Gala de Premiere NexT Film Festival 2013

Gala de Premiere NexT Film Festival 2013

Aseară a avut loc Gala de Decernare a Premiilor NexT Film Festival 2013. Ceremonia de închidere a Festivalului a avut loc la Cinema Studio şi a strâns laolaltă sute de iubitori de film, actori şi regizori importanţi care au luat parte la anunţarea celor mai bune şapte scurtmetraje aflate în Competiţie.

Juriul format din Chris Tidman, Roar Skau Olsen, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez şi Radu Jude a decis care premiu în ce direcţie se va îndrepta.

Gala de Premiere NexT Film Festival 2013

Tot în cadrul Galei de închidere de aseară a fost anunţat şi câştigătorul unui loc în Juriul Tânăr „Emile Cantillon” al celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur (27 septembrie – 4 octombrie 2013). Andrei Luca, student al UNATC, a impresionat juriul, format din Dana Duma, Ileana Bîrsan și Răzvan Penescu, cu o cronică bine structurată a filmului “Toată lumea din familia noastră”.

Revenind în rândul scurtmetrajelor, Premiul publicului a fost împărţit şi în acest an între o producţie străină şi una autohtonă. Publicul a ales „Kaiser & König”, realizat de Timon Mondersohn, ca fiind cel mai bun scurtmetraj străin, iar câștigătorul din Germania a primit din partea Sony o cameră video Sony HDR-AS15 Action Cam.

Gala de Premiere NexT Film Festival 2013

Producţia românească ce a intrat în graţiile spectatorilor a fost “Şanţul”, scurtmetrajul realizat de Adrian Silişteanu. Acesta a declarat în cadrul Galei că a auzit de la mari regizori că ar fi important Premiul Publicului şi pentru a-l câştiga a avut o strategie bine pusă la punct: a introdus un limbaj colorat în cadrul filmului său.

Deşi nu acesta a fost factorul care ne-a determinat să îl plasăm în topul nostru, am ţinut pumnii strânşi pentru ca Adrian să plece acasă cu un premiu. Iar pentru tot efortul depus, scurtmetrajul a câştigat două săptămâni de promovare intensivă pe fațada media Cocor.

Deşi în acelaşi top al preferinţelor noastre s-a aflat şi acest scurtmetraj, juriul Competiţiei a decis să îi acorde doar Mențiunea specială. Filmului britanic „Good Night”, realizat de Muriel D’Ansembourg, a fost menţionat în topul NexT Film Festival „pentru performanța deosebită a întregii distribuții”.

Gala de Premiere NexT Film Festival 2013

Cel mai bun scurtmetraj românesc din Competiția NexT 2013 a fost ales ca fiind „Betoniera”, în regia lui Liviu Săndulescu și produs de Mandragora. Juriul şi-a motivat alegerea ca fiind „pentru felul în care transformă o situație măruntă și ridicolă din viața reală într-o poveste relevantă pentru condiția umană în epoca modernă”.

Premiul constă într-un cec de 1000 de euro, oferit de postul de televiziune ShortsTV și servicii de post-producție în valoare de 3500 euro, oferite de Abis Studio.

Gala de Premiere NexT Film Festival 2013

Sound designer-ului Ioan Filip al filmului „Treizeci” a câştigat Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră.

„Pentru felul în care folosește sunetele pentru a elabora povestea și a o face mai consistentă și mai tangibilă și pentru felul frumos în care muzica diegetică este transformată în muzică de film.”, aşa au motivat juraţii acordarea premiului în valoare de 1000 de euro, oferit de ArCub.

Regizorul spaniol Chema García Ibarra, realizatorul filmului „Misterio”, a fost fericitul câştigător al Premiului “Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie.

Cineastul a fost desemnat câștigător „pentru felul în care prezintă un punct de vedere specific asupra vieții, folosind în mod eficient constrângerile formatului de scurtmetraj și pentru folosirea excepțională a umorului și suprarealismului”. Premiul este, de asemenea, în valoare de 1000 de euro şi a fost oferit de ArCub.

Gala de Premiere NexT Film Festival 2013

Trofeul NexT Film Festival 2013 a fost oferit scurtmetrajului „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha. Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT a fost apreciat „pentru măiestria cu care acest film prezintă o ficțiune dramatică filtrată prin lentila documentarului, transformând realitatea oamenilor și locurilor într-o experiență metafizică”.

Premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 2000 de euro a fost oferit de ArCub. În plus, CineLabs România a oferit filmului „Și viii plâng” servicii digitale de post-producție în valoare de 2000 de dolari.

Imediat după terminarea Ceremoniei de înmânare a premiilor a avut loc şi proiecţia scurtmetrajelor premiate. A fost o plăcere să urmăreşti cele mai bune filme, spectatorii aplaudând minute în şir la sfârşitul fiecărei producţii. Printre cele mai apreciate de către public au fost Şanţul şi The Good Night, la care publicul a râs şi a aplaudat cel mai mult.

Gala de Premiere NexT Film Festival 2013

Dacă nu ai apucat să vezi filmele din Competiţia NexT 2013, sau dacă aseară nu ai ajuns la Proiecţia Filmelor Premiate, mai ai şansa astă seară să mergi la ultima vizionare a acestora din cadrul Festivalului. Începând cu ora 20:30 sunt aşteptaţi la Cinema Studio iubitorii de scurtmetraje pentru a urmări selecţia celor şapte filme premiate în acest an.

Şi iată că s-a mai încheiat o ediţie NexT Film Festival, dar o aşteptăm cu drag pe următoarea!

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.