Fuse şi se duse… TEDxYouth @Timişoara

Acum că sunt blocată în dragul de Bucureşti, stau şi mă gândesc la zilele frumoase petrecute în Timişoara şi la expetienţa unică TEDxYouth.

Cea de-a doua zi TEDxTimişoara a fost dedicată conferinţelor şi scurtelor filmuleţe TED|Talks, dar şi unui invitat special.

Primul speaker al zilei a fost Andrei Condoroş, arhitect peisagist, care ne-a povestit despre cum se pot crea spaţii verzi în cadrul marilor oraşe.

Aceste spaţii trebuie să aibă rol recreativ şi să acopere anumite nevoi ale oamenilor. Cu cât ar exista mai multe astfel de spaţii, cu atât oamenii ar beneficia de o educaţie şi ar putea înţelege că “de fapt, ei sunt singurii beneficiari ai spaţiilor de recreare”.

Cu alte cuvinte, spaţiile verzi vor fi locurile dedicate interacţiunii dintre persoane şi vor fi modelate după nevoile şi dorinţa celor care vor beneficia de ele.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Virgiliu Pop a venit apoi şi ne-a spus de ce banii alocaţi programelor spaţiale ar fi mult prea puţini pentru a ajuta la hrănirea oamenilor înfometaţi de pe întregul glob.

Astfel că, dacă cei 38 de miliarde de dolari cheltuiţi din fondul comunităţii ar fi împărţiti oamnilor săraci de pe Pământ, aceştia ar primi mai puţin de 8 dolari. Deci, nu s-ar face nicio diferenţă, ne explică el.

Pe de altă parte, ni s-a prezentat un grafic al cheltuielilor comunităţii. Am observat că banii alocaţi războaielor din Iraq şi Afganistan, cei cheltuiţi pe droguri sau destinaţi programelor de combatere a obezităţii sunt cu mult mai mulţi decât cei celtuiţi pentru programele spaţiale.

Şi am ajuns la concluzia că toată mâncarea irosită de toţi locuitorii planetei ar fi suficientă cât să stopeze foametea la nivel global, pe când banii cheltuiţi pentru programele spaţiale, nu.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Prezent la partea două a evenimentului a fost şi Costi Cristache, care a venit însoţit de Ion Risti. Cei doi ne-au vorbit şi de această dată despre cum nevăzătorii sunt oameni normali, care îşi doresc să se integreze în societate. La fel ca şi noi, ei «văd» ceasul şi pot vorbi la telefon, chiar şi lucra la calculator. Sunt oameni normali, dar cu probleme, care au reuşit să se adapteze unei situaţii neobişnuite pentru ceilalţi.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Vlad Temiam, un tânăr pasionat de programare, ne-a povestit cum a reuşit să înveţe pe cont propriu tot ceea ce şi-a dorit. Ajuns în poziţia de a vorbi despre realizările lui şi despre ceea ce ar face el pentru a-i ajuta pe alţii de seama lui, el a propus o revoluţie educaţională.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

A urmat un al doilea Vlad, Ciotescu de această dată, un puşti de 11 ani, nevăzător, care ne-a impresionat cu talentul şi pasiunea pe care o are pentru cântatul la pian.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

După o scurtă pauză, în care organizatorii ne-au rasfăţat cu produse de la Monsieur BISTRO, Radu Ciprian Pop ne-a spus povestea vislului său care a devenit realitate. El şi-a dorit să strângă o mulţime de cărţi pe care să le doneze diferitelor comunităţi.

De-a lungul anilor, domnul Radu (care se autointitulează “curier al culturii”) a reuşit să strângă şi să dea mai departe până la 120.000 cărţi, a deschis prima bibliotecă de poezie din România (la Ipoteşti) şi îşi doreşte să ajungă să trimită în ţară şi către românii din diaspora multe alte volume.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Eduard Schneider, care deşi a debutat în domeniul muzical, a ajuns să se exprime cu ajutorul creaţiilor video, ne-a povestit că deşi nu are studii în domeniul muzical sau audio-vizual, mereu şi-a urmat pasiunea. Momentul în care trăim este unul care ne favorizează, astfel că putem crea lucruri pe care să le treansmitem mai departe.

Ceea ce trebuie să reţinem este faptul că nu contează investiţia pe care o faci, ci tehnologia care te ajută să îţi pui în aplicare puterea de creaţie. Dar, pe lângă acest lucru, nu trebuie să uităm că «ne bazăm pe butonul “Like” şi că astfel se face diferenţa între ce este bun şi ce nu».

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Andrei Jurave a hotărât să ne vorbească despre astronomie şi despre faptul că ceea ce se scrie în mass-media nu trebuie luat mereu ca fiind corect. El susţine că presa este responsabilă pentru isteriile în masă care implică evenimentele astronomice.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Dacă auzim vreodată de o cometă/planetă care se îndreaptă spre Pământ, înainte de a ne panica este bine să verificăm următoarele surse:

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

A urmat apoi şi George Hora a.k.a. YA-YA, care ne îndeamnă să ne ascultăm vocea interioară şi să credem în ea, pentru că este cea care ne îndrumă spre cine trebuie să fim.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Adi Ionică şi Răzvan Ionică au făcut o demonstraţie de “Joacă de-a Dumnezeu”. În sală şi-a făcut apariţia Scorpionul Urban, un robot creat de ei, în care au investit aproximativ 6.000 de lei. Robotul are 4 kilograme şi o autonomie a bateriei de până la 20 de minute.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Aici puteţi vedea robotul în acţiune:

Înainte de o altă scurtă pauză, Claudiu Lazarciuc ne-a încântat cu o muzică diferită şi foarte interesantă. El este deţinătorul unui Hang, instrument muzical realizat dintr-un aliaj de metale, cu ajutorul căruia a dezvoltat o nouă filosofie. Acesta susţine că “nu trebuie să studiezi muzica pentru a crea, ci trebuie doar să îţi exprimi gândurile şi trăirile”.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Surpriza serii a fost dată de apariţia lui Daniel Kish, omul care a dezvoltat ideea de ecolocaţie umană. În teorie, oamenii îşi pot da seama de locaţia obiectelor din jur doar cu ajutorul ecourilor care se întorc de la sunetele pe care ei le transmit.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

Daniel ne-a vorbit mai întâi despre cum şi-a dorit toată viaţa să fie un om liber, despre cum părinţii au făcut tot posibilul să nu îl constrângă, ci să se comporte cu el ca şi cu un copil normal. În prezent ne-a spus că are o casă, o familie, un job şi chiar şi angajaţi.

A încercat pe parcursul unei ore să ne spună cât de importantă este libertatea pentru nevăzători şi cât de important este ca oamenii cu această problemă să aibă aceleaşi oportunităţi şi responsabilităţi ca şi ceilalţi.

Tot el ne-a spus cum şi-a dorit să îi înveţe pe oameni toate aceste lucruri. A ajuns în 25 de ţări unde a stat de vorbă cu diferite persoane cu care a împărtăşit propriile experienţe de viaţă.

Fuse şi se duse... TEDxYouth @Timişoara

La sfârşitul serii am testat odată cu el teoria şi chiar funcţionează! Am fost umită să realizez cum, cu ajutorul sunetelor, îţi dai seama unde sunt obiectele şi ce suprafeţe au. În timp ce el ne exemplifica, în minte, eu îmi imaginam un fel de grafic ce mă ajută să îmi dau seama de locul obiectelor din jurul meu.


A fost o zi lungă, obositoare şi care m-a epuizat complet. Dar nu regret nicio secundă că am participat la un astfel de eveniment, unde am învăţat cot la cot cu alţi oameni, am socializat, am cunoscut persoane minunate şi m-am lăsat inspirată de ideile ce pluteau în aer.

Chiar şi drumul de zece ore, pe care l-am făcut cu trenul, a meritat pentru a ajunge într-un oraş aşa frumos precum Timişoara.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

2 Comentarii

 • Reply 27.November.2011

  Catrinel

  Am observat cam multe greseli de ortografie in ultimul timp. In rest un articol bunicel.

  • Reply 28.November.2011

   Corina Niţescu

   Bună Catrinel.

   Îţi mulţumesc atât pentru atenţionare (îmi asum toate greşelile apărute în articol, greşeli pe care tocmai le-am corectat), cât şi pentru aprecierea articolului.

   Te mai aşteptăm pe aici!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.