Free Birds (2013)

Fără menajamente, voi spune că Free Birds (sau Păsări libere) este cea mai bună animație în care curcanii sunt personajele principale, dar, în același timp, este una dintre cele mai slabe animații. Dacă nu cea mai slabă animaţie pe care am văzut-o în ultimii ani!

Free Birds (2013)

Sinopsis

Reggie este un curcan ager la minte, marginalizat de către confrații săi și al cărui stil de viață se schimbă radical în momentul în care Președintele SUA îl adoptă ca animal de companie pentru fiica sa. De la grăunțele primite la vechea fermă, Reggie ajunge să consume pizza la discreție și să se uite la televizor oricât de mult dorește.

Dar destinul său nu pare a fi să devină cel mai leneș curcan de la Casa Albă, ci să fie recrutat de un curcan războinic pentru o misiune care va schimba istoria și va scoate carnea de curcan din meniul famiilor americane pentru Ziua Recunoștinței! Pentru a reuși, cei doi curcani vor fi nevoiţi să călătorească în timp, chiar în momentul în care a luat naștere tradiția care pune în pericol rasa curcanilor.

Free Birds (2013)

Despre “Păsări libere”

Free Birds este primul lungmetraj de animație al companiei Reel FX, specializată în servicii de animaţie şi efecte digitale, dar care și-a dorit să-și pună amprenta și în domeniul creației. Iar pentru acest lucru o animație despre doi curcani care se întorc în timp la prima Zi a Recunoştinţei pentru a încerca să se şteargă din meniu felul principal, a părut o idee bună.

Din păcate, nu pot spune că rezultatul se apropie de calitatea animațiilor moderne, care reușesc să-i atragă în cinematografe atât pe cei mici, cât și pe fanii mai în vârstă ai acestui gen, transmițându-le un mesaj pozitiv, clar și puternic, sau oferindu-le câteva zeci de minute în care zâmbetele și râsetele înlocuiesc grijile zilnice.

Free Birds (2013)

Free Birds încearcă să transmită un asemenea mesaj, despre prietenie, loialitate și ceea ce-nseamnă să faci alegerile corecte, dar datorită lipsei de inspirație a scenariștilor eșuează lamentabil! Firul narativ este subţire şi previzibil, iar majoritatea replicilor sunt insignifiante. Legat de glume şi situaţii comice, acestea sunt foarte puţine şi prezentate încă din trailer, iar cea mai reușită este opera a doi agenți de securitate:

“Sir, we have a Turkey situation! How should we address it?
With cranberry sauce.”

Free Birds (2013)

Personajele sunt conturate cu atenție, dar departe de a fi memorabile. Însă, este interesant de observat antiteza dintre cele două personaje principale, Reggie și Jake. Reggie (voce Owen Wilson) este un curcan crescut la fermă, sănătos, haios și isteț. Toate aceste calități îl fac să fie izolat de către semenii săi de la fermă și, totodată, să fie grațiat de Președintele SUA cu ocazia Zilei Recunoștinței.

Jake (voce Woody Harrelson), spre deosebire de Reggie, este un curcan crescut într-un abator de păsări, iar fizicul său impunător demonstrează că soarta acestuia era de a satisface nevoile unei familii americane în cea de-a patra joi a lunii noiembrie. Totodată, Jake este ambiţios, viteaz, dornic de afirmare şi hotărât să șteargă carnea de curcan din meniul de Ziua Recunoștinței.

Free Birds (2013)

Dar vedetele animației Free Birds sunt alte două personaje: Jenny (voce Amy Poehler) și S.T.E.V.E. (voce George Takei). Jenny este fiica Căpeteniei Broadbeak, conducătorul curcanilor sălbatici din 1621, și o curcă inteligentă, directă și cu priorități clar stabilite în viață. Între aceasta și Reggie se creează o legătură specială, o mică poveste de dragoste, care îi va ajuta în bătălia pentru cauza lor.

S.T.E.V.E. este Vehiculul de Explorare a Spaţiului şi Timpului, maşina timpului care îi transportă pe Jake şi Reggie în anul 1621, în Plymouth. S.T.E.V.E. este vocea rațiunii în Păsări libere, analizând totul în perspectivă şi amintându-i constant lui Reggie de ce trebuie să ducă la bun sfârșit misiunea pe care o are.

Free Birds (2013)

Despre imagine voi spune că decorurile sunt frumoase, în culori calde, reușind pentru scurte momente să redea atmosfera necesară unui astfel de film. Exploziile, focul și fumul nu lipsesc din peisaj, așadar acțiunea este animată în momente importante ale poveștii. Din păcate formatul 3D este mai mult prezent pe biletul filmului decât pe marele ecran, întrebându-te dacă chiar este nevoie să porți acei ochelari timp de 90 de minute.

Concluzie

Free Birds este un film de animație slab chiar și pentru cei mici, eșuând cu succes la majoritatea capitolelor și făcându-ne să apreciem mai mult alte producții ale genului precum Tangled (2010), Wall-E (2008), Ratatouille (2007), Finding Nemo (2003), Coraline (2009), How to train your dragon (2010), Up (2009) sau Brave (2012).

Cei care doresc să vizioneze Free Birds / Păsări libere o pot face în cinematografele 3D din România, începând cu 15 noiembrie 2013 atât în varianta subtitrată, cât și dublată în limba română (vocile personajelor cheie aparținând lui Pavel Baroș, Horia Brenciu și Andreea Marin). Filmul este distribuit de către MediaPRO Distribution.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

2 Comentarii

 • Reply 15.November.2013

  Atlasmp

  E pentru copii.

  • Reply 17.November.2013

   Mihai Cosmin

   Dacă aș avea copii, nu i-aș duce la această animație…

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.