G.I. Joe: Retaliation (2013)

După o amânare a lansării cu nouă luni, din iunie 2012 în martie 2013, pentru conversia 3D a filmului, G.I. Joe: Retaliation așteptarea a fost mai mult decât binemeritată! Un film de acțiune foarte captivant, care mi-a depășit așteptările datorită dozei perfecte de cascadorii, explozii, efecte 3D și lupte corp la corp.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Sinopsis

Echipa G.I. Joe este atacată în timpul nopții la baza operativă de către trupele de asalt ale armatei S.U.A. Soldatii G.I. Joe, fiind luați prin surprindere sunt eliminați aproape în totalitate. Singurii rămași în viață, Roadblock (The Rock), Flint (D.J. Cotrona), Snake Eyes (Ray Park) și Lady Jayne (Adrianne Palicki) hotărăsc să ceară ajutorul experimentatului veteran Joe (Bruce Willis), pentru a elimina o nouă amenințare la adresa omenirii și pentru a răzbuna moartea soldaților G.I. Joe.

Amenințarea vine chiar din partea președintelui Statelor Unite ale Americii care, alături Fierfly și Storm Shadow (membrii ai organizației Cobra), pune la cale un plan de cucerire și control al lumii. Cei care vor dori să se opună vor fi distruși de arsenalul nuclear pe care S.U.A. și organizația Cobra îl dețin în dotare.

Misiunea ultimilor agenti G.I. Joe rămași în viață este una aproape imposibilă, deoarece au fost declarați inamici ai statului și sunt vânați pentru a fi eliminați. Însă dorința de răzbunare, curajul, tehnologia avansată pe care o dețin și abilitățile fizice ieșite din comun sunt atuurile prin care doresc să își doboare adversarii și să oprească distrugerea întregii lumi.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Impresii

În primul rând, trebuie să recunosc că am avut mici așteptări de la acest film. Nu am văzut G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009), din aceleași motive pentru care nu mă atrăgea prea tare nici sequelul său direct, G.I. Joe: Retaliation. Aceste motive țineau în mare măsură de abudența filmelor de acțiune de la Hollywood cu explozii din ce în ce mai mari și mai inutile, mii de gloanțe care zburau dintr-o parte în alta, cu o distribuție de actori cu nume mari în industrie, dar cu un scenariu foarte slab și o poveste mai mult decât previzibilă. Pe scurt: Bang, Bang! The good guys save the day! BOOM!.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

După ce am văzut G.I. Joe: Retaliation, pot spune că sunt mai mult decât curios să vizionez prequelul din 2009, deși mă-ndoiesc că este mai bun decât continuarea. Pelicula are toate elementele unui film de acțiune bun pe care vrei să-l vezi după o lungă zi de muncă, pentru a te relaxa.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Are gloanțe, explozii, soldați masivi din punct de vedere al fizicului (la câteva scene am crezut că o să explodeze venele lui Dwayne “The Rock” Johnson la cât de puternic ieșeau în relief), tancuri, arme nucleare și gadget-uri care ori există cu ștampila Top Secret pe ele, ori vor exista în viitor cu siguranță. Dar prezența tuturor acestor lucruri fac ca filmul să fie considerat peste medie, ci doza cu care Jon Chu (regizorul) le folosește pentru a pompa constant adrenalină în corpurile cinefililor.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Povestea este simplă, cu un sfârșit previzibil, dar în simplitatea aceasta transpusă pe ecran, conștientizezi cât de puține lucruri știi despre universul G.I. Joe (europenii, în special britanicii, sunt mai familarizați cu numele de Action Man) al producătorului de jocuri și figurine Hasbro.

Mi-a plăcut foarte mult că a fost făcută o mică introducere a personajelor, atât on the good side cât și on the bad side, la începutul filmului. Deși a fost scurtă, intensă și foarte rapidă, cu riscul de a zăpăci spectatorul încă din primele minute ale filmului, prezentarea a fost binevenită. De asemenea, de-a lungul filmului există dialoguri și redarea pe scurt a unor evenimente din trecut care îl face pe spectator să fie mai familiar cu personajele și tot ce-nseamnă G.I. Joe.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Actorii fac o treabă bună cu rolurile care le-au fost distribuite, performanțele lor fiind la unison și neexistând un actor care să strălucească în fața altuia. Prezența lui Bruce Willis în film este scurtă dar foarte eficientă, rolul potrivindu-i-se de minune. Foarte serios, așa cum trebuie să fie un soldat, dar și foarte amuzant prin cascadoriile sale sau prin scurtele replici pe care le are.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Jon Chu a avut grijă de ambele sexe, atât pe platoul de filmare cât și în sălile de cinema. Astfel, prezența feminină în film, deși este redusă din punct de vedere cantitativ, ea este la fel de importantă precum cea a sexului tare. Am spus că Jon Chu a avut grijă de ambele sexe și în cinematografe, deoarece au fost introduse câteva scene mai “hot“, ochii bărbaților și femeilor fiind satisfăcuți în aceeași măsură.

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Spuneam că filmul a fost amânat din vara anului trecut în primăvara acestui an, pentru a putea fi convertit în formatul 3D. Pauza de nouă luni este destul de mare, dar rezultatul este mai mult decât satisfăcător. Efectele 3D sunt prezente acolo unde trebuie să fie, iar calitatea lor îi vor face pe cei din sală să se miște de câteva ori în scaune.

Concluzie

Consider că G.I. Joe: Retaliation este un film de acțiune bun, cu mult peste media aceea cu care ne-am obișnuit în ultimii ani de la această categorie de filme, luptele corp la corp și la altitudini foarte ridicate prin folosirea echipamentului de alpinism, contribuind decisiv la această opinie. De asemenea, cu o sabie ca armă principală, într-un costum negru încântător și fără a scoate un cuvânt tot filmul, Snake Eyes este cu siguranță cel mai misterios și apreciat soldat G.I. Joe.

Așadar, dacă vreți să urmăriți un film de acțiune pentru a vă relaxa și a vă simți bine, G.I. Joe este o alegere foarte bună. Puteți să faceți acest lucru, începând cu 29 martie, în toate cinematografele Cinema City din țară! Filmul este distribuit în România de RoImage. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.