Începutul toamnei aduce o serie diversă de filme în cinematografe

August a fost luna concediilor. Majoritatea dintre noi am plecat la mare, la munte sau în străinătate în această perioadă, dar, cu toate acestea, sălile de cinema nu au fost goale. Românii și-au făcut timp să vizioneze atât filme lansate în luna august, cât și pelicule lansate cu mai bine de trei luni în urmă.

Acum, sezonul de toamnă debutează în forță, iar pentru luna septembrie au fost pregătite lansările a 12 filme foarte bune.


Pe 7 septembrie avem de ales dintre cinci filme ce vor fi lansate în același timp.

Primul dintre ele este inspirat de romanulThese Foolish Things” al scriitoarei Deborah Moggach. Filmul The Best Exotic Marigold Hotel relatează aventurile unui grup de pensionari britanici, care decid să-și trăiască bătrâneţea într-un hotel din India, pe care materialele promoţionale îl prezintă ca fiind cel mai frumos loc de pe pământ. Odată ajunși la destinație, protagoniştii constată că hotelul de cinci stele, în care se aşteptau să locuiască, există doar în mintea unui manager tânăr şi entuziast, care şi-a stabilit o strategie de marketing “modernă” pentru a atrage turişti.

În locul palatului spectaculos din imaginile publicate pe internet, bătrâneii găsesc o clădire aflată în paragină, prin care păsările zboară în libertate, iar mobilierul este dărăpănat şi prăfuit. Deși inițial sunt deranjați de faptul că au fost trași pe sfoară, odată cu trecerea timpului aceștia încep să fie fascinaţi de cultura şi civilizaţia indiană, de tradiţiile localnicilor, de frumuseţea peisajelor și de căldura cu care au fost întâmpinați.

Distribuția filmului este formată din foarte mulți actori care au câștigat sau au fost nominalizați la cele mai râvnite premii din industria cinematografică. Astfel în filmul The Best Exotic Marigold Hotel avem ocazia de a vedea o parte din cele mai de succes actrițe și actori britanici: Maggie Smith, Judi Dench, Bill Nighy, Tom Wilkinson și Penelope Wilton.

Savages este cel de-al doilea film care va avea premiera în România pe 7 septembrie. Filmul spune povestea a doi prieteni ce au două lucruri în comun: o afacere profitabilă de cultivare a plantei cannabis și faptul că sunt îndrăgostiţi de aceeași fată, Ophelia (Blake Lively – pe care o veți recunoaște imediat din serialul TV Gossip Girl unde o interpretează pe Serena).

Cei trei duc o viață fără grijă într-un mic oraș din sudul Californiei până în momentul în care un cartel mexican dorește să intre în afacere, propunându-le să devină parteneri. Asocierea este de fațadă, deoarece scopul final este înlăturarea celor trei și preluarea afacerii de către bandiții mexicani. Succesul acestora depinde, într-un final, de legătura puternică de prietenie dintre cei trei.

Un alt film care are la bază un roman, “The Wettest Country in the World” scris de Matt Bondurant, și care este lansat în prima săptămână din luna septembrie este Lawless. Acțiunea filmului se concentrează pe povestea a trei frați – The Bondurant Boys (interpretați fiind de Tom Hardy, Shia LaBeouf și Jason Clarke) care distilau alcool şi făceau contrabandă cu băuturi spirtoase în epoca prohibiţiei şi în anii imediat următori.

Fiecare dintre cei trei frați are propriile calități și defecte, dar împreună luptă să se menţină pe linia de plutire după ce şi-au văzut familia destrămându-se în urma intrării în faliment a afaceri tatălui lor. Un alt factor negativ al poveştii este şi povara crizei economice şi a secetei. Lucrurile devin și mai complicate pentru ei atunci când un nou șerif apare în oraș (Guy Pearce), iar concurența (reprezentată de Gary Oldman) dorește să-i elimine la propriu.

Step Up 4: The Revolution îl puteți vedea în cinematografe începând cu aceeași dată, 7 septembrie. De data aceasta povestea se va axa pe Emy, fiica unui om de afaceri bogat, care soseşte la Miami cu visul de a deveni dansatoare profesionistă. Se îndrăgostește curând de Sean, un tânăr care este liderul unei trupe de dans, intitulată The MOB și care devine din ce în ce mai populară datorită performanțelor lor artistice ce sunt filmate și uploadate pe YouTube.

În momentul în care tatăl lui Emily anunță că dorește să transforme radical cartierul în care trupa își desfășoară activitatea și să concedieze câteva sute de angajați, aceasta se alătură trupei MOB pentru a protesta, nu prin violențe fizice, ci prin intermediul dansului!

La fel cum ne-au obișnuit producătorii francizei, niciunul dintre actorii principali din ultimul film nu apare în sequel. Pelicula este filmată în format 3D, precum și cea de-a treia parte a francizei, iar coregrafiile arată promițător în clipurile video apărute pe internet. Deși nu cred că se va ridica la nivelul primului sau celui de-al doilea film, voi merge să-l văd cu speranța ca linia descedentă pe care se află momentan franciza să se fi oprit la Step Up 3D, iar ultimul film Step Up să reprezinte un nou început!

Ultimul film cu premiera pe 7 septembrie pe marile ecrane din România este animația Disney TinkerBell: Secret of the Wings. Pe TinkerBell o cunoaștem cu toții din celebra poveste a lui Peter Pan, ea fiind zâna ce îl ajută pe “băiatul care nu crește niciodată” în cele mai grele situații.

În cea de-a patra producție a francizei TinkerBell, a celor de la Walt Disney (care par că n-au uitat motivele pentru care numele companiei lor se află pe buzele fiecărui “copil”, în ciuda serialelor – să le spun “ciudate” ce sunt difuzate momentan pe Disney Channel), zâna călătorește în Padurea Înghețată unde o va întâlni pe Periwinkle (o zână a zăpezilor), alături de care va descoperi un nou secret.


Pe 14 septembrie putem vedea a cincea parte din seria filmelor cu zombie Resident Evil, intitulată Retribution. Milla Jovovich își reia încă o dată rolul lui Alice, singura și ultima speranță a rasei umane, pentru a lupta împotriva virusului lansat de corporația Umbrella. Acțiunea se va petrece în patru dintre cele mai mari orașe ale lumii: Tokyo, New York, Washington DC și Moscova, unde Alice va lupta pentru supraviețuire alături de aliații ei mai vechi și mai noi. Filmul va rula cinematografe în format 3D, pentru a da o notă de realism lumii apocaliptice plină de zombies.

O alternativă la Resident Evil: Retribution este The Campaign, o comedie politică lansată cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Will Ferrell și Zach Galifianakis vor candida unul împotriva celuilalt pentru un loc în Congresul american. Primul personaj este un obișnuit al lumii politice, cunoscând toate trucurile electorale pentru a câștiga votul electoratului spre deosebire de pesonajul lui Zach Galifianakis care nu are nici cea mai mică experiență în domeniu și care este aruncat în cursa electorală de doi afaceriști bogați cu interese personale.

Deși inițial pare că este o luptă câștigată în mod lejer de către personajul lui Will Ferrel, novicele devine pe parcursul campaniei un contracandidat din în ce în ce mai puternic, acest lucru datorându-se faptului că nu respectă etica sau regulile. Pentru a vedea care dintre ei va fi ales reprezentatul electoratului în Congresul american mergeți și vizionați filmul în cinematografe începând cu 14 septembrie.

Tot pe 14 septembrie are loc și premiera ultimului film al regizorului român Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci. Monica Bârlădeanu, Andreea Bibiri și Andi Văsluianu fac parte din distribuția filmului care ne va relata o poveste reală petrecută în țara noastră la începutul anilor ’90, când un grup de muncitori care lucrau într-o fabrică aflată în faliment au o idee neobișnuită pentru a salva fabrica de la privatizare și a-și păstra locurile lor de muncă.

Pentru a realiza acest lucru, ei au nevoie de bani cu care să cumpere acțiuni la fabrica unde lucrează, dar cum nu dispun de suma necesară, se gândesc că pot dona cu toții spermă pentru a face rost de capital. Deși pelicula nu pare să iasă din sfera filmelor românești care par a trata doar teme ce au legătură cu regimul comunist, Tudor Giurgiu ne promite o porție bună de râs cu filmul său Despre oameni și melci.


21 septembrie este data la care putem vedea ultimul film al lui Meryl Streep, Tommy Lee Jones și Steve Carell intitulat Hope Springs. În peliculă, Kay (Meryl Streep) și Arnold (Tommy Lee Jones) formează un cuplu ce aniversează 31 de ani de la căsătorie, dar peste a căror pasiune timpul și-a spus cuvântul – cei doi dorm în camere separate.

Kay nu agreează relația comfortabilă, loială, dar fără afecțiune pe care o are cu soțul ei și dorește să refacă atracția sexuală ce a existat cândva în trecut, indiferent de cât de dificil va fi acest lucru. Pentru aceasta caută pe internet şi găsește un terapeut de cupluri (Steve Carell) la care se înscrie pentru o sesiune. Metodele excentrice ale acestuia, precum şi scepticismul lui Arnold sau dorința arzătoare a lui Kay sunt ingredientele care asigură umorul filmului Hope Springs, lansat în această toamnă.

Hit and Run este celălalt film lansat în cea de-a treia săptămână a lunii septembrie. Charlie Bronson (Dax Shepard) este un şofer care în trecut a fost implicat în jafuri și momentan face parte din programul de protecție a martorilor. Acesta se decide să fugă din program pentru a-și duce iubita (Kirsten Bell) la Los Angeles, fiindcă îşi doreşte ca aceasta să-și poată îndeplini visul.

Călătoria spre L.A. devine palpitantă din momentul în care se trezesc urmăriți de agenții FBI, conduși de Tom Arnold, și de foștii parteneri ai lui Charlie din lumea interlopă, conduși de Bradley Cooper. Acțiune, romantism și comedie sunt cele trei genuri în care filmul Hit and Run poate fi încadrat.


Pe 28 septembrie avem parte de alte două filme.

Primul este Premium Rush cu Joseph Gordon-Levitt în rolul principal al unui curier rapid pe bicicletă. Cu toții cunoaștem pericolele zilnice la care se expune o persoană atunci când iese cu bicicleta prin oraș cum ar fi portierele de maşină care ți se pot deschide brusc în faţă sau câinii maidanezi, ori cei neținuți în lesă. La astfel de pericole se expune și Wilee în orașul New York.

Bicicleta este una specială, extrem de ușoară, cu o singură viteză și fără frâne, curierii de pe astfel de biciclete fiind cicliști foarte talentați și dornici de andrenalină. În una dintre zile, la sfârșitul programului de muncă, Wilee preia o ultimă comandă ce trebuie onorată cât mai repede posibil. Livrarea se transformă într-o cursă pe viață și pe moarte pe străzile din Manhattan, datorită faptului că persoane importante nu doresc ca acest pachet să ajungă la destinație sub nicio formă.

Filmul este inspirat de cartea scriitoarei Tami Hoag, “Kill the Messenger“, chiar dacă cele două fire narative sunt destul de diferite. De asemenea, Premium Rush aduce aminte și de cele trei filme de acțiune ale lui Jason Statham din seria The Transporter.

Ultimul film lansat în luna septembrie este The Sweeney. Acesta se bazează pe producția TV britanică cu același nume (Justiție la limita legii) din 1975-1978, care a revoluționat în perioada respectivă serialele TV polițiste. În The Sweeney polițiștii trebuie să se comporte precum infractorii pentru a-i putea prinde pe adevărații criminali.

Așadar avem parte din nou de o lună pline de filme, toate genurile fiind prezente cu excepția celui SF și celui horror, motiv pentru care nu putem ocoli cinematografele în septembrie. Vizionare plăcută!

Şi nu uitaţi să ne spuneţi care film v-a plăcut cel mai mult în acest început de toamnă!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

2 Comentarii

  • Reply 23.September.2012

    ingrid

    ne-a placut f f f tare Tinkerbell secret of the wings….ne-a readus in mijlocul copilariei si ne-am bucurat prin ochii si sufletul celor mici! Un alt succes, marca Disney! Merita vazut 3D, atfel ii scade valoarea!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.