Hai să bârfim! Tu ce crezi că este bârfa?

De ce ne place sa barfim?

Ne place să facem asta pentru că ne destresează, pentru ca ne apropie și ne dă senzația că se creează o legătură mai strânsă între participanții unei discuţii.

haisabarfim

Este imposibil să nu bârfești. Toată lumea o face. Unii, mai precauți, o fac moderat, cu câteva persoane apropiate, iar poveștile lor sunt fără detalii interesante sau picanterii, cum le zicem noi. Alții spun totul dintr-o suflare, detaliile jucând un rol important în povestirile lor.

Un personaj din serialul Pretty Little Liars spune că secretele țin prieteniile strânse. Prieteniile fără secrete împărtășite sunt precum pomul de Crăciun fără decorații.

Însă, cât de sinceri suntem în opiniile exprimate? Cu cine avem, de fapt, curajul de a ne arăta adevăratele pasiuni și antipatii?

Există trei grupuri de oameni în cazul bârfei.

Primul grup este cel al Oilor. Mai nou, pentru a putea fi cel mai bun prieten cu cineva trebuie să urăști aceleași persoane. De asemenea, poți începe o discuție sau poţi forma legături pe baza antipatiilor față de alte persoane. Dar dacă tu contrazici opiniile majoritare ale prietenilor vizavi de o persoană, ești imediat scos din grup, tu urmând la rând la bârfit.

De aceea, mulți preferă să se supună majorității atunci când vine vorba de bârfă.

Următorul grup este cel al Cugetătorilor sau Nu-mă-trage-de-limbă-că-explodez. Aceștia preferă să tacă din gură, lăsând “publicul” în suspans. Dar există riscul, ca dacă te încadrezi în acest grup, să fii tras de limbă până spui ce ai de spus. Dacă nu ești rezistent, s-ar putea să te scapi fix cu ce nu trebuie și riști foarte mult urmând această cale.

A treia și cea mai periculoasă categorie este cea a oamenilor care zic în față ceea ce gândesc. De obicei acești oameni sunt urâți de către ceilalți și, evident, excluși din orice grup.

Bârfele sunt născute ba din ură, ba din plictiseală. Cele din ură pot avea un impact foarte puternic, dezastruos asupra persoanelor vizate, deoarece ele sunt făcute în scopuri neortodoxe, acelea de a distruge pe orice plan persoana respectivă.

Bârfa poate distruge vieți, cariere, căsnicii și prietenii.

Bârfele te pot face la un moment dat să-ți pierzi mințile, nemaiștiind ce să crezi.

Frustrările, de obicei dacă sunt spuse pe loc persoanei în cauză, previn riscul de a se ajunge la iscarea bârfei. Un mic schimb de păreri chiar poate ajuta enorm, iar părerea celuilalt despre tine măcar nu mai este una negativă.

Bârfa poate fi folosită, în cantități mici, dacă se referă strict la genul de schimb de informații între doi buni prieteni. Dar dacă depășește această limita, deja nu mai este în regulă. Până la urmă, bârfa devine rea atunci când mai multe persoane complotează împotriva aceleiași persoane, iscând vorbe despre respectiva, pentru mai multă credibilitate.

Bârfa ne mănâncă pe interior, ca un vierme ce găurește mărul. Putem noi părea cei mai frumoși la exterior. Dar din cauza bârfei excesive ajungem să fim, de fapt, putrezi și închiși pe dinăuntru.

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.