Impresii după Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă

Fiindcă ne-a plăcut foarte mult descrierea piesei de teatru, aseară am fost la Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă de la Godot Café Teatru şi fiindcă ne-a plăcut şi mai mult după, am decis să vă împărtăşim câteva impresii.

Impresii după Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă

Desfăşurată într-un cadru destul de simplu, luminile se îndreaptă către relaţia dintre cei doi, Doug (Tudor Aaron Istodor) şi Kayleen (Simona Cuciurianu) şi evoluţia sa pe parcursul a 30 ani, din copilărie până la maturitate. Ceea ce atrage atenţia, în primul rând, este construcţia firului narativ, structurat în cadre ce nu respectă ordinea cronologică a evenimentelor, realizând astfel un puzzle cu punctele cheie ale relaţiei dintre cei doi.

Impresii după Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă

El – un suflet veşnic tânăr, fără limite şi extrem de norocos o întâlneşte pe Ea – cea mai timidă fată, deşteaptă şi de-a dreptul misterioasă, într-un spital ce va deveni locul lor comun de întâlnire, unde încep să se cunoască şi să se tatoneze. Laitmotivul piesei, rănile, este prezent în ambele cazuri, ale lui profund fizice, ale ei profund emoţionale. De la prima întâlnire, legătura dintre cei doi este atât de puternică, încât vorbele sunt de prisos uneori, privirile lor împărtăşind mult mai mult.

Impresii după Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă

Dar cel mai important mijloc de comunicare dintre Doug şi Kayleen este atingerea, fiind considerată de el unica tămăduire a rănilor sale. De aceea, rănile pot fi interpretate ca o chemare spre revederea lui Kayleen, luând în considerare că aceştia se întâlnesc doar atunci când unul dintre ei suferă.

Fiecare revedere a lor începe cu acuzări şi se încheie cu o tensiune mută, făcându-ne să vrem să ştim ce se întâmplă mai departe şi cum se concretizează relaţia dintre cei doi. Fragmentele jucăuşe care clădesc treptat istoricul lor, copilarie-maturitate, ne cer nouă, ca spectatori, să ne dedicăm toată atenţia pentru a nu omite o replică care ar putea schimba întregul traseu.

Impresii după Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă

Din punct de vedere al scenariului, este puternic simţită originea americană a piesei, pornind de la numele personajelor până la mediul în care traiau – hochei, fetele cercetasi şi replicile precum “Taci!” repetat de nenumărate ori, tradus prin “Shut up!”-ul uzat de către adolescenţii americani răsfăţaţi.

Regia a urmărit încadrarea simplă a scenelor, fără a se folosi de compoziţii complexe care să altereze semnificaţia scenelor care purtau singure o încărcătură emoţională puternică. Trecerea de la o scenă la alta este caracterizată de stingerea luminilor, moment în care spectatorii au timp să contempleze la ultimul schimb de replici dintre cei doi.

Impresii după Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă

Relaţia tragicomică dintre Doug şi Kayleen, un tip de relaţie pe care îl vezi doar în filme sau piese de teatru şi pentru care guşti fiecare clipă fiindcă are atâtea suişuri şi coborâşuri încărcate de tensiune pasională, nu poate fi redusă doar la nivelul unei relaţii de dragoste, iar acest lucru ne-au dovedit-o foarte bine dramaturgul Rajiv Joseph, alături de regizorul Ryan Whinnem şi cei doi actori, Simona Cuciurianu şi Tudor Aaron Istodor.

Piesa merită văzută ca un deliciu al unei după-amieze datorită uşurinţei cu care reuşeşte să trezească anumite stări în fiecare dintre noi, cu toţii suferind în urma unor răni pe care nu vom putea să le închidem niciodată, răni care ne vor aminti cât de vulnerabili suntem când vine vorba de iubire.

Spectacolul este produs de Asociaţia Pro Drama, alături de Teatrul Fără Frontiere şi Godot Café-Teatru, având ca sponsor Brâncoveanu Vinars.

Foto: Nicoleta Vasile

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.