Homefront – Orașul fără legi (2013)

Homefront – Orașul fără legi îți captează atenția rapid, mai întâi prin scene ce-ți aduc aminte de jocul video Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned și apoi cu peisajele viu colorate din Louisiana, pline de păduri, râuri și mlaștini. Un thriller care nu-i va dezamăgi pe fanii lui Jason Statham, actorul demonstrând că poate oferi mai mult decât o cursă memorabilă de autovehicule sau o luptă intensă corp la corp.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

Sinopsis

Phil Broker este un fost agent sub acoperire al diviziei antidrog şi, în același timp, un om dedicat familiei sale. Pentru a scăpa de trecutul violent, Broker se mută împreună cu fiica lui într-un orăşel, aparent liniştit, în care legea este stabilită în funcție de nevoile unui mic cartel de traficanți de droguri.

În momentul în care viața fiicei sale este amenințată, Broker este obligat să intervină în mica afacere a orașului și să-l oprească pe șeful grupării, Gator Bodine, un redneck cu probleme psihice.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

Despre Homefront

În primul rând trebuie menționat faptul că scenariul filmului este inspirat din romanul omonim, scris de Chuck Logan. Un roman care a fost adaptat pentru marile ecrane de nimeni altul decât Sylvester Stallone, o legendă a filmelor de acțiune. Poate mulți vor fi surprinși când vor auzi că Sylvester Stallone nu este la primul scenariu din carieră, acesta contribuind în aceeași măsură și la alte filme precum seriile The Expendables (2010-2014), Rocky (1976-2006) sau Rambo III (1988).

Povestea nu este grea de înțeles, aceasta respectând structura unui western clasic în care eroul încearcă să scape de propriul trecut mutându-se într-un oraș nou, dar fiind nevoit, în urma unui mic incident, să apeleze la adevărata lui identitate pentru a-și salva familia și orașul de băieții răi.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

Deși din punct de vedere al plotului filmul nu impresionează, Homefront câștigă puncte importante datorită personajelor și a modului în care acestea prind viață. Protagonistul este Phil Broker, un fost polițist sub acoperire care încearcă să lase deoparte trecutul periculos și să aibă o viață liniștită alături de fiica sa, Maddy.

Jason Statham este actorul care-l portretizează pe Phil, un nume important al filmelor de acțiune contemporane. Fiind obișnuit să-l văd ca fiind curierul sau mercenarul perfect (seria The Transporter sau The Expendables, filmul Cellular etc.), Jason Statham mă surprinde cu noul său rol, oferind poate cea mai bună interpretare din carieră.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

O interpretare care-l pune pentru prima dată în rolul unui tată umil și foarte protector, atunci când vine vorba de propria fiică. Un rol care necesită mai mult decât abilitatea de a trage cu o armă de foc sau de a te lupta corp la corp și care trebuie să exprime puțină emoție pentru a da credibilitate poveștii. Iar acest lucru este îndeplinit, în special datorită relației dintre Phil și fiica sa, Maddy, interpretată de Izabela Vidovic.

Cu toate acestea, Jason Statham nu renunță la atuurile care l-au consacrat pe marile ecrane, Homefront – Orașul fără legi reușind să păstreze un echilibru între povestea în sine și scenele de luptă. Astfel vor fi mulțumiți atât cei care își doresc să vadă câteva contuzii și mâini rupte, cât și spectatorii care vor ceva mai mult de la acest film.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

Înainte de a trece la celelalte personaje trebuie să fac o remarcă la adresa numărului prea mare de antagoniști, care îți creează probleme atunci când te-ntrebi care este personajul negativ principal. Un număr atât de mare încât multe personaje nu pot fi conturate așa cum ar trebui, lăsând impresia că o parte dintre ei sunt simpli pasageri în universul lui Phil Broker.

În această situație se află în primul rând psihologul școlii la care învață Maddy Broker, între aceasta și Phil existând o puternică atracție, dar pe al cărui deznodământ nu-l putem afla. Același lucru se-ntâmplă și cu personajul interpretat de Kate Bosworth (21, Superman Returns), Cassie Bodine, responsabil pentru declanșarea conflictului poveștii și un element foarte important al acesteia.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

Cassie este un dezastru, o femeie dependentă de amfetamină, în preajma căreia nu vrei să te afli sub nicio circumstanță. O ființă palidă, care te poate duce cu gândul la cea mai populară fată din liceu, care visa să ajungă cineva, dar care, în urma unei greşeli în adolescenţă, a rămas însărcinată şi a fost nevoită să renunţe la toate planurile sale de viitor.

Fratele acesteia, Gator, pare a fi principalul antagonist în Homefront – Orașul fără legi, rol ce i-a revenit lui James Franco. Gator este un redneck ce deține un service de bărci, dar care pe ascuns produce amfetamină pe baza unei înțelegeri pe care o are cu șeriful local. Relația atipică și plină de vinovăție pe care o are cu sora lui (el traficant, iar ea consumatoare) este motivul pentru care ajunge să fie implicat într-o dispută cu Phil.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

Gator nu este antagonistul stereotip al filmelor de acest tip, pe care-l poți citi de la prima întrevedere. Este misterios, șiret, inteligent, cu carismă și lipsit de conștiință. Este un sociopat care reușește foarte bine să-și ascundă trăirile, în special pe cele negative. Este un personaj care este dispus să facă orice pentru a-și atinge scopul final, dar într-un mod calculat și meticulos.

Două interpretări impresionante, ale lui Kate Bosworth și James Franco, care dau greutate acestui film, salvându-l de la a fi un film banal despre răzbunare și sacrificu pentru propria familie.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

Ar mai trebui să menționez și cadrul în care se desfășoară acțiunea din Homefront – Orașul fără Legi, filmul oferind unul dintre cele mai frumoase peisaje văzute în acest an pe marile ecrane. Acțiunea este plasată într-un oraș fictiv, Rayville, din statul Louisiana, un loc pastoral ce aparține unei mici comunități. Rayville impresionează cu râurile sale, pădurile bogate, locurile de pășunat sau de călărit și cu mlaștinile, care oferă un aer misterios și periculos pe timp de noapte.

Homefront - Orașul fără legi (2013)

Concluzie

Homefront este un thriller impresionant, cu ajutorul căruia Jason Statham își consolidează poziția de cel mai bun actor al filmelor de acțiune contemporane, în ciuda opoziției lansate de redneck-ul James Franco.

Homefront – Orașul fără Legi este distribuit în România de către MediaPRO Distribution și va putea fi urmărit în cinematografe începând cu 6 decembrie 2013. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.