“Frumoasele străine” de Mircea Cărtărescu

Fiind o fire competitivă și având în față Provocarea noastră de vară, am zis să mă pun și eu pe citit. Sunt curioasă cât de mult pot lectura, așa că m-am apucat imediat de treabă.

O carte care chiar mi-a atras atenția din prima listă este Frumoasele străine de Mircea Cărtărescu.

Frumoasele străine - Mircea Cărtărescu

Aceasta este o carte ușor de citit. Ea este formată din trei povestiri cu personaje puține, dar bine structurate, cu un singur fir narativ pe povestire.

O poți citi în mijlocul de transport, încercând să-ți mai iei gândul de la minunata mireasmă de anotimp, ce vine de la domnul plinuț de lângă tine sau așteptând pe scările din fața parcului pe prietenul mereu întârziat.

Un lucru ce mi-a plăcut enorm la acest manuscris a fost folosirea cuvintelor colocviale, unele cuvinte uzuale din limba engleză în stare brută, combinate cu termeni mult prea elevați, făcând subtil distincția dintre o cărțulie a unui ignorant contemporan și această carte care din cauza anumitor termeni, a exprimării directe și fără perdea, o face o lectură greu de digerat pentru ignoranții culturii, dar foarte ușoară pentru ignoranții noștri.

Poți observa cum vede un scriitor contemporan această lume în care trăim, spre deosebire de cărțile cu care am fost majoritatea obișnuiți, în care ni se prezenta un timp mult prea îndepărtat, pe care nici unul din noi nu l-a prins.

Din toată cartea cel mai mult mi-a plăcut comparația aeroporturilor cu starea de Bardo din cartea tibetană a morților și sinceritatea cu care Cărtărescu a abordat fiecare situație în parte.

Cărtărescu încearcă deci, prin această carte să ne demonstreze latura lui umana, sensibilă. Părerea sa despre sine îl propulsează în lumea plină de aventuri a lui Aristofan, iar inteligenţa îi transformă umorul într-o ironie fină şi reuşeste cu brio o satirizare a problemelor de zi cu zi.

Aşadar, dacă ai nevoie de o lectură relaxantă, de o doză de umor simplu și ironii fine, te invit să citești Frumoasele străine.

Şi nu uita de Provocarea de vară, întrebările finale pot fi puse și din această carte! Iar dacă ai sugestii pentru alte volume pe care să le introducem în cea de-a treia listă a Provocării, scrie-ne aici. Dacă vreţi să rămâi la curent cu ultimele informaţii legate de Provocarea de vară, nu uita să te înscrii pe lista noastră de participanţi de aici.

Ţie cum ţi s-au părut scrierile lui Cărtărescu?

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.