Internshipurile sunt o etapă în evoluţia ta profesională

Vrei să te angajezi şi ţi-ai găsit un domeniu care te-ar face fericit, ţi-ar aduce venituri mari şi te-ar menţine veşnic motivat? Adesea când ai căutat joburi în direcţia aleasă, ai observat că majoritatea angajatorilor au pretenţia ca tu să ai ani de experienţă în domeniu.

Şi cum să ai parte de aceşti ani de acumulare de cunoştinţe într-un anumit domeniu dacă tu tocmai ai ieşit de pe băncile liceului sau ale facultăţii? Când să fi acumulat experienţa dacă nimeni nu te-a angajat tocmai din acest motiv?

Ei bine, toate aceste întrebări au un răspuns: INTERNSHIP! Cu siguranţă ai auzit de acest termen, sau de “Perioada de practică”.

Internshipurile - o etapă în evoluţia ta profesională

Ce este un Internship?

Perioada în care tu lucrezi într-o firmă mare din domeniul în care vrei să munceşti de acum înainte. Practic, tu te duci la firma respectivă, le spui oamenilor de la HR că vrei să aplici pentru un Internship, spui că vrei să furi meserie de la anagajaţii lor şi să că vrei să îi ajuţi pe o mică perioadă de timp. Dacă tu dai dovadă de calităţi esenţiale pentru munca pe care o face un angajat, atunci te vor primi în Perioada de practică.

Ce trebuie sa faci pe perioada unui Internship?

În timpul în care vei lucra la ei ca intern, tu vei face toate lucrurile pe care le fac şi angajaţii din acea firmă. Singura diferenţă dintre tine şi ei este aceea că vei primi constant sfaturi şi ajutor, astfel vei putea acumula experienţa de care aveai nevoie.

Cât durează un Internship?

Totul este aranjat de comun acord. Atât ceea ce priveşte timpul cât vei sta în firmă, cât şi activităţile pe care le vei desfăşura. Programul, în principiu, este unul part-time şi durează în jur de două-trei luni. Repet, aici intervine şi cheful tău de lucru, dar şi disponibilitatea celor din firmă.

Este plătită perioada Internshipului?

Nu. Sau, în general nu. Atunci când vorbim de o perioadă de practivă, luăm în considerare că este un schimb reciproc avantajos. Atâta vreme cât tu plăteşti serviciile oferite de angajaţi prin muncă, iar ei îşi fac treaba de a te educa, este o situaţie win-win. Nu am întâlnit până în prezent Internship-uri care să te şi plătească, dar poate tu vei fi un norocos.

De ce să intru la un Internship?

Am stabilit de la bun început că ai nevoie de experienţă pentru a fi angajat. Aşa că ăsta este cardul perfect pentru a învăţa de la oameni care lucrează în domeniul care te pasionează.

Un alt avantaj ar fi că oamenii ăştia te vor testa pe o anumită perioadă de timp şi, în cazul în care au nevoie de personal în echipă, vor putea chiar să te angajeze. Deci, tot răul spre bine.

Condiţii de a participa la un Internship.

Trebuie să fii pasionat! Asta e o condiţie esenţială, astfel nu vei putea lucra ştiind că eşti neplătit şi având în minte această frustrare.

O a doua condiţie este să fii serios, altfel aceşti oameni nu te vor lua în seamă şi nu te vor ajuta. Toţi merg pe principiul “Dacă tu nu te ajuţi, eu nu te ajut!”. Şi un alt element important ar fi determinarea.

Trebuie să sţii ce îţi doreşti pe mai departe şi de ce te afli acolo.

Şi, acum că am stabilit că Internshipurile sunt importante în viaţa şi cariera unui om, îţi recomand ca pe timpul verii să îţi găseşti un loc în care să faci practică.

Internshipurile - o etapă în evoluţia ta profesională

Câteva recomandări de unde ai putea începe căutările:

De asemenea, chiar dacă firma la care ţi-ai dorit să lucrezi nu are postat pe internet un anunţ că ar fi în cautare de interni, nu te speria. Merită să încerci să le trimiţi un mail şi să vezi dacă ai putea fi primit în echipa lor pentru a face practică. Unii oameni sunt entuziasmaţi la auzul dorinţei tale şi vor răspunde pozitiv la emailul tău.

Aşadar, experienţa se poade dobândi, chiar şi în perioada liceului, astfel încât atunci când îţi vei dori să te angajezi vei putea îndeplini toate condiţiile cerute de angajatori.

Acum mai rămâne să îţi alegi domeniul care te pasionează şi să începi căutările.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.