total neașteptat pentru mine, pot scrie cu mândrie că am câștigat unul dintre marile premii oferite de către Shakespeare School România, o excursie de două săptămâni în Anglia la Oxford.

AmDoar18Ani.ro: Cum ai primit vestea câştigării Marelui Premiu al Shakespeare School Essay Competition 2012?

Bogdan: După cum am mai spus, am fost foarte surprins. Mă aflam în public la decernarea premiilor. Se strigau nume după nume, iar al meu nu apăruse încă. Mă uitam la cei care au primit deja premiul, și nu îmi venea să cred că sunt printre ultimii. Aș putea spune și povestea din spatele scenelor, dinainte să mă bufnească plânsul de emoție.

Se anunțaseră toate premiile, până la locul trei. La prima strigare, se anunțau doi câștigători pentru premiul trei: O fată și un băiat, nespecificându-se numele. Mă uitam în jur; eram singurul băiat fără premiu. “Oh, la naiba!” Eram în același timp fericit că ajunsesem atât de departe, dar și puțin dezamăgit că nu reuşisem mai mult. Se anunța numele băiatului. Surpriză, nu eram eu. “X-ulescu” nu reușise să ajungă la gala de decernare a premiilor.

În timp ce se anunța câștigătoarea pentru ultimul loc, eu deja eram în lacrimi. Mă uitam după tata, emoționat și el. A fost unul dintre cele mai frumoase moment din viața mea. Restul rămânea, cum s-ar zice, istorie.

AmDoar18Ani.ro: Care a fost subiectul abordat de tine în eseul cu care ai câştigat şi cât de mult ai lucrat pentru a şti că lucrarea ta este perfectă pentru participare?

Bogdan: Eseul a fost construit pe tema conformismului și al nonconformismului. Cum definim un nonconformist, întreba ipoteza. Am ajuns să pun ipoteza împotriva ei, spunând că fix limitările impuse de aceasta definește un standard de urmat pentru conformiști. Pentru a șlefui eseul, am fost ajutat de tatăl meu, care mi-a verificat ideile și a sugerat un flow asupra textului.

AmDoar18Ani.ro: Pe parcursul timpului ai primit sprijin din partea părinţilor? Ei au fost cei care te-au determinat să participi la concurs?

Bogdan: Aș putea spune că ideea participării la concurs a fost a tatălui meu. Eu nu credeam că va fi ceva de capul competiției, așa că nu m-am străduit foarte mult inițial. Tata a fost motorul meu de-a lungul timpului, după ce a descoperit talentul meu de a scrie. El este prima persoană căreia trebuie să-i mulțumesc, alături de doamna profesoară de engleză din Shakespeare School.

AmDoar18Ani.ro: Cât de importantă consideri că este studierea şi vorbirea fluentă a unei limbi străine?

Bogdan: Studierea unei limbi străine ar trebui făcută din placere. Mie întotdeauna mi-a plăcut engleza, și în momentul de față aș putea chiar spune că vorbesc mai bine engleză decât română, în anumite aspecte. Învățarea unei a doua limbi este crucial, doar atâta timp cât este făcută cu plăcere.

AmDoar18Ani.ro: Am aflat că Premiul cel Mare pe care l-ai câştigat anul trecut a presupus vizita Universităţii Oxford. Cum ai caracteriza experienţa pe care ai avut-o timp de două săptămâni în Marea Britanie?

Bogdan: Excursia la Oxford a fost cu adevărat ceva care să mă schimbe. Este surprinzător cum se pot întâmpla atâtea în doar două săptămâni. Impactul cultural este uriaș, lecțiile de viață primite acolo de la profesori, colegi și oameni fiind de neegalat. În plus, am văzut locuri pe care nu speram să le văd prea curând, respectiv Stonehenge-ul. De asemenea, atmosfera e mult mai plăcută; o schimbare față de țara noastră. De țărișoara noastră… *sniff*

AmDoar18Ani.ro: Cum crezi că te-a schimbat, atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional timpul petrecut la Oxford?

Bogdan: Bănuiesc că a fost o experiență care m-a maturizat, una care m-a făcut să văd că se poate și că dacă îmi dau silința pot să ajung oriunde, chiar și în Anglia. Este ceea ce m-a motivat să vreau să studiez în afara țării, și ceva care o să-mi rămână în minte mult timp de acum încolo.

AmDoar18Ani.ro: Dacă ar fi să participi din nou la un concurs de creaţie în limba engleză, ai face-o cu acelaşi entuziasm?

Bogdan: Nu. În primul rând, nu cred că aș mai putea. Anul acesta dau Bacalaureatul, o nouă încercare pentru mine și visul meu. Dacă aș avea timp, probabil. Deși nu știu dacă aș putea să mai pun la fel de mult suflet în creație pe cât am făcut-o atunci. A fost un moment de inspirație. Există totuși, o posibilitate. Nu știi niciodată cum se întoarce roata.

AmDoar18Ani.ro: Pentru tine, reţeta succesului pentru câştigarea unui concurs de creaţie precum Shakespeare School Essay Competition înseamnă cât la sută inspiraţie sau talent şi cât la sută încrederea în forţele proprii?

Bogdan: Nu aș putea spune cu siguranță. Pentru mine, a fost 100% inspirație/talent cu un pic de muncă. Restul de 100% au venit din partea tatălui meu, cu sprijin moral, încredere în mine, uneori și certuri. (Până am ajuns la forma finală, câte dueluri am dus cu el!) Nu a încetat niciodată să creadă că pot s-o fac și odată ce am reușit, n-am fost mai fericit să-l fac mândru de mine.

AmDoar18Ani.ro: Dacă alţi liceeni ţi-ar cere sfaturi în legătură cu participarea în acest an la Shakespeare School Essay Competition, tu ce îndrumări le-ai oferi?

Bogdan: Ceea ce le-am zis tuturor. If you’ve got it in you, use it. Până la urmă, nu aveți nimic de pierdut. Cum zicea și mama adineauri: dacă este să fie, va fi. Write, race, win!

Pe tine te-a motivat Bogdan să participi la această ediţie Shakespeare School Essay Competition?

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.